- Més vistos
- Darrera visualització
UIC Barcelona aconsegueix sis projectes de la convocatòria IdC amb un fons de 470.500 euros
L’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) de la Generalitat de Catalunya ha concedit a UIC Barcelona sis projectes en la convocatòria dels ajuts d’Indústria del Coneixement (IdC) per a l’any 2023. En total, la Universitat ha aconseguit tres projectes Llavor i tres projectes Producte, amb una captació de fons de 470.500 euros
El programa Indústria del Coneixement, promogut des del Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, vol impulsar un model econòmic basat en el coneixement, incentivant la transferència dels resultats de la recerca provinents dels diferents centres de generació de coneixement del sistema català de ciència i innovació, a fi i efecte d’aconseguir la generació de llocs de treball d’alta qualificació i una millora significativa de les activitats innovadores.
Aquest programa distingeix entre la modalitat Llavor, per a projectes innovadors amb potencial d’incorporació al sector productiu, i la modalitat Producte, destinats a l’obtenció de prototipus i a la valorització i transferència dels resultats d’investigació generada per equips de recerca de Catalunya.
Dels sis projectes presentats per UIC Barcelona, se n’han aconseguit tres en la modalitat Producte i tres en la modalitat Llavor. Els investigadors principals que han aconseguit un projecte en la modalitat Producte són Román Pérez i Begoña Bosch (Bioengineering Institute of Technology); Xavier Gil (Bioengineering Institute of Technology), i Rosalía Rodríguez i Sara Hernández (Departament de Ciències Bàsiques, amb cofinançament de la UAB). Per la seva banda, han rebut un projecte Llavor Jordi Castillo i Encarna Rodríguez (Facultat de Medicina i Ciències de la Salut), Magda Bosch (Facultat d’Humanitats), i Diego Navarro i Oriol Carrasco (School of Architecture).
Dos projectes aconseguits estan liderats per dones (Magda Bosch i Rosalía Rodríguez), i un d’ells s’ha obtingut en l’àrea de les Humanitats, fet que des de la Universitat es valora molt positivament per la transversalitat i multidisciplinarietat que suposa.
“Estem molt satisfets dels resultats de la convocatòria, no només pels projectes que han aconseguit finançament sinó també per l’elevada participació dels nostres investigadors de diverses àrees de coneixement”, afirma el vicerector de Recerca, Innovació i Transferència del Coneixement, Conrado Aparicio. “Aquestes dades demostren la consolidació de la feina feta, i evidencien la tasca de transferència i l’impacte social real de la recerca feta a UIC Barcelona”.
Les sol·licituds presentades per la Universitat es van avaluar seguint els mecanismes que estableix el Reglament d’Avaluació de l’AGAUR, aplicant els criteris i les ponderacions descrites en les bases reguladores dels ajuts d’Indústria del Coneixement.
Després de la comunicació provisional de l’AGAUR el 21 de desembre passat, la comunicació oficial va arribar el dia 9 de gener, un cop formalitzada l’acceptació de l’ajut per part de UIC Barcelona. Ara, els investigadors disposen d’uns ajuts (150.000 euros o 110.500 euros de Producte i de 20.000 euros de Llavor) per executar les activitats previstes, i l’ajut es complementarà amb un pla d’acompanyament que té per finalitat guiar i assessorar els equips participants en la valorització i transferència dels resultats de la seva recerca. Els projectes Llavor tenen un període d’execució de sis mesos i els Producte, de divuit mesos.
UIC Barcelona ja havia participat en els anys anteriors a la convocatòria anual d’ajuts del programa Indústria del Coneixement, i va fer un creixement exponencial i progressiu en la consecució de fons, passant d’aconseguir un fons de 80.000 l’any 2018 a assolir aquest 2023 un fons de 470.500 euros.
En la convocatòria de 2018, UIC Barcelona comptava amb tres projectes Llavor. L’any següent es va aconseguir el primer Producte, i l’any 2021 la Universitat ja tenia tres Llavor i un Producte. Enguany, en la convocatòria de 2023, s’han assolit sis projectes, amb tres Producte. Cal destacar també que dos dels projectes Producte de la convocatòria d’enguany van ser projectes Llavor en la convocatòria de l’any anterior (els projectes liderats per Román Pérez i per Rosalía Rodríguez), fet que el director del Centre de Transferència de Coneixement, Òscar Carbó, valora com “un fet que demostra la maduresa del procés”.
Una tercera modalitat del programa Indústria del Coneixement és la d’Innovadors, per a projectes de valorització i transferència de coneixement desenvolupats per innovadors en estades en entitats del sistema de recerca i innovació de Catalunya. Pel que fa a aquesta modalitat, UIC Barcelona ha aconseguit dos projectes Innovadors que estan pendents d’assignar. En resum, dels 21 projectes presentats en la convocatòria de 2023, se n’han atorgat a la Universitat un total de vuit, sumant aquestes tres modalitats, fet que suposa un 37,5 % d’èxit en la convocatòria.
#Driving Research Forward