27/04/2018

Les ‘fake news’, protagonistes de la quarta edició del “Més Periodisme”

Els periodistes Julio Montes de Maldita.es, Enric Borràs del diari Ara i José Manuel Rodríguez juntament amb la professora Susana Pérez van analitzar l’efecte i les conseqüències de les notícies falses a la societat.

Fake news ha sigut la paraula de l’any el 2017 i això evidencia la importància i la notorietat que ha tingut aquest tema en els últims mesos. Notícies falses que circulen com la pólvora per les xarxes socials i que impacten en l’opinió pública.

Sobre aquest tema, UIC Barcelona va celebrar el 24 d’abril la jornada “Més Periodisme” amb un simposi sobre les fake news. Una jornada en la qual van participar el periodista de La Sexta i cofundador de Maldita.es, Julio Montes i els periodistes Enric Borràs, diari Ara, i José Manuel Rodríguez, exeditor de mitjans socials d’El Confidencial, i la professora Susana Pérez.

Els tres experts van estar d’acord en què lluitar contra la desinformació és tot un repte i una oportunitat per al periodisme.

“La societat ens torna a demanar que siguem l’àncora de la informació veraç”. Amb aquesta declaració, Montes va començar la seva ponència en la qual va assegurar que aquesta onada de notícies falses és una gran oportunitat per als periodistes i per al periodisme.

El cofundador de Maldito Bulo va afirmar que els motius principals que fomenten les fake news són els diners i la ideologia, i va mostrar un vídeo titulat: “Manual para que no te la cuelen". Aquest vídeo donava diversos consells per detectar notícies falses.

Montes va analitzar els diferents tipus de rumors que existeixen i va assegurar que la desinformació no és un fenomen nou, però va assegurar que la legislació no és la solució al problema de les fake news, ja que si el govern controla la informació podria ser contraproduent.

A continuació va explicar com funciona l’equip de Maldita.es. Un equip que primer detecta la possible mentida per després desmuntar-la i assegurar-se que sigui falsa. Finalment, difon la falsedat de la notícia. 

El periodista va tancar la seva intervenció destacant la importància de conscienciar la comunitat sobre les notícies falses i que per recuperar la credibilitat de la gent no n’hi ha prou amb fer bon periodisme.


L’atemptat a Barcelona i la informació

Després d’un breu descans va ser el torn d’Enric Borràs, José Manuel Rodríguez i de la moderadora i professora de UIC Barcelona Susana Pérez.

Borràs va aclarir el significat de fake news assegurant que “són notícies amb una part de veritat però que contenen desinformació i fan que el lector arribi a una conclusió errònia”.

Per la seva part, Rodríguez va afegir a la declaració de Borràs que la clau és saber si es fa de manera deliberada o no, perquè qualsevol diari es pot equivocar. I va apuntar que hi ha pocs recursos per lluitar contra les notícies falses.

Pérez va centrar la taula rodona en l’atemptat de Barcelona del 17 d’agost i va animar els participants a considerar quin és el paper del periodista en moments crítics com aquest. Una qüestió per a la qual van tenir una resposta unànime: són casos en què el paper del periodista és encara més important.

Rodríguez també va recordar aquell dia fatídic, i va assegurar que el va viure amb moltes presses i ansietat, ja que arriben moltes notícies i molta informació. Borràs va afegir que en aquests casos la feina principal és contrastar amb fonts fiables i fer servir el sentit comú.