27/06/2014

L'ESARQ llança per tercer any un postgrau pioner en accessibilitat

El Postgrau en Accessibilitat i Disseny per a Tothom està dirigit per l'arquitecte Enrique Rovira-Beleta Cuyás i es porta a terme amb el suport de la Fundació Adecco, la Fundació Salas, Vàlida sense barreres i Puntodis.

L’ESARQ imparteix, a partir de l’octubre, la tercera edició del Postgrau en Accessibilitat i Disseny per a Tothom, dirigit per l’arquitecte i professor Enrique Rovira-Beleta. Després de l’èxit de la primera i segona edició, el programa arrenca el pròxim curs amb la col·laboració de la Fundació Adecco, la Fundació Salas, Vàlida sense barreres i Puntodis, que han apostat per aquest postgrau pioner i referent en accessibilitat.

Aquest postgrau és la primera iniciativa formal acadèmica que considera l’accessibilitat des d’un punt de vista global i en un marc de transversalitat. Aquest programa és de gran valor per aconseguir que el Disseny per a Tothom sigui universal i versàtil, ja que els requeriments d’accessibilitat són diferents a cada país.

El programa combina teoria i pràctica, i les sessions de treball són virtuals i interactives (en línia): l’alumne el pot cursar des de qualsevol part del món i disposa d’un claustre de professors de diferents països. El postgrau té professionals de reconegut prestigi en els diferents sectors de l’àmbit i l’activitat del disseny per a tothom, així com representants d’organitzacions de persones amb discapacitat i institucions de serveis en matèria d’accessibilitat universal.

Aquest curs és una oportunitat per descobrir “les capacitats de les persones amb discapacitats” i veure que “l’accessibilitat no és solament una necessitat per a les persones amb discapacitat, sinó un avantatge per a tots els ciutadans”, segons el director, Rovira-Beleta; amb això s’aconsegueixen ciutats, edificis, habitatges, mitjans de transport i sistemes de comunicació còmodes i segurs per a tots els ciutadans, especialment per als de mobilitat reduïda o comunicació reduïda, però amb disseny normalitzat per a tothom. Francisco Mesonero, director general de la Fundació Adecco i professor del postgrau, considera que “l’accessibilitat no només respon a un tema purament tècnic; és fonamental posar fi a les barreres mentals i falses creences que, més enllà de les estructures i els desenvolupaments arquitectònics, dificulten la participació de les persones amb discapacitat en igualtat de condicions”.