04/05/2018

Policia, psicòlegs i professors analitzen l'abús sexual infantil a través de les TIC a UIC Barcelona

La Facultat de Dret organitza les III Jornades en Psicopatologia Forense centrades en les controvèrsies i els desafiaments davant l’abús sexual infantil a través de les TIC.

 Catalunya va registrar un total de 97 denúncies per ciberassetjament a menors el 2017. La dada la va proporcionar la cap de la Unitat Central de Proximitat i Atenció al Ciutadà del Cos dels Mossos d’Esquadra, Montserrat Escudé, aquest dijous en les III Jornades de Psicopatologia Forense de UIC Barcelona.

Van ser unes jornades dedicades a les controvèrsies i els desafiaments davant l’abús sexual infantil a través de les TIC en què Escudé també va apuntar que l’any passat es van presentar 757 denúncies per agressions sexuals, de les quals el 30 % va ser de menors. Així mateix, es van registrar un total de 1.084 denúncies per abusos sexuals; el 39 %, de joves de menys de 18 anys.

Escudé, que va participar en les jornades junt amb d’altres experts en la matèria, va especificar com els autors d’abusos sexuals infantils en línia arriben fins a les seves víctimes. Un acostament conegut com a grooming process en el qual primer s’identifica la víctima per després guanyar-se’n la confiança, aprofitant una manca afectiva. Llavors, s’actua per mantenir el control i sexualitzar la relació amb l’objectiu d’aïllar-la.

1 DE CADA 5 NENS REP SOL·LICITUDS SEXUALS

En aquesta línia, la responsable del servei d’atenció terapèutica i jurídica de la Fundació Vicki Bernadet, Irene Montiel, va sostenir que un de cada cinc nens rep sol·licituds sexuals no desitjades i que dos de cada cinc menors han estat víctimes d’abusos sexual a internet. “La polivictimizació és la norma i no l’excepció”, va sostenir en la seva intervenció en què també va apuntar que “el risc més alt de patir victimització sexual a internet és a partir dels 14 anys, especialment entre les nenes”.

La presidenta de la mateixa fundació que porta el seu nom, Vicky Bernadet, va lamentar que “en aquests 20 anys encara no hem aconseguit que nosaltres siguem els que anem per davant dels depredadors”, i va demanar un esforç conjunt entre institucions, professionals i experts per aconseguir avançar-se als casos.

 

ACOMPANYAR LA VÍCTIMA I LA SEVA FAMÍLIA

Per la seva banda, el professor i investigador expert en victimització en línia de la Facultat de Psicologia de la Universitat Autònoma de Madrid, Manuel Gámez, va assenyalar que “l’adult no entra directament en l’aspecte sexual, sinó que és una mica més subtil” i que actua a poc a poc, “lluny de la idea d’agressor groller”.

El psicòleg forense i professor del Màster en Psicopatologia Legal, Forense i Criminològica de UIC Barcelona, Josep Ramón Suárez, també va participar en aquestes jornades i va destacar que “el fet té una part de contacte virtual i una altra de presencial” i que “el ciberespai constitueix un espai ideal perquè aquests menors busquin noves amistats que omplin aquest buit” que moltes de les víctimes senten.

Així mateix, l’expert va destacar la necessitat que els professionals en contacte amb menors actuïn acompanyant-los sense etiquetar-los, així com “ajudar les famílies a comprendre la dinàmica abusiva”, tot això evitant la victimització secundària.

Els experts presents a les III Jornades de Psicopatologia Forense de UIC Barcelona van coincidir en la necessitat que experts i agents relacionats amb aquests casos segueixin estudiant i formant-se sobre la consecució i evolució dels casos, i Escudé va afegir-hi la necessitat de continuar apostant per la denúncia.