29/04/2020

L’European Association for Palliative Care aprova un grup de treball liderat per UIC Barcelona per investigar el desig d'accelerar la mort

La Dra. Cristina Monforte, directora del Departament d'Infermeria i codirectora de la Càtedra WeCare, i el Dr. Raymond Voltz, cap de servei de la Unitat de Cures Pal·liatives de l'Hospital Universitari de Colònia (Alemanya), són els responsables de coordinar aquest grup de treball de caràcter internacional

L’European Association for Palliative Care (EAPC) ha aprovat la proposta “Wish To Hasten Death (WTHD) in Patients with Life-threatening Illnesses: A clinical issue” presentada pel grup de treball internacional liderat per UIC Barcelona. L'equip format per 23 investigadors de diferents àmbits de la salut i liderat per la Dra. Cristina Monforte i el Dr. Raymond Voltz, té com a objectiu principal avançar en el coneixement del desig d'avançar la mort en pacients amb malalties que amenacen la vida.
 
La voluntat dels investigadors és, en finalitzar els tres anys de treball, elaborar un Llibre Blanc que reculli els coneixements actuals sobre els aspectes clínics del desig d'avançar la mort, que descrigui la situació actual d'aquest fenomen a tot Europa mitjançant informació multiprofessional sobre la freqüència percebuda, les causes, les formes d'avaluació i resposta, tant en els pacients amb càncer com en els que no en tenen, per oferir així estratègies i accions de cures pal·liatives basades en proves per abordar l'avaluació i la resposta del desig d'avançar la mort.
 
“La realitat cultural europea s'ha tornat molt variada en les últimes dècades i la resposta al patiment i a la realitat és diversa, tant personal com nacional”, assegura la Dra. Monforte, “per això és essencial per a la feina dels professionals de la salut, principalment en cures pal·liatives, comprendre els aspectes relacionats amb una avaluació i resposta significativa, assenyada i apropiada a la realitat”.
 
En el grup de treball, hi participen també altres investigadors de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de UIC Barcelona: el Dr. Albert Balaguer, degà de la Facultat; la Dra. Iris Crespo, la Dra. Mariona Guerrero i la Dra. Denise Pergolizzi, professores del Departament de Psicologia i del Departament d'Infermeria; Joaquim Julià, investigador de la Càtedra WeCare, i la Dra. Andrea Rodríguez-Prat, professora de la Facultat d'Humanitats.
 
L'EAPC és una organització que promou, influeix i advoca per la prestació de cures pal·liatives d'alta qualitat al llarg de la vida mitjançant el foment i l'intercanvi d'educació sobre cures pal·liatives, recerca, polítiques i pràctiques basades en evidències.