- Més vistos
- Darrera visualització
Més de cinquanta alumnes de UIC Barcelona participen en tallers sobre construcció de relacions saludables
Els tallers, organitzats per la professora de la Facultat de Dret i investigadora de l’Institut d’Estudis Superiors de la Família (IESF) Belén Zárate, han tingut la col·laboració i el suport de la Unitat d’Igualtat i Inclusió de UIC Barcelona. Durant les dues edicions que se n’han celebrat, els tallers han reunit alumnes d’ADE, Comunicació, Arquitectura, Dret i Humanitats al Campus Barcelona i de Psicologia i Medicina al Campus Sant Cugat
El programa, dissenyat en el marc d’una nova línia de recerca i docència iniciada a l’IESF, abordava diferents blocs temàtics: Com entaular una relació de parella amb futur, a càrrec del Dr. Juanjo Sanz i Núria Marcet, experts en formació afectivosexual; Claus per identificar les relacions tòxiques, impartit per les professores de la Facultat de Psicologia i expertes de la Clínica Support de UIC Barcelona Claudia López i Adela Berrozpe; i Recursos per construir relacions interpersonals saludables, oferta per la coach Maria Mateos.
El format, dos tallers d’una hora i mitja de durada al llarg de dues setmanes, es va dissenyar pensant en l’adaptació al ritme i l’horari de les classes, i de cara als alumnes perquè fos una oportunitat de conèixer estudiants d’altres graus. L’objectiu era aprofundir en diversos aspectes sobre l’autoconeixement personal, la qualitat i l’èxit relacional, així com participar en dinàmiques de grup a través del debat i de la resolució de casos.
Les valoracions dels alumnes a les enquestes de satisfacció han estat molt útils de cara al disseny dels propers tallers d’aquest any. Entre els comentaris aportats en destaquen alguns: “Ha estat una bona ocasió per conèixer-me una mica millor (...), m’ha ajudat a tenir en compte una altra perspectiva sobre el tema”; “els professors han aconseguit combinar continguts teòrics i pràctics”; “s’hauria de convertir en una activitat extra de la universitat que pogués tenir seguiment (...), em sembla important que es facin més tallers d’aquest tipus, UIC Barcelona no ha de ser només un lloc d’ensenyament professional, sinó també de desenvolupament personal; he après a mirar l’altre des de la seva perspectiva”, “m’ha agradat molt la part pràctica i els exemples proposats. L’únic inconvenient és el temps, és escàs per escoltar les diverses opinions, però tota la resta, molt bé”.
Els docents del programa tenen una experiència dilatada. Nuria Marcet, arquitecta, i Juanjo Sanz, doctor en Medicina i otorinolaringòleg, són coordinadors de formació afectivosexual de la Diòcesi de Terrassa a Barcelona. Tenen el màster de Família per l’Institut Joan Pau II i durant quinze anys han estat animadors del grup de famílies Fent Camí vinculat a la Diòcesi de Terrassa. També són organitzadors dels cursets prematrimonials de l’Arxiprestat centre-sud de Sabadell des de l’any 2003 fins a l’actualitat i monitors d’afectivitat i sexualitat en l’àmbit parroquial, familiar, escolar i universitari. Han impartit nombroses xerrades de formació afectivosexual dirigides a adolescents, joves i pares. El Juanjo i la Nuria estan casats i tenen quatre fills.
Adela Berrozpe és llicenciada en Psicologia per la Universitat Politècnica de València (UPV) i màster en Teràpia Familiar Sistèmica per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha estat directora del Màster en Teràpia Familiar Sistèmica del Parc Sanitari Sant Joan de Déu. Actualment, és investigadora principal a Catalunya en el projecte PEPE, (psicoedutraining) i formadora en centres de salut mental a tot el territori espanyol, també és responsable del Programa d’Atenció Integral a les Famílies i coordinadora a les àrees de Prevenció i Acompanyament Psicològic de la clínica de psicologia i psiquiatria Support (UIC Barcelona).
Claudia López és psicòloga (Universitat Panamericana, Mèxic) i està especialitzada en Psicologia de la Salut. Màster en Investigació en Ciències de la Salut i doctora en Educació i Psicologia (Universitat de Navarra). Formada com a psicoterapeuta en Teràpia Racional Emotiva a l’Institut RET, Barcelona, actualment el seu treball de recerca està centrat en les competències que afavoreixen el desenvolupament positiu i el benestar dels anomenats “adults emergents” (18-29 anys).
Maria Mateos és coach personal i executiva. La seva formació de base procedeix de l’àmbit sanitari i està complementada amb estudis d’Humanitats. Aquesta passió l’ha portat a acompanyar les persones en el seu viatge de la vida i a aprofundir en si mateixes per tal que puguin aconseguir resultats ajudant-se en els seus propis recursos. Després d’estudiar a la Universitat de Navarra, va treballar a diversos centres hospitalaris (públics i privats) com a infermera i, més tard, com a formadora clínica d’especialistes mèdics. Actualment, és coach executiva i personal a UIC Barcelona i a l’Institut de Neurociències Aplicades a l’Educació (INAE). Està certificada com a Executive Coach per l’Escola Europea de Coaching (EEC) i la International Coach Federation (ICF).