20/04/2022

Marc Aureli Santos i Izaskun Chinchilla reivindiquen a Foros 2022 un abordatge contemporani de l’arquitectura patrimonial

Els dos ponents coincideixen a assenyalar que la intervenció sobre patrimoni ha de ser més flexible i incorporar factors relacionats amb el medi ambient, la participació ciutadana i les noves tecnologies

El 6 d’abril passat, l’Aula Magna de UIC Barcelona va acollir una nova sessió del cicle Foros de UIC Barcelona School of Architecture. Amb el títol “The Future of Tradition” (‘El futur de la tradició’), l’acte va estar protagonitzat per Marc Aureli Santos, arquitecte i director d’Arquitectura i Patrimoni de l’Ajuntament de Barcelona, i per Izaskun Chinchilla, arquitecta i catedràtica de Pràctica Arquitectònica de la Bartlett School of Architecture (University College of London). Les professores Teresa Batlle i Cinta Lluis Teruel van ser les encarregades de moderar la sessió.

En la seva intervenció, Marc Aureli Santos va incidir en què un dels elements que defineixen la intervenció arquitectònica sobre patrimoni és la gestió de la complexitat i va destacar el valor del temps en aquesta mena d’actuacions. “Una bona intervenció sobre el patrimoni ha de fer treballar els diferents temps que conviuen en un espai perquè creïn una unitat”, va exposar. I, a continuació, va aprofundir en altres factors determinants en aquesta mena de treballs que tenen a veure, entre d’altres, amb les qüestions tècniques, l’experiència, el valor de les petites coses i la importància d’allò simbòlic.

Interior

Per la seva banda, Izaskun Chinchilla va centrar la intervenció en el projecte de rehabilitació del Castell de Garcimuñoz, a Conca, en el qual el seu estudi ha treballat al llarg de més d’una dècada. El projecte de rehabilitació, segons va explicar, va estar orientat a la reactivació del castell cap a una perspectiva sostenible des del punt de vista econòmic i climàtic, amb la finalitat d’activar l’economia local de l’entorn. “El nostre treball aspira a fer que el patrimoni sigui sostenible en termes de programa, ús social i consum energètic. Per a això, el projecte ve marcat per una estratègia temporal explícita, per un caràcter flexible i per l’autosuficiència energètica”, va sostenir.

Tots dos ponents van coincidir a reivindicar que les intervencions arquitectòniques sobre patrimoni requereixen un abordatge contemporani que tingui en compte factors relacionats amb el medi ambient, la participació ciutadana i les noves tecnologies. “La tradició és el punt de partida, però el patrimoni exigeix treballar des de la contemporaneïtat”, va reivindicar Marc Aureli Santos. “Cal reformular la idea tradicional de preservació, que passa per mantenir les coses tal com eren. El patrimoni ha d’adaptar-se a l’evolució de la societat i a les necessitats de cada moment”, va assenyalar, per la seva banda, Izaskun Chinchilla.

Foros 2022 s’articula sota el títol “The leap into the void” (‘El salt al buit’). Aquesta nova edició pretén aprofundir en l’autoconsciència sobre el temps present de l’arquitectura en els diferents vessants i camps d’aplicació. Com a novetat, el cicle inaugura un nou format basat en el diàleg entre dos professionals del sector que intervenen en sessions estructurades per temes vinculats amb la pràctica arquitectònica actual i amb els reptes que afronta el sector.

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)