27/06/2014

La relació entre la vida biològica i la cosmològica inaugura el Vè Fòrum UNIV de la UIC

El catedràtic de Física de la Universitat Autònoma de Barcelona i poeta David Jou va ser l'encarregat, ahir al vespre, de donar el tret de sortida al cinquè Fòrum UNIV de la UIC. Enguany, amb el tema "Cosmos: la persona i la interacció amb el seu entorn", el Fòrum UNIV pretén unificar els diferents sabers universitaris per estudiar la relació existent entre la vida humana de cadascú i la de les altres persones, i l'univers que l'envolta.

En començar l’acte, Teresa Vallès, degana de la Facultat d’Humanitats de la UIC, va parlar de la importància que tenen els espais de debat universitari com aquest fòrum, el qual “entronca directament amb el que es pretén amb la universitat en general: formar persones que busquin els perquès de les coses, que tinguin un esperit crític –capaces de buscar el que és essencial– i, en tercer lloc, interès per la vida i audàcia per apropar-s'hi cada vegada més”.

Durant la seva conferència, David Jou, presentat pel professor Bernat Torres, també de la Facultat d’Humanitats, va exposar de manera molt metòdica per què el món –l’univers sencer– és com és i quina forta relació té amb la persona, amb cadascú de nosaltres. Així, a través de diferents dades i de números immensos –“no hi pot haver vida en qualsevol existència”, explicava, “només en aquelles estrelles que són aproximadament com el Sol, de deu mil milions d’anys de vida, i que ja en té cinc”–, el professor Jou va explicar que, efectivament, hi podria haver vida en un altre univers, però que calen tot un seguit de característiques tan grans que –fins allà on nosaltres podem arribar– a l’hora de la veritat ho fan impossible. A la vegada –continuava explicant–, aquestes dades ens parlen dels forts lligams que hi ha entre la nostra existència i la de tot l’univers tal com està constituït. “Entre persones i cosmos –afirmà– hi ha lligams molt estrets que es produeixen des de l’escala biològica a la cosmològica”, tot i que “per descriure l’univers interior de la persona, ens trobem que necessitem molta més informació –la interacció entre neurona i neurona és molt més variada i complexa que la que existeix entre els milers de milions de galàxies– que no pas per explicar l’univers exterior”.

Finalment, el professor de la UAB va encoratjar molt els assistents a participar en aquest fòrum ja que “la interacció amb el nostre entorn és bàsica”. Com cada any, el Fòrum UNIV de la UIC tindrà lloc al febrer, moment en què els diferents equips podran presentar les seves ponències. Els guanyadors podran participar en la fase internacional organitzada per l'Istituto per la Cooperaziona Universitaria (ICU), que se celebra a Roma, a la Universitat Pontifícia de la Santa Creu, durant la Setmana Santa.