- Més vistos
- Darrera visualització
Mushanad Issia acosta la seva dura experiència com a refugiat siri als alumnes de Dret
Ha deixat enrere la seva mare i el seu germà en un país en guerra, però Issia lluita per tenir un futur millor.
Mushanad Issia és un de tants joves siris que s’han vist obligats a abandonar el seu país de naixement en busca d’un món millor. Ha deixat enrere l’estrèpit de les bombes, els enfrontaments armats, la destrucció dels carrers, edificis i parcs i el dolor. També la seva mare i el seu germà, arquitecte de professió, als quals ara vol ajudar des de Barcelona, la seva nova residència.
Es tracta d’una història de superació i coratge que aquest jove, enginyer civil a Síria, va explicar el 26 de febrer als alumnes de primer del Grau en Dret. En el marc del cicle de conferències de formació contínua que organitza la Facultat, Issia va explicar als estudiants tots els processos administratius i legals pels quals va haver de passar per abandonar Síria i arribar a la costa catalana.
“Demanaven molts documents per passar al Líban”, va explicar Issia. Documents com una carta de garanties signada per un país d’acollida amb les traduccions oficials corresponents. També s’inclouen el certificat policial i el mèdic. “Vaig tenir molts problemes amb aquest últim perquè si hi falta una paraula no et donen el visat”, va destacar. I tot això, fent una dura travessia per arribar al vell continent.
Ara, Issia treballa com a becari a la Universitat de Barcelona i ha trobat un allotjament mentre estudia un màster a la Universitat Politècnica de Catalunya. “Tinc sort”, va dir.
Al seu cotat, Mariona Enfedaque, de Càritas, va explicar als alumnes de Dret el marc legal dels refugiats, fent un repàs des de la Convenció de Ginebra fins als articles constitucionals i de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya.