08/03/2019

UIC Barcelona se suma al Dia Internacional de la Dona amb un programa d’activitats de sensibilització

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, UIC Barcelona s’ha sumat a la reivindicació de la participació de les dones en la societat i en el desenvolupament íntegre com a persones. Des de dimecres 6 i fins avui al migdia, la Universitat ha proposat un programa d’activitats de sensibilització oberts a la comunitat universitària.

Els actes van començar dimecres al matí al Campus Sant Cugat. L’Auditori va acollir la taula rodona “Maternitat i acadèmia: són compatibles?”, en què es va debatre sobre la situació actual de les dones que es dediquen a la recerca. En l’acte, moderat per Laura Rubio, cap del Gabinet del Rector i directora de Comunicació, hi van intervenir tres investigadores de UIC Barcelona que també són mares de família i que es troben en diferents moments de la seva vida acadèmica: la Dra. Núria Casals, catedràtica, directora de l’Escola de Doctorat i líder del Grup de Recerca en Noves Ciclines; la Dra. Maria Fernández-Capo, directora del Departament de Ciències Bàsiques i líder del Grup de Recerca Emergent en Personal Strengths, i Begoña Bosch, estudiant de doctorat i a punt de defensar la seva tesi. Les participants a la taula rodona, així com les persones assistents, van compartir la seva experiència personal i van destacar com a petició principal actualitzar les polítiques de conciliació i corresponsabilitat perquè no penalitzin les investigadores que volen ser mares i avançar en la seva carrera acadèmica. 

El mateix dimecres, al Campus Barcelona, va tenir lloc la primera actuació de la companyia Big Van. A través de l’humor i la ciència, els monologuistes van reivindicar el paper de la dona en el món científic, començant per la dona que va inventar el wifi, també van parlar de les dues dones proposades per al Nobel per la seva recerca en genètica. Es tracta d’un espectacle viu, científic i distès. 

Dijous, al Campus Barcelona, va tenir lloc la conferència “De Hildegarda de Bingen a Frida Kahlo. Artistes oblidades en la història de l’art”, impartida per la Dra. Judith Urbano, degana de la Facultat d’Humanitats. La Dra. Urbano va iniciar la seva intervenció amb una breu explicació dels motius pels quals la figura femenina ha estat relegada de la història de l’art i s’ha reduït el seu paper a “objecte pintat”, més enllà d’artista que pinta. Segons va explicar, això es deu al fet que, per una banda, la història que coneixem actualment va ser narrada al s. XIX per homes. Per l’altra, perquè en molts casos, obres realitzades per dones s’han atribuït a homes. Així, al llarg de la sessió, la Dra. Urbano va explicar casos concrets d’artistes, més o menys conegudes, dels diferents moviments i èpoques, i va donar detalls dels seus principals èxits i atributs. Va començar amb Hildegarda de Bingen i va acabar amb la contemporània Frida Kahlo. 

El programa d’activitats acaba avui divendres, Dia de la Dona. Al Campus Sant Cugat, aquest migdia es repetirà l’actuació de la companyia Big Van al vestíbul d’entrada al Campus. A Barcelona, es projectarà la pel·lícula Figuras ocultas a la cafeteria. El film tracta de la vida de tres matemàtiques afroamericanes: Katherine Johnson, Dorothy Vaughan i Mary Jackson que van tenir un paper rellevant a la NASA als anys 60.