- Més vistos
- Darrera visualització
UIC Barcelona acull un seminari d’experts sobre violència de gènere i intrafamiliar en el context de la COVID-19
A la violència de gènere, s’hi sumen situacions de violència intrafamiliar que afecten els menors i tensions en el món laboral produïdes pel teletreball i la doble jornada ocasionada.
El dilluns 14 de desembre es va celebrar a UIC Barcelona el seminari d’experts “La gestió de les relacions en l’era post-COVID”. Aquet acte virtual organitzat per la Unitat d’Igualtat de la Universitat en el marc del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere va abordar les noves formes de violència que la pandèmia potencia: la violència contra les dones, el menors i persones dependents. El motiu de fons és un increment del nivell d’estrès, la incertesa, les pressions laborals i la falta de control emocional de les persones.
Els experts convidats han analitzat aquesta realitat des de diferents perspectives i han donat a conèixer estratègies per fer front a les diverses situacions que poden aparèixer.
Adela Berrozpe, professora de la Facultat de Psicologia de UIC Barcelona, ha estat la primera experta a intervenir-hi. Berrozpe ha presentat les claus per afrontar la violència de gènere en la pandèmia des de l’àmbit familiar i conjugal, en altres paraules, en l’esfera privada. Així mateix, segons la professora “és bàsic mantenir-se informat sobre la violència de gènere independentment d’estar en situació de risc o no, ja que en la mesura que tots ens hi comprometem serem més eficaços per detectar-la, per ajudar-nos o ajudar qui la pateixi”. Berrozpe va insistir en el canvi de mirada en les relacions interpersonals i va incidir en l’ajut que significa en les relacions interpersonals no sentir-se jutjat per l’altre. Tanmateix, el punt essencial per Berrozpe és saber demanar ajuda i tenir present que existeixen serveis especialitzats davant d’aquest tipus de situacions. En aquest sentit, també va destacar la tasca i la iniciativa de Support – Clínica Universitària de Psicologia i Psiquiatria.
Per la seva banda, Valeria Cruz Ortiz, professora de la Universitat Jaume I, ha estat la segona ponent del seminari i ha parlat sobre el fet de compaginar la feina i la família en un context de pandèmia. Cruz ha presentat formes i estratègies útils per minimitzar l’estrès laboral en una situació intensiva de teletreball com el foment de l’autonomia personal i la gestió eficaç i equilibrada del temps. En aquest sentit, “el teletreball permet establir un ritme que s’adapta més bé a les preferències individuals, un fet que permet determinar els mètodes per realitzar les tasques sense limitacions ni restriccions organitzatives per part dels treballadors” afirma Cruz.
El tercer ponent que ha fet la seva intervenció ha estat Enrique Armengou Orús, psiquiatre clínic i psicoterapeuta, que ha senyalat que la tensió viscuda durant la pandèmia va tenir més influència en la salut mental de les dones i dels menors que en la resta de la població general. La seva intervenció titulada: “Conseqüències emocionals de la crisi COVID” es va centrar en els mètodes per aprendre a portar un autocontrol saludable de les emocions.
Finalment, la professora de la Facultat de Psicologia de UIC Barcelona Paloma Alonso-Stuyck, en el marc de la prevenció, ha abordat la tendència actual de crear sinergies entre els agents educatius per treballar els problemes relacionals familiars. Un exemple el trobem en el programa anomenat Parenting For Lifelong Health que fomenta les relacions personals saludables i capacita els pares i mares en habilitats relacionals, de perdó i compassió.
Mira la gravació aquí.