31/10/2019

Un estudi de UIC Barcelona planteja regular la llum solar dels blocs de cases de l’Eixample mitjançant una aplicació mòbil

La proposta ha estat presentada pels professors Ana Cocho-Bermejo i Diego Navarro Mateu al congrés internacional eCAADe de Porto

Reorientar la llum solar en els edificis de l’Eixample barceloní mitjançant l’ús d’una app que permetria a l’usuari millorar l’eficiència de la llum natural a casa seva. És la proposta que plantegen els professors de UIC Barcelona School of Architecture Ana Cocho-Bermejo i Diego Navarro Mateu en la seva investigació “User-centered Responsive Sunlight Reorientation System based on Multiagent Decision-making (UDaMas)”. Tots dos professors van presentar el seu estudi, el 12 de setembre passat, durant el darrer congrés internacional de l’eCAADe (Education and Research in Computer Aided Architectural Design in Europe), celebrat a Porto entre els dies 9 i 13 de setembre. 

La proposta es basa en l’ús de l’UDaMas, un sistema inspirat en la tecnologia Internet of Things (IOT) —Internet de les coses— i que permetria a l’usuari reorientar la llum solar de casa seva mitjançant un sistema de robots mirall. Els professors de UIC Barcelona han desenvolupat la seva proposta a l’Eixample barceloní amb l’objectiu de recuperar els ideals d’Ildefons Cerdà, que contemplava la llum solar directa per a tots els habitants del bloc. En cas de rebre diverses sol·licituds alhora, el sistema UDaMas triaria quines peticions cal atendre segons criteris d’eficiència. 

“Tot i que la investigació encara està en una fase primerenca, considerem que el context actual requereix que un projecte d’aquestes característiques arribi a bon terme. Els seus objectius pragmàtics són una conseqüència directa de la preocupació pel sanejament del teixit urbà de l’Eixample unida a una crisi evident en la qualitat dels habitatges. Esperem que pugui interessar totes les parts implicades en el desenvolupament del prototip”, assenyala Diego Navarro Mateu.  

Per la seva banda, Ana Cocho-Bermejo afirma que “l’aplicació dels sistemes de multiagents és, des del principi dels 2000, entesa com la més adequada per a l’enteniment del comportament social en entorns urbans. En el nostre cas, com que hem treballat a l’Eixample sobre la idea de ‘l’illa eficient’, el nostre treball està focalitzat a millorar la interacció dels habitants dels blocs amb el seu entorn immediat”. 

El congrés anual de l’eCAADe és un dels esdeveniments més rellevants d’àmbit europeu sobre arquitectura, computació i educació. Aquesta última edició, que va tenir lloc a Porto, entre el 9 i el 13 de setembre, conflueix amb la versió iberoamericana del congrés —el SIGRADI— que plantejarà una panoràmica general sobre l’ús de les noves tecnologies digitals en l’àmbit arquitectònic.