23/03/2018

Santiago Tarín: “Comprovem que la denúncia sigui certa i si té un interès per a la societat”

El periodista de La Vanguardia analitza la professió del periodisme en entorns judicials.

El canal habitual per denunciar un fet són els tribunals. Els professionals que han estudiat Dret tenen la potestat per investigar, defensar i jutjar accions, però no són els únics. Els periodistes també compleixen una funció social de denúncia i investigació, tot i que els canals siguin diferents. 

Així ho va explicar el periodista de La Vanguardia Santiago Tarín que, en una conferència dirigida als alumnes de Dret de UIC Barcelona, va sostenir que quan una informació rellevant arriba a la redacció, “comprovem que la denúncia sigui certa i si té un interès per a la societat”.

Tarín va explicar als estudiants que la investigació i denúncia periodística ha evolucionat en positiu en els darrers anys gràcies a l’impacte i democratització digital. “Quan jo vaig començar no es podia denunciar la corrupció. Avui és inviable i hi ha ajudat molt les xarxes socials”.

Els periodistes als tribunals

Pel que fa a la relació dels periodistes amb els advocats, jutges i fiscals, Tarín va reconèixer que en ocasions, les dues parts entren en “conflicte perquè els periodistes volen saber i les fonts no volen explicar”. Per això, la confiança entre fonts és essencial en el desenvolupament d’aquesta professió. “Moltes vegades, els periodistes pactem amb les nostres fonts”, va puntualitzar. 

El periodista especialitzat en l’àrea de tribunals del diari també va fer un breu repàs a la situació actual de la professió del periodista i va denunciar una “precarietat laboral molt greu” amb el focus posat en la proliferació del fals autònom a les redaccions. 

Per últim, Tarín també va analitzar com un problema actual quan la informació es transforma en espectacle i va recordar que l’Estatut del periodista continua congelat al Congrés dels Diputats des de la dècada dels noranta.