22/03/2019

Les vicedeganes Gas i Fernández analitzen a Roma els nous reptes de la filiació en els ordenaments europeus

Han participat a la II Jornada Interdisciplinària d’Estudi sobre l’Antropologia Jurídica de la Família a la Universitat Pontifícia de la Santa Creu 

Les vicedeganes de la Facultat de Dret,  Montserrat Gas i María Fernández Arrojo, han participat com a ponents a la II Jornada Interdisciplinària d’Estudi sobre l’Antropologia Jurídica de la Família: l’autoritat parental. Límit o dret dels fills?, celebrada a la Universitat Pontifícia de la Santa Creu (Roma). La ponència presentada amb el títol “La filiació en els ordenaments europeus: límits i perspectives de desenvolupament”, ha tractat sobre la institució jurídica de la filiació a les legislacions europees, i les seves perspectives d’evolució en els propers anys.

La també directora de l’Institut d’Estudis Superiors de la Família de UIC Barcelona i la professora de Dret Civil han abordat els nous reptes plantejats per l’anomenat dret de filiació de tercera generació, sorgit a partir de l’aparició de les tècniques de reproducció assistida. 

Les ponents expliquen que la filiació ha passat de ser una institució construïda “a imatge de la natura”, a ser el resultat de la voluntat o dels desitjos dels adults. Aquesta nova concepció planteja molts reptes per la seva col·lisió amb els drets dels menors i, especialment, amb el dret a conèixer la identitat dels progenitors que té tota persona, segons les expertes. 

En la jornada, organitzada pel Centre d’Estudis Jurídics sobre la Família, de la Universitat Pontifícia de la Santa Creu, hi han participat especialistes de diverses disciplines com ara la filosofia, la teologia, la psicologia, la psiquiatria i el dret. L’objectiu d’aquestes jornades ha estat plantejar les problemàtiques que afecten la família des d’un punt de vista plural i interdisciplinari, per tenir una visió completa i buscar solucions conjuntes des de les diverses àrees científiques.