- Més vistos
- Darrera visualització
Martí, membre del comitè organitzador d'unes jornades sobre les comissions de treball de les institucions parlamentàries
El Dr. Eduard Martí, vicedegà de la Facultat de Ciències de la Comunicació, va formar part del Comitè Organitzador de les «Jornades sobre les comissions de treball de les institucions parlamentàries i representatives. Segles XV-XX» que organitzava la Universitat Pompeu Fabra.
Les juntes, els comitès i les comissions han estat al llarg dels segles un dels mecanismes més emprats per agilitzar la presa de decisions. Els reis, els parlaments, els municipis i les corporacions n’han fet ús per superar els problemes inherents a la seva naturalesa. Els reis han necessitat escoltar altres veus diferents de la seva pròpia per exercir el poder executiu, i els parlaments, els municipis i les corporacions han hagut de sintetitzar i aglutinar la multitud de veus que podien acollir per portar a terme les seves funcions.
Les jornades tenien dos objectius: en primer lloc, situar les juntes, els comitès i les comissions en el seu vessant de comissions de treball en un primer pla d’anàlisi, apropant-les al centre de les discussions. En segon lloc, analitzar-les formalment, com a mecanismes de presa de decisions, i també a partir de la instrumentalització política que se’n fa per prioritzar unes postures en detriment d’unes altres.
A les jornades, impulsades pel Grup d’Estudi de les Institucions i de la Societat a la Catalunya Moderna i la International Commission for the History of Representative and Parliamentary Institutions, historiadors i juristes de diferents universitats i organismes catalans, espanyols i europeus van presentar les seves recerques en aquest àmbit. En concret, el Dr. Martí va aprofundir en «Les novenes de la Diputació del General a la segona meitat del segle XVII».
Eduard Martí, doctor en Història per la Universitat Pompeu Fabra, és vicedegà de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UIC. És autor de «La Conferència dels Comuns (1697-1714). Una institució decisiva en la política catalana»(Fundació Ernest Lluch, 2008) i «La classe dirigent catalana, els membres de la Conferència dels Tres Comuns i el Braç Militar» (Fundació Noguera, 2009). Les seves línies de recerca són la història de les institucions catalanes al segle XVII i la noblesa als segles moderns. Participa en l’edició (coordinada per Eva Serra) dels «Llibres de Matrícula de les Insaculacions de la Ciutat de Barcelona (1498-1713)».