23/04/2020

L’artista conceptual nord-americana Jill Magid participa en el cicle Foros 2020

La seva videoconferència va girar al voltant de la pel·lícula documental The Proposal, que aborda el llegat impugnat de l’arquitecte mexicà Luis Barragán

El 22 d’abril passat, l’artista conceptual i escriptora nord-americana Jill Magid va participar en el cicle Foros de UIC Barcelona School of Architecture amb una videoconferència oberta al públic titulada “The Proposal”. Partint de la seva primera pel·lícula documental, de títol homònim (The Proposal, 2018), Magid va intervenir des de Nova York per reflexionar sobre el llegat de l’arquitecte mexicà Luis Barragán i, en particular, sobre el fet que una corporació privada, Vitra, atresori els arxius i controli els drets d’autor de l’arquitecte fent que el seu treball hagi romàs inaccessible per al públic durant més de 20 anys.

“Gairebé com una invitació per a la creació d’imatges, se sabia que Barragán ajustava el disseny d’un edifici perquè es pogués fotografiar millor. Amb aquesta pel·lícula, volia capturar l’aclaparadora bellesa del seu treball mentre qüestionava, de manera simultània, els desafiaments legals als quals un s’enfronta per fer-ho”, va exposar l’artista.

Jill Magid exerceix com a professora adjunta de la Universitat Cooper Union i és autora de quatre novel·les. La seva obra forma part de les col·leccions del Museu Whitney d’Art Americà, la Fundació Jumex, i el Walker Art Center, entre d’altres. La pràctica artística de Jill Magid està profundament arrelada en la seva experiència viscuda, en què Magid explora les tensions emocionals, filosòfiques i legals entre l’individu i les institucions i estructures de poder. La seva obra ha estat exhibida en institucions de tot el món, incloent-hi la Tate Modern de Londres, el Whitney Museum de Nova York o la galeria Yvon Lambert de París.

Foros, cicle anual de conferències sobre arquitectura, s’articula en aquesta nova edició sota el títol “Co-benefits” (‘Beneficis col·laterals’). Foros 2020 pretén reflexionar sobre els vincles i els processos d’interacció cultural entre l’arquitectura contemporània i altres manifestacions artístiques com la dansa, l’escultura, el cinema o el còmic.