21/02/2020

L’empresa i els ODS, dos conceptes indissolubles

La Facultat de Ciències Econòmiques i Socials ha impulsat un seminari que ha analitzat el repte que tenen les empreses en el nou context que configura l’Agenda 2030 amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

L’Agenda 2030 interpel·la tota la societat. L’Administració, les empreses, les entitats socials, les universitats i els ciutadans són els principals agents que, tard o d’hora, hauran d’integrar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en els seus fulls de ruta. És un canvi de paradigma general, que vol trencar el model actual de maximització dels beneficis per un altre de més responsable amb l’entorn social i el medi ambient. Per tot plegat, la Facultat de Ciències Econòmiques i Socials ha impulsat un seminari que ha analitzat els reptes que tenen els diferents actors econòmics i socials dins aquest nou escenari. L’acte s’emmarca dins les ajudes del projecte Aracoop, per al foment de l’economia social i del cooperativisme a UIC Barcelona.

El punt de vista empresarial l’han ofert la cooperativa de productes làctics La Fageda i la consultora especialitzada a desenvolupar la responsabilitat social d’empreses Vector 5, dues organitzacions que incorporen l’essència dels ODS com a part fonamental del seu negoci. De fet, el responsable de comunicació de La Fageda, Albert Riera, considera que el seu projecte està “estretament lligat a l’aplicació dels ODS” i que aquesta ha estat la seva raó de ser “des del seu naixement”. Per la seva banda, el cap de comunicació de Vector 5, Albert Huerta, ha apuntat una tendència creixent al mercat, amb moltes organitzacions que s’han sumat a “fer les coses d’una manera diferent, amb més responsabilitat”.

El paper de la universitat, clau

Per canviar el model des de dalt, cal començar des de baix. Per aquest motiu, el seminari també ha incidit en la tasca de les universitats, que esdevindrà clau per preparar les generacions futures en el nou context. El director de la Global University Network for Innovation (GUNi), la xarxa internacional d’universitats que promouen la UNESCO, la Universitat de les Nacions Unides (UNU) i l’ACUP, Josep Maria Vilalta, ha assegurat que el gran repte és “formar una generació d’estudiants que tinguin mentalitat ODS”. També hi ha participat la vicerectora de Competitivitat i Ocupabilitat de la Universitat Oberta de Catalunya, Àngels Fitó, que ha fet una crida a la comunitat universitària per “traçar aliances per resoldre el repte global que tenim davant”. Així mateix, ha destacat que les universitats “han de conèixer què passa al mercat laboral per saber donar resposta en tot moment”, en relació als nous perfils que poden sorgir a l’Agenda 2030. De la mateixa manera, la directora de l’Oficina de Cooperació i Desenvolupament Sostenible de UIC Barcelona, Sílvia Albareda, ha explicat tota la feina que ha fet la institució en matèria de sostenibilitat els darrers anys.

El seminari també ha presentat diferents exemples que han permès comprovar els efectes de l’aplicació d’estratègies competitives en diferents tipus d’empreses.