03/04/2020

L’arquitecte i crític croat Maroje Mrduljaš intervé en el cicle Foros 2020

En la seva videoconferència, va abordar dues grans transformacions urbanes dutes a terme en l’antiga Iugoslàvia en els anys 60 i 70

Dimecres passat, 1 d’abril, l’arquitecte, crític i comissari croat Maroje Mrduljaš va intervenir en el cicle Foros de UIC Barcelona School of Architecture amb una videoconferència titulada “Unfinished Modernisations: Skopje and Split 3” (‘Modernitzacions inacabades: Skopje i Split 3’).

Partint de dos projectes de recerca, l’exposició “Toward a Concrete Utopia” (MoMA, Nova York, 2018) i la sèrie de pel•lícules documentals Slumbers of Concrete, Mrduljaš va abordar dues immenses transformacions urbanes dutes a terme durant la modernització de la Iugoslàvia socialista en els anys 1960 i 1970: la reconstrucció del centre de la ciutat de Skopje i el desenvolupament d’habitatges a gran escala Split 3. “A Skopje, Kenzo Tange i a Split 3, Braco Mušić i l’equip d’arquitectes iugoslaus van establir punts de referència per a la innovació urbana i van mostrar la seva creença en el desenvolupament urbà com un dispositiu de benestar social. Però tots dos projectes van quedar inacabats”, va explicar l’arquitecte que, en la seva intervenció, va descriure les idees originals i l’estat contemporani de tots dos projectes.

Maroje Mrduljaš és autor i editor de llibres sobre arquitectura i disseny. Des de 2017, és editor en cap de la revista Oris. Exerceix, a més a més, com a expert independent del Premi d’Arquitectura de la UE Mies van der Rohe i és membre de la Comissió d’Experts del Premi Europeu de l’Espai Públic Urbà. També és professor a la Facultat d’Arquitectura de la Universitat de Zagreb.

Foros, cicle anual de conferències sobre arquitectura, s’articula en aquesta nova edició sota el títol “Co-benefits” (‘Beneficis col•laterals’). Foros 2020 pretén reflexionar sobre els vincles i els processos d’interacció cultural entre l’arquitectura contemporània i altres manifestacions artístiques com la dansa, l’escultura, el cinema o el còmic.