16/12/2024

Reflexió i diàleg als seminaris interdisciplinaris de pensament: un espai per explorar les grans preguntes de la humanitat

Dins del seu programa acadèmic, l’Institut Cultura i Pensament (CIP) de UIC Barcelona impulsa un cicle de seminaris interdisciplinaris que conviden el professorat i l’alumnat a reflexionar sobre les grans preguntes de l’ésser humà. Aquest programa s’ha consolidat com un espai per al diàleg i l’intercanvi d’idees entre disciplines.

Amb l’objectiu de promoure una formació integral, aquests seminaris pretenen explorar les qüestions essencials de la condició humana des de diferents perspectives. “Volem que els participants, tant alumnes com professors, desenvolupin el seu esperit crític i trobin un espai de reflexió sobre temes centrals de la condició humana”, explica Andrea Rodríguez Prat, directora del CIP.

El programa s’estructura en dues modalitats: seminaris per a professorat i per a alumnat. Amb ponències a càrrec d’experts de renom, les sessions esdevenen una oportunitat única per dialogar i anar més enllà dels continguts específics de cada disciplina.

Ricardo Piñero: la veritat i la bellesa com a pilars de l’educació

El 20 de novembre passat, Ricardo Piñero, catedràtic d’Estètica i Teoria de les Arts de la Universitat de Navarra, va participar en aquests seminaris impartint dues sessions que van captivar els assistents al Campus Sant Cugat. Per al professorat, va impartir el seminari titulat “Suscitar l’amor a la veritat en els alumnes”, sobre el paper fonamental de la veritat en l’ensenyament universitari.

“La universitat té la tasca de recordar que buscar la veritat és una responsabilitat personal”, va explicar Piñero. Segons el catedràtic, aquest compromís és clau per inculcar en els alumnes el rigor i l’honestedat necessaris per al desenvolupament integral com a persones. “Els estudiants perceben quan allò que ensenyem no és fruit d’una ocurrència, sinó d’una investigació rigorosa”, afegeix.

Per als alumnes, la sessió “Pot la bellesa salvar-me d’alguna cosa?” va obrir un debat apassionant sobre el valor de la bellesa en l’experiència humana. Piñero va destacar que la bellesa és “una trobada amb una realitat”, una experiència que transcendeix l’emocionalitat per connectar-nos amb l’objectivitat i la veritat. “La bellesa pot salvar-nos de la ignorància i la infelicitat, educant-nos en el gaudi i el sentit de la vida”, conclou.

Una visió interdisciplinària per als reptes del segle XXI

El calendari d’aquests seminaris inclou altres ponències destacades, com “Els reptes de la universitat del segle XXI”, a càrrec del Dr. Luís Romera, el proper 17 de febrer de 2025, i “La tasca docent com a servei”, que impartirà Marcelo López, el 13 de març de 2025.

Per a l’alumnat, les sessions aborden temàtiques universals com “Els desitjos del cor humà”, “Amor, llibertat i dependències”, o “Set d’infinit: Déu, sentit i espiritualitat”, i ofereixen una experiència formativa que va més enllà de les classes habituals.

El compromís del CIP amb la formació humanística

Com a part de la seva missió, l’Institut Cultura i Pensament busca “formar persones i no només professionals”. Amb aquest propòsit, aposta per una educació liberal inspirada en els valors del humanisme cristià que promou la reflexió crítica, el diàleg interdisciplinari i la cerca de la veritat.

En paraules de Piñero, “aquest tipus d’iniciatives tenen un gran valor perquè ens ajuden a comprendre millor els altres i ens enriqueixen com a persones”. Així, el CIP es reafirma com un referent acadèmic a Catalunya, on la formació humanística es converteix en motor de transformació personal i social.