15/06/2018

Montserrat Gas i Francesco Marcaletti, ponents en un congrés internacional a Moscou

Montserrat Gas, directora de l’Institut d’Estudis Superiors de la Família i Francesco Marcaletti, investigador de la Càtedra IsFamily Santander han participat com a ponents al Congrés commemoratiu del 260è aniversari de la Primera Universitat Mèdica Estatal de Moscou Sechenov, celebrat a Moscou els dies 31 de maig i 1 de juny.

En la seva ponència “Older adults dependency, nursing care and family relationships. The role of intergenerational solidarity”, en què ha col·laborat també la professora de la Facultat de Dret, Belén Zárate, s’analitzen els resultats de la investigació "Older parents, Generations and Family Solidarity", tenint en compte la Llei de dependència vigent a Espanya des del 2006. Aquest treball d’investigació que aborda les dimensions de la solidaritat intergeneracional a Espanya, està basat en una anàlisi multinivell, realitzada a partir d’una mostra de 600 persones de 65 a 74 anys amb fills encara vius.

Una de les principals conclusions de l’estudi, realitzat a partir d’una mostra representativa de tot Espanya, és la constatació que les persones grans que tenen una xarxa familiar escassa es troben en més risc de dependència i d’exclusió social.

Per fer front al problema de la creixent taxa de dependència, l’estudi recomana la promoció de vincles familiars estables i constata la necessitat de reconèixer i promoure que la família sigui l’ambient natural per a la cura de les persones.

La Universitat Sechenov —una de les més ben posicionades en l’àmbit de les Ciències de la Salut a Rússia— ha signat un acord de col·laboració amb l’Institut d’Estudis Superiors de la Família de UIC Barcelona per fer a Rússia una rèplica de l’estudi. Lidera el projecte a Rússia la Doctora Kasimovskaya Nataliya, Professora Titular i Directora del Departament de Nursing management and social work activities (Sechenov First MSMU MON Russia). Està prevista la presentació d’un estudi comparatiu entre la situació de Rússia i Espanya l’any 2020.

Els estudis que promou la Càtedra IsFamilySantander consideren la família com a àmbit de transferència de recursos entre generacions i se centren en tres dels seus aspectes fonamentals que constitueixen alhora les seves línies de treball: economia, salut, cura de les persones i educació.