02/10/2020

La nanomedicina ofereix noves oportunitats per controlar trastorns relacionats amb les neurones

És una de les conclusions de la revisió realitzada per la Dra. Rosalía Rodríguez i la Dra. Sabina Quader com a part del seu projecte de recerca “Drug delivery targeting Brain CPT1: a novel nanomedicine-based approach to fight obesity and cancer”

La Dra. Rosalía Rodríguez, responsable del Grau en Ciències Biomèdiques i membre del Grup de Recerca en Neurolípids, ha publicat recentment a la revista Nanomedicine la revisió “An overview of nanomedicines for neuron Targeting”, que analitza els avanços més rellevants en el disseny de la nanomedicina. A més, en el mateix article es revisen les estratègies per a l'administració de fàrmacs neuronals que podrien contribuir a disminuir la bretxa entre la recerca bàsica de laboratori i els estudis clínics en neurociència.
 
“Tot i que la literatura revisada fins avui se centra en la focalització del cervell amb nanomedicines en general, cap dels estudis es refereix explícitament a les neurones. Aquesta revisió destaca algunes proves interessants que podrien disminuir amb èxit la bretxa entre els estudis de laboratori i els estudis en pacients”, explica la Dra. Rosalía Rodríguez.
 
Aquesta revisió forma part del projecte CONCORD, desenvolupat de manera bilateral entre UIC Barcelona i el Centre d'Innovació en Nanomedicina de Kawasaki (Japó). L'objectiu d'aquest estudi, liderat per la Dra. Rosalía Rodríguez i la Dra. Sabina Quader, és desenvolupar nanomedicines polimèriques que continguin fàrmacs amb els quals inhibir la proteïna CPT1, clau en el metabolisme dels lípids en les neurones. “Els trastorns subjacents relacionats amb les neurones tenen un impacte enorme en la nostra societat”, assegura Rodríguez, “a més, inclouen un gran nombre de patologies amb alteració neuronal com les malalties neurodegeneratives i malalties metabòliques”. Arran d'aquesta publicació, totes dues investigadores han estat entrevistades a Neuro Central, un recurs en línia de l'editorial Future Science Group, centrat en la difusió dels aspectes més nous de la neurologia i la neurociència.
 
Paral·lelament, i en el marc de la recerca que s'està duent a terme, Jesús García-Chica, doctorant que participa en el projecte CONCORD, va presentar la comunicació oral “Development of C75-CoA-loaded polymeric nanomedicines to inhibit CPT1 in specific brain cells” en el congrés internacional NanoBiomed, que es va realitzar de manera telemàtica el mes de juliol.
 
El projecte CONCORD va rebre el gener de 2019 finançament del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats per ajudar joves investigadors en l'àrea de la nanomedicina a desenvolupar la seva recerca.