26/04/2018

UIC Barcelona celebra una jornada per lluitar contra l’estigma de les malalties mentals

L’Institut Universitari de Pacients de UIC Barcelona ha celebrat aquest matí la Jornada “Di_Capactitats: Esti(g)ma salut mental i mitjans de comunicació” per lluitar contra l’estigma de les malalties mentals, en un acte obert al públic al Saló de Graus de la Universitat. Durant la jornada, es va presentar el documental ¿Y si te dijeran que puedes?, iniciativa de Janssen en col·laboració amb l’associació de malalties mentals AVIFES, escrit pel periodista Sebastián Álvaro, que narra la història de cinc persones amb esquizofrènia que van escalar el Naranjo de Bulnes i que va ser nominada a sis premis Goya en l’edició passada.

El principal objectiu de la Jornada “Di_Capacitats: Esti(g)ma salut mental i mitjans de comunicació”, organitzada per l’Institut Universitari de Pacients, en col·laboració amb Janssen, ha estat conscienciar els informadors i la societat en general sobre l’estigmatització que pateixen les persones amb malalties mentals i les seves famílies. 

En els darrers anys, els avanços en psiquiatria han permès que les persones amb esquizofrènia puguin tenir més possibilitats de viure centrades en les seves preferències i ser capaces de desenvolupar una vida plena. En aquest sentit, els mitjans de comunicació són elements clau en la promoció de les capacitats de les persones amb trastorns mentals, perquè poden donar visibilitat al problema i a la solució. Així, segons els experts, s’ha de posar en valor la importància que té treballar centrats en el projecte de vida dels pacients i establir un nou paradigma en què el component assistencial i el social s’alineïn per acompanyar i ajudar el pacient per aconseguir el seu projecte. Per a Boi Ruiz, director de l’Institut Universitari de Pacients de UIC Barcelona: “És molt important que la societat visibilitzi l’estigma que ara mateix pateixen les persones amb malalties mentals i prengui consciència que aquestes persones també tenen capacitats. S’ha d’avançar per aconseguir més afectivitat social cap a ells”. 

Per part seva, Ramon Frexes, director de Relacions Institucionals i Responsabilitat Social Corporativa de Janssen, va fer referència al model afectiu-efectiu que es fonamenta en els principis de “cuidar i curar”. “Cal aportar un tracte més proper al pacient, amb una relació basada en la confiança i en l’empatia, buscant més benestar i més bons resultats per a la salut”, va detallar. Així, pautes recollides en aquest model com la “normalització social de la malaltia” o el “tracte bilateral metge-pacient” o la “formació i comunicació de les persones” són especialment importants per als pacients amb malalties mentals. 

A més del coguionista del documental, Sebastián Álvaro, a la jornada hi han participat la periodista Sílvia Cóppulo, que ha parlat del tema “L’estigmatització en comunicació de salut”, i Itziar Ceballos, gerent de l’Associació Biscaïna de Familiars i Persones amb Malalties Mentals (AVIFES), que ha explicat els objectius globals del projecte i com s’ha desenvolupat, en una xerrada amb el títol “Aventurar-se a viure”. També ha participat en l’acte Cristina Molina, directora del Pla Director de Salut Mental i Addiccions de la Generalitat de Catalunya, que ha abordat la responsabilitat de l’Administració en la contribució a la integració social de les persones amb trastorns mentals. 

El documental ¿Y si te dijeran que puedes?

El documental ¿Y si te dijeran que puedes? narra la història de cinc persones amb esquizofrènia que van escalar el Naranjo de Bulnes (2.519 metres) el 2016, amb l’ajuda de destacats alpinistes professionals, com Juanjo San Sebastián i Juanito Oiarzabel, i està dirigit per Javier Álvaro, fill de Sebastián Álvaro, director del programa “Al filo de lo impossible” de TVE durant 30 anys. La pel·lícula, rodada amb l’objectiu de lluitar contra l’estigma que pateixen les persones amb malaltia mental i les seves famílies, va optar als premis Goya d’enguany, amb sis candidatures (millor pel·lícula, millor direcció novell, millor guió original, millor direcció de fotografia, millor muntatge i millor pel·lícula documental).