07/06/2019

UIC Barcelona obté finançament del Ministeri per a quatre projectes de recerca

Quatre projectes de UIC Barcelona, de l’àrea de Salut, han obtingut finançament del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitat dins les convocatòries de Projectes d’R+D+i “Reptes Investigació” i de Projectes d’R+D de Generació de Coneixement”. Entre les propostes que han rebut finançament, hi ha un projecte per dissenyar biomaterial imprès en 3D; un projecte que durà a terme el primer simulador de boca humana que simuli les condicions biològiques, microbiològiques i mecàniques; un projecte per desenvolupar noves dianes terapèutiques i marcadors predictius de la resposta a quimioterapèutics que incidirà directament en les aproximacions clíniques del càncer. I també un projecte que revolucionarà la recerca i els tractaments de malalties relacionades amb el metabolisme del ferro.

La Universitat hi va presentar nou sol·licituds, quatre de les quals han estat acceptades i rebran finançament. Els projectes acceptats han estat tots en l’àrea de salut, en concret, dels àmbits de coneixement de: producció industrial, enginyeria civil i enginyeries per a la societat; ciències i tecnologies de materials; biociències i biotecnologia, i biomedicina. La suma total del finançament és de 522.357 €. 

Del total de projectes acceptats, tres han estat dins la convocatòria Projectes d’R+D+i “Reptes Investigació”. L’objecte d’aquesta convocatòria era contribuir a la recerca de solucions als reptes de la societat a través de la publicació dels resultats a fòrums d’alt impacte científic i tecnològic, transferència de tecnologia i internalització de les activitats. 

Un d’aquests tres projectes ha estat el del Dr. Román Pérez, director del Bioengineering Institute of Technology. El projecte es titula “Matrices terapéuticas impresas en 3D basadas en sílice que mimetizan los procesos de regeneración del hueso”. L’objectiu principal del projecte és dissenyar un biomaterial imprès en 3D que pugui estimular cadascun dels passos implicats en el procés de regeneració òssia. 

En aquesta mateixa convocatòria, hi ha el projecte “Avances en nuevas vías moleculares y nuevas enfermedades relacionadas con la homeostasis del hierro”, presentat per la Dra. Mayka Sánchez, investigadora del departament de Ciències Bàsiques. Amb aquest projecte, Sánchez té com a objectiu revolucionar la recerca, el diagnòstic i els tractaments en malalties relacionades amb el metabolisme del ferro, i proporcionar informació valuosa nova sobre noves rutes moleculars i identificar nous gens. 

Per acabar, també ha rebut finançament en aquesta convocatòria el projecte “Recubrimientos de biomateriales de doble acción para infecciones bacterianas e integración de tejidos”, liderat pel rector, el Dr. Xavier Gil,i en col·laboració amb el Dr. José Nart i el Dr. Lluís Giner, de la Facultat d’Odontologia. El projecte té dos objectius, per una banda, crear el primer simulador de boca humana que simuli les condicions biològiques, microbiològiques i mecàniques. Aquest model de simulador es podrà aplicar més endavant al maluc i a altres articulacions. I, per altra banda i com a segon objectiu, poder fer assaigs en viu d’implants dentals. 

La convocatòria “Projectes d’R+D de Generació de Coneixement” té com a objecte promoure projectes de recerca que siguin rellevants, ambiciosos, amb alt impacte socioeconòmic amb la grandària necessària per fer front als desafiaments que la recerca té en el context de l’Espai Europeu de Recerca. 

El projecte seleccionat en aquesta convocatòria ha estat el liderat pel vicerector d’Ordenació Acadèmica i Professorat, el Dr. Josep Clotet, i el Dr. Javier Jiménez, titulat “Caracterización de las ciclinas atípicas en la biología del cáncer”. La proposta dels investigadors és un projecte rellevant no només en el camp de la biologia cel·lular, sinó que, a més a més, farà més fàcil el camí per al desenvolupament de noves dianes terapèutiques i marcadors predictius de la resposta a quimioterapèutics que incidirà directament sobre les aproximacions clíniques al càncer. 

En aquestes mateixes convocatòries també s’ha presentat amb la Universitat de Girona el projecte “Mejora de la calidad de las empresas de consumo colaborativo: modelo, escala y fidelización”, en el qual participen el Dr. Frederic Marimon, com a coinvestigador principal, i la Dra. Marta Mas, com a membre de l’equip d’investigació. Tots dos de la Facultat de Ciències Econòmiques i Socials. Llegiu la notícia sobre aquest projecte