17/05/2019

Un estudi analitza les barreres en la conciliació familiar dels pares i com les afronten

Marc Grau-Grau, investigador i coordinador de la Childcare and Family Policies Chair, explora en un estudi publicat a la revista de primer quartil Organization les principals barreres i estratègies experimentades per pares treballadors a Espanya respecte a l’equilibri entre feina i família i com el seu posicionament quant a masculinitat i paternitat influeixen en les estratègies que utilitzen per superar aquestes barreres.

A l’article, “Unmasking work-family balance barriers and strategies among working fathers in the workplace”,Grau-Grau explora les barreres i les estratègies experimentades per pares treballadors amb fills menors d’edat pel que fa a la conciliació laboral i familiar. 

L’estudi s’ha realitzat a partir de 29 entrevistes en profunditat a pares que treballen en diferents tipus d’organitzacions i sectors. La recerca aclareix algunes qüestions sobre les barreres i els obstacles que els pares es troben quan volen equilibrar les obligacions personals i laborals i també proporciona una perspectiva nova sobre com fan front a aquesta realitat. 

Els resultats presenten diferents barreres que es divideixen en tres grups: barreres contextuals, barreres organitzatives i barreres internalitzades. Els resultats també suggereixen que els participants de l’estudi utilitzen tres estratègies per superar les barreres detectades en aquesta investigació: sense estratègies, estratègies invisibles (flexibilitat informal) i estratègies visibles (flexibilitat formal). 

Vist els resultats de l’estudi, els autors afirmen que les organitzacions han de mostrar més compromís i més suport a tots els treballadors presentant oportunitats reals perquè tots els homes assoleixin les seves aspiracions respecte a l’equilibri entre feina i família. Un compromís amb la vida personal dels empleats és molt beneficiós per a la seva productivitat, expliquen a l’article. 

“El Govern espanyol ha d’afavorir un conjunt de polítiques socials efectives, no només per fomentar la paternitat involucrada, sinó també per permetre que els pares i les mares que treballen puguin escollir lliurement la forma en què equilibren les seves obligacions professionals i familiars”, afirmen els autors a les conclusions de l’article. 

Es pot consultar l’article sencer en aquest enllaç: https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1350508419838692