15/06/2017

La revista de primer quartil 'Molecular Nutrition & Food Research' publica el treball liderat per les investigadores Núria Casals i Rosalía Rodríguez del Departament de Ciències Bàsiques

La recerca, liderada pel Departament de Ciències Bàsiques de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, s’ha desenvolupat en el marc d’un projecte de la Dra. Rosa Lamuela a la UB, i hi han col·laborat investigadors de la  UAB i la Universitat de Sevilla. Amb els beneficis de la dieta mediterrània com a punt de partida, el treball realitzat s’ha centrat en els efectes beneficiosos del sofregit sobre l’obesitat, un ingredient bàsic en moltes receptes mediterrànies.

Amb el títol “Mediterranean tomato-based sofrito protects against vascular alterations in obese Zucker rats by preserving NO bioavailability”, la investigació destaca l’interès nutricional del sofregit i n’explora els potencials efectes beneficiosos sobre les alteracions vasculars i metabòliques relacionades amb l’obesitat en un model animal amb aquesta patologia. El motiu principal és l’alt contingut en compostos bioactius (polifenols i carotenoides) procedents del tomàquet i de l’oli d’oliva, i la matriu lipídica que proporciona el sofregit per preservar la integritat dels seus components bioactius.

Després d’estudiar i controlar els efectes d’incloure el sofregit en la dieta de rates, tant primes com amb sobrepès, l’equip d’investigadors ha arribat a la conclusió que el sofregit a base de tomàquet ofereix protecció contra alteracions vasculars que poden precedir complicacions cardiometabòliques més greus degudes a l’obesitat. D’aquesta manera, els resultats també constaten i contribueixen a explicar les propietats terapèutiques de la dieta mediterrània en patologies d’alta prevalença com l’obesitat i la diabetis.