- Més vistos
- Darrera visualització
Tres documentals d’alumnes de Comunicació parlen sobre la leucèmia avui
Els alumnes de tercer de Comunicació Audiovisual, en el marc de l’assignatura “Documentary”, dirigida pel professor Ricard Mamblona, han fet tres documentals en què els protagonistes, malalts de leucèmia, parlen de com han pogut sortir-se’n gràcies al desinterès de donants de medul·la.
La idea de tocar aquesta temàtica va partir del programa “MeetingDoc – Leucèmia”, que busca generar i difondre contingut audiovisual de caire documental relacionat amb el món de la leucèmia, a partir de la trobada entre alumnes i pacients.
L’objectiu principal d’aquest programa és la divulgació dels factors que envolten la malaltia, així com generar consciència social sobre la importància de la donació de medul·la òssia com a cura per a molts pacients amb càncer de sang, atès que segons va explicar Núria Marieges, coordinadora del Registre de Donants de Medul·la Òssia de la Fundació Josep Carreras, “més de 300.000 casos de leucèmia són detectats cada any al món, i a Espanya, més de 5.000”.
Així, alumnes de tercer del Grau en Comunicació Audiovisual, dins de l’assignatura del professor Ricard Mamblona, “Documentary”, van poder assistir a una sessió informativa sobre leucèmia a càrrec de Marta Fernández, del Departament de Comunicació de la Fundació Josep Carreras Contra la Leucèmia, institució col·laboradora en aquest projecte, i en la qual van intervenir Miquel, Albert i Laura, els tres afectats que van superar la malaltia i que van acabar convertint-se ens els protagonistes dels tres documentals.
Dividits en tres grups, els alumnes van tenir diverses setmanes per preparar el documental i realitzar-lo. Totes tres són històries positives, d’acceptació, de lluita i de superació de la malaltia, amb aquest component de generositat i amor per part dels donants. Segons explica Mamblona, “els alumnes han sabut transmetre de forma impactant les històries personals dels protagonistes, a través d’un procés de creació intens –i difícil en alguns moments–, però molt enriquidor i educatiu per a tots, creadors, protagonistes i espectadors”.
Els documentals, que van ser exposats el dimecres passat, són: Miquel, de qui va patir una leucèmia mieloide crònica fa disset anys i va rebre un transplantament de medul·la òssia de la seva germana; The Greatest Gift, sobre l’Albert, que va superar una leucèmia mieloblàstica aguda gràcies a un transplantament de medul·la òssia d’un donant emparentat localitzat per la Fundació Josep Carreras, i Laura y la resiliencia, la qual va superar una leucèmia mieloide aguda gràcies a un transplantament de medul·la òssia del seu germà.