27/06/2014

Miquel Bastons proposa reintroduir criteris de l'ètica a la lògica econòmica

El Dr. Miquel Bastons, professor de la Facultat de Ciències Econòmiques i Socials, va pronunciar la ponència «Desenvolupament i marginació: justícia , benevolència i caritat» a la Trobada entre Fe i Raó , organitzada conjuntament per la UIC i la Universitat Pontifícia de la Santa Creu, i que va tenir lloc el 26 i 27 de setembre passats a la UIC.

Basant-se en l’encíclica Caritas in Veritate de Benet XVI, Bastons va analitzar la relació entre justícia i caritat i ambdues la manera com totes dues s’impliquen mútuament. Així, va destacar que tota acció humana té conseqüències secundàries , però el problema és quan “s'acaba acceptant que l’agent pot limitar la consideració de les conseqüències de la seva acció només a les que li interessen”.

D’aquesta manera, s’arriba a la marginació d’alguns sectors , o del que pot no ser productiu per a l’agent. En paraules de Bastons, “això ha conduït a la situació paradoxal en què ens trobem: com més hem augmentat la capacitat per aconseguir el que ens interessa, som menys capaços de gestionar el que produïm, però això no ens interessa; com més progrés, és més allò que queda “fora” del progrés, és més la marginació”.

D’aquesta manera, el professor proposa reintroduir alguns criteris procedents de l’ètica a la lògica econòmica com ara “el sentit de la totalitat, la imparcialitat, la humilitat intel·lectual i la benevolència”.

A tall de conclusió, Bastons va afirmar que “el desenvolupament s’ha de fonamentar en la justícia , però una autèntica justícia no és possible sense donar alguna cosa gratuïtament: el valor de l’altre i del que passa a l’altre. La gratuïtat em fa incorporar –interioritzar– allò que passa als altres (allò marginal ) en la valoració de les conseqüències. I aquesta gratuïtat no és una almoina, és la caritat que se sosté en la veritat, que obre el camí a una acció més justa, perquè s'ajusta a allò que realment fem volent i a allò que realment provoquem sense voler”.

La trobada, organitzada conjuntament per la UIC i la Universitat Pontifícia de la Santa Creu (PUSC), va reunir durant dues jornades professors de la UIC i els teòlegs Paul O’Callaghan i Lluís Clavell, professors de la PUSC , per intercanviar idees i aprofundir sobre el coneixement tenint en compte la fe i respondre als reptes que es plantegen des de les diferents àrees professionals.

El programa es va dividir en dues jornades, una al Campus Barcelona i l’altra al de Sant Cugat. Tots dos dies, professors de la UIC i els dos professors de la PUSC van suggerir temes relacionats amb la fe i la raó des de les seves respectives disciplines. Després de presentar les seves conferències, es va obrir un debat amb els ponents convidats sobre les qüestions plantejades.

La Trobada entre Fe i Raó ha estat un dels actes organitzats a la Universitat, que s’ha sumat així a l’Any de la Fe convocat per Benet XVI.