27/06/2014

Mut analitza l'enclavament dels països europeus en una conferència a Slubice

La professora Maria Mut, de la Facultat de Ciències Jurídiques i Polítiques de la UIC, va participar el 7 de febrer passat a la conferència internacional «European Exclaves in the Process of De-bordering and Re-bordering» que va tenir lloc al Collegium Polonicum, a Slubice, Polònia.

La conferència va versar sobre l’enclavament dels països europeus al llarg de la història en el procés d’evolució, dissolució i canvi de les fronteres.

A l’acte també va tenir lloc la presentació del llibre State Exclaves in Europe en què Mut ha col·laborat amb el capítol «The Spanish Exclave of Llívia». El llibre es va publicar el desembre de 2012 a l’editorial Logos Verlag (Berlín).

Durant la ponència tots els autors van presentar els diferents capítols en què havien col·laborat. Per la seva banda, Mut va aprofundir en l’enclavament estratègic de la ciutat de Llívia. El municipi és un exclavament d’Espanya i un enclavament de França. El motiu és una hàbil interpretació terminològica que va fer un diplomàtic espanyol com a resultat del Tractat dels Pirineus de 1659, pel qual Espanya cedia pobles de diverses comarques catalanes, el que actualment es coneix com la Catalunya Nord. Així mateix, la professora va fer una anàlisi jurídica de diferents qüestions, com ara la frontera, la circulació de les persones i les mercaderies, la gestió de les aigües i les implicacions que les quatre llibertats de la Unió Europea, juntament amb la constitució del mercat comú, han tingut per a la vila de Llívia.

La resta d’autors van parlar d’altres exclavaments com l’italià a Suïssa, Campione d'Itàlia; el rus a Europa, Kaliningrad; els xipriotes d’Ormidhia, Xylotymbou i Dhekelia Power Station; els enclavaments en territori de l’antiga Iugoslàvia de Sastavci i Dubrovnik, i el desaparegut exclavament armeni d’Artshvashen.

La conferència va ser organitzada pels professors de Relacions Internacionals Jaroslaw Janczak i Przemyslaw Osiewicz. El Collegium Polonicum és una institució acadèmica creada i gestionada per la universitat alemanya European University Viadrina i la universitat polonesa Adam Mickiewicz University, a la ciutat de Slubice. El Collegium va néixer com un punt de trobada per a estudiants europeus en una època en què les fronteres entre països s’estaven dissolent.