27/06/2014

La UIC organitza un curs de formació en patrimoni de l'Església

La Facultat d'Humanitats de la UIC ha creat aquest curs adreçat a persones que treballin en el món del patrimoni cultural, com una eina de formació en l'àmbit del patrimoni cultural de l'Església amb la finalitat de millorar-ne la tutela, gestió i transmissió.

El curs “Cultura i Art sacre, un patrimoni viu i legítim”, a diferència dels altres cursos de patrimoni general, incideix en l’especificitat del patrimoni cultural de l’Església, tant important en el món cultural d’avui, ja que constitueix gairebé un 70% del patrimoni cultural europeu.

Dirigit per la Dra. Concepció Peig i coordinat per Lluís Casaña, aquest curs vol ser un “pòrtic” en l’àmbit de la formació i la recerca sobre el patrimoni d’allò sagrat, no només perquè serà el primer d’una sèrie de cursos –més monogràfics–, sinó també perquè l’objectiu plantejat en aquesta primera edició és analitzar aspectes bàsics de la identitat del patrimoni cultural de l’Església amb la finalitat de millorar-ne la tutela, gestió i transmissió.

Aquesta formació contínua comporta una reflexió sobre com s’entén i experimenta aquesta realitat cultural en l’actualitat, ja que com a expressió de fe està íntimament connectada a la societat i a la dimensió cultural. També vol presentar una anàlisi de com s’han d’usar i adaptar les actuals directrius i tendències en la tutela i gestió del patrimoni cultural de l’Església, no només per ser present en la cultura actual sinó també per seguir fent cultura.

El curs està format per dos blocs, amb sessions distribuïdes durant dues setmanes, del 2 al 12 de juliol, en horaris de tarda, i està impartit per experts en art i gestió cultural, com el Dr. Ximo Company, catedràtic d’Història de l’Art a la Universitat de Lleida, el Dr. Antonio P. Martínez Subias, delegat diocesà per al Patrimoni Artístic i Documental i l'Art Sacre de l'Arquebisbat de Tarragona, o l'arquitecte Jordi Faulí, director adjunt de les obres de la Sagrada Família, etc.

El passat dilluns 2 de juliol va tenir lloc la inauguració del curs, que va comptar amb Monsenyor Francesc Pardo i Artigas, Bisbe de Girona, acompanyat de la decana de la Facultat d'Humanitats, Dra. Teresa Vallés, i de la directora del curs, la Dra. Concepció Peig.