02/04/2019

Un estudi en el qual participa UIC Barcelona permet avaluar com es pot integrar mitigació i adaptació al canvi climàtic a les ciutats

El professor Lorenzo Chelleri és un dels autors de la investigació que acaba de publicar la prestigiosa revista Climatic Change

Avançar en la integració de les polítiques d'adaptació i mitigació del canvi climàtic és un dels grans reptes als quals s'enfronten les ciutats avui dia a l'hora de desenvolupar els seus plans d'acció en matèria climàtica. El professor de UIC Barcelona School of Architecture Lorenzo Chelleri acaba de publicar, juntament amb quatre investigadors internacionals més, l'article “Analytical framework to evaluate the level of integration of climate adaptation and mitigation in cities” a la prestigiosa revista científica Climatic Change. 

Després de dos anys de recerca, l'estudi presenta un marc d'avaluació que permet analitzar el grau d'integració de les polítiques de mitigació i d'adaptació previstes en els plans locals d'acció climàtica de les ciutats. Estudis recents demostren que la falta de sinergies entre aquests dos àmbits d'actuació —mitigació i adaptació— comporta ineficiències en la planificació urbana, conflictes entre objectius i pèrdua d'oportunitats en la lluita contra el canvi climàtic. “Una mesura d'adaptació com la construcció d'una planta dessalinitzadora per combatre la sequera pot ser molt contraproduent perquè l’elevat consum de la planta genera emissions altes de CO2”, il·lustra el professor Chelleri.

En el seu estudi, els investigadors van aplicar aquest marc d'avaluació en nou ciutats de tot el món: Bangkok, Chicago, Durban, Ciutat de Mèxic, Montevideo, París, Seül, Vancouver i Wellington. L'anàlisi dels plans d'acció climàtica d'aquestes urbs va permetre als investigadors plantejar la hipòtesi que les ciutats que fa més temps que implementen polítiques de planificació de canvi climàtic són les que han aconseguit graus més alts d'integració entre adaptació i mitigació i, per tant, més eficàcia en les seves polítiques. 

L'estudi, que ja s'ha replicat en més de 174 plans de ciutats europees que integren adaptació i mitigació, pretén donar suport a les ciutats a l'hora de desenvolupar plans en matèria climàtica d'una manera integrada. “El que és crucial d'aquest marc d'avaluació és que podrà servir a les ciutats per redactar els plans d'acció climàtica i alinear les estratègies cap als compromisos de desenvolupament sostenible que dicten les Nacions Unides o l'Acord de París”, conclou el professor.

Juntament amb Lorenzo Chelleri, en l'estudi participen investigadors de l'Institute for Housing and Urban Development Studies de la Universitat Erasmus Rotterdam, el Global Green Growth Institute de Corea del Sud, l'Artic Centre de la Universitat de Lapònia (Finlàndia), l'International Institute for Applied System Analysis (Àustria) i l'Asian Institute of Technology (Tailàndia).