- Més vistos
- Darrera visualització
L'alumna Alice Raducan, Premi Schindler Espanya d’Arquitectura “A les solucions de mobilitat/accessibilitat”
Els Premis Schindler d’Accessibilitat han reconegut amb el primer premi el projecte “UnderGreen”, de l’alumna de UIC Barcelona School of Architecture Alice Nicoleta Raducan. Els premis s’atorguen a aquells Treballs de Final de Grau (TFG) d’Arquitectura que integren més bé l’accessibilitat entesa de manera global, coherent i des de la concepció del projecte.
Els premis s’atorguen a TFG i projectes d’estudis tècnics que prevegin la mobilitat i l’accessibilitat, desenvolupats a les escoles tècniques superiors d’arquitectura corresponents, durant l’any escolar.
En aquesta ocasió, el TFG d’Alice Raducan proposa un centre educacional, comercial i de cohabitatge al terme municipal d’Esplugues, a Barcelona. Aquest centre està concebut per permetre l’accés fàcil i l’ús còmode a qualsevol persona amb discapacitat o dificultat de mobilitat o comunicació.
Els segons premis s’han atorgat ex aequo a Yamil Gabriela Chapoñán, pel seu projecte “Grower”, i Miquel Vilalta, amb “Tradició, Farmàcia, Gardens”. La guanyadora del tercer premi ha estat Macarena González, amb la proposta “E! Mobility”.
El Premi es va atorgar el 15 de juliol a l’Aula Magna, en en el marc de l’acte de graduació d’Arquitectura, en el qual es va fer entrega de diplomes als nous arquitectes. El jurat del premi estava format per Xavier Jiménez, responsable d’Ascensors Schindler a Catalunya; els professors responsables de Projectes Iñaki Baquero i Ávaro Cuellar, i el professor responsable de l’Àrea d’Accessibilitat del TFG, Enrique Rovira-Beleta.
El jurat ha valorat que els projectes aborden l’accessibilitat des d’un punt de vista global, i més enllà de la normativa tenint en compte persones amb discapacitat física, sensorial i cognitiva, així com l’ampli grup de persones grans, i aquelles amb mobilitat o comunicació reduïda temporal o permanent.
Enrique Rovira-Beleta, arquitecte i responsable de l’àrea d’Accessibilitat de UIC Barcelona School of Architecture, destaca que els premis “valoren la utilització d’elements de transport vertical i actuacions de millora de l’accessibilitat a tot el conjunt arquitectònic i urbanístic”. “Valorem també”, afegeix, “que es compleixin amb escreix els requeriments normatius i s’aconsegueixin solucions totalment integrades al disseny”.
Xavier Jiménez, responsable d’Ascensors Schindler a Catalunya, afirma que “l’arquitectura exerceix una funció clau a la nostra vida. L’arquitectura és art. És ciència. I alhora és un reflex de la cultura del moment. Però també, avui dia, encara continua suposant un element limitador per a moltes persones que presenten dificultats a l’hora d’accedir a determinats espais”.
Aquests projectes, apunta Xavier Jiménez, “reflecteixen una oportunitat d’impulsar iniciatives per eliminar les barreres arquitectòniques i els obstacles que puguin limitar el dia a dia de les persones. Iniciatives que per descomptat han de ser innovadores, eficaces i sostenibles”.