20/05/2020

L'oli d’orujo d'oliva contribueix a reduir l'obesitat

L'estudi, realitzat per investigadors de UIC Barcelona i de la Universitat de Sevilla, posa en relleu que l'orujo d'oliva també redueix les complicacions vasculars i inflamatòries

La Dra. Rosalía Rodríguez i la tècnica Marta Pérez, investigadores del Departament de Ciències Bàsiques de UIC Barcelona, en col·laboració amb investigadors del Departament de Farmacologia, Pediatria i Radiologia de la Universitat de Sevilla, han publicat un estudi que confirma que l'oli de pinyolada d'oliva ric en compostos triterpènics (POCTA), introduït en la dieta, produeix una disminució significativa de l'obesitat i les complicacions vasculars i inflamatòries en ratolins obesos.
 
A més a més, atès que el POCTA ha estat obtingut a partir d'un subproducte de l'oli d'oliva, l'orujo, considerat un producte de deixalla industrial, aquest estudi contribueix a augmentar-ne el valor biològic i nutricional com a aliment funcional, la principal font de compostos bioactius del qual són els àcids triterpènics, com l'àcid oleanòlic.
 
Per dur a terme la recerca, es va fer una comparativa durant deu setmanes en ratolins amb dos tipus de dietes, una dieta alta en greixos saturats, l'anomenat greix “perjudicial” i una altra, amb la mateixa aportació calòrica, però amb oli de pinyolada d'oliva. Un cop transcorregut aquest temps, es va observar una disminució significativa del pes (al voltant del 30 %) dels ratolins alimentats amb POCTA respecte al grup que es va continuar alimentant amb la dieta alta en greixos. Aquest estudi demostra per primera vegada que el POCTA, no només redueix el pes corporal d'animals obesos, sinó que disminueix el greix corporal (teixit adipós), la inflamació hepàtica i millora, al seu torn, la resistència a la insulina i la disfunció vascular associades amb l'obesitat.
 
A diferència d'altres tipus d'olis, com el de coco o el de palma, l'oli obtingut de l'orujo de l'oliva ha demostrat ser una font de molècules bioactives amb gran potencial terapèutic sobre l'obesitat i les disfuncions metabòliques desenvolupades amb la síndrome metabòlica. L'oli de pinyolada, i els triterpens que conté, ja va demostrar que tenia efectes beneficiosos en patologies cardiovasculars com la hipertensió arterial, segons estudis previs de la Dra. Rosalía Rodríguez, investigadora i professora de UIC Barcelona. Els resultats d’aquest estudi “obren una nova línia de recerca en el marc de la dieta mediterrània i en el maneig terapèutic de l'obesitat i les seves complicacions”, afegeix la investigadora.