08/05/2018

Tres experts analitzen el ‘big data’ i el nou model operacional logístic

Els empresaris Defoin i Sayol i l’enginyer Romagosa aborden a UIC Barcelona l’impacte de la tecnologia a partir de de les seves experiències en el mercat.

Barcelona com a epicentre i la seva influència al port, l’aeroport i la conurbació és un destacat escenari mundial quant a grans inversions: Mercadona, Amazon, Seat, etc. Companyies vinculades a una logística en la qual cada vegada és més important el paper del big data. Precisament, el tema de debat de la sessió que va organitzar el Master’s Degree in Big Data Science el passat 3 de maig.

A la sessió hi va participar l’executiu cap i cofundador de l’empresa emergent Deliberry, Camilo Defoin; l’enginyer industrial i exgerent del Port 2000 del Port de Barcelona, Adolfo Romagosa, i el conseller delegat i accionista d’Inprous, Ignasi Sayol. Tres ponents davant una sala plena d’alumnes i professionals que van debatre sobre l’evolució del big data en la logística actual. 

Defoin va sostenir en una de les seves intervencions que gràcies al big data “podem parlar d’automatització de decisions. I de millora de la qualitat: com més dades, més bona és la meva decisió”, tal com va puntualitzar.

L’empresari també va assenyalar que “fa uns anys eren poques les empreses capaces de gestionar aquestes dades (Google, Amazon, etc.), però veiem que cada vegada les empreses petites són més capaces d’oferir la qualitat de grans empreses” gràcies a la implementació i l’ús de plataformes. 

Sayol va apuntar que cada vegada més, el client demana “productes personalitzats, costos ajustats i immediatesa” i que, per això últim, és important conèixer el client per anticipar-se a les peticions del client. “Evidentment, els grades playres marquen tendència però segueix havent-hi nínxols per a qui vulgui desenvolupar negocis amb la tecnologia”.

Finalment, Romagosa va abordar la seva experiència en el Port de Barcelona i va coincidir amb els altres dos convidats a apuntar que les petites i mitjanes empreses també poden accedir a la tecnologia, però, després de tot això, el preocupava el fet que “tota aquesta tecnologia ens transforma en una societat diferent”. Una reflexió que va portar els ponents a parlar sobre una ciutat contaminada, sobre la gentrificació, la necessitat d’apostar per l’economia sostenible i la reducció de CO2.