06/03/2020

Un prototip de centres d’estimulació per a nens a Ruanda guanya el Premi Alumni al millor projecte de transformació social

Un projecte d’arquitectura sobre els centres d’estimulació primerenca (CEP) a Ruanda, de l’exalumna de UIC Barcelona Nerea Amorós Elorduy, s’ha alçat amb el Premi Alumni 2020 al millor projecte de transformació social. D’entre un total de 29 iniciatives presentades, el guardó es va concedir el dimarts 3 de març en el marc de l’acte de lliurament dels Premis Alumni UIC Barcelona 2020, celebrat a l’Aula Magna de la Universitat davant d’un auditori d’unes 400 persones.

L’alumni guanyadora va treballar el 2011 un prototip de Centres d’Estimulació Primerenca (CEP) per a UNICEF, espais on es treballa amb nens de 0 a 6 anys per desenvolupar de manera òptima les seves capacitats físiques, socials i intel·lectuals.
 
 Aquest projecte va tenir l’impuls del govern de Ruanda, que va decidir implantar aquest disseny en 28 centres a tot el país, per donar servei a una mitjana diària de 450 nens i nenes.
 
Els premis Alumni, organitzats pel departament d’Alumni&Careers de UIC Barcelona, tenen com a missió reconèixer i promoure models personals, professionals i empresarials que transformen la societat. Sota aquesta premissa, el jurat dels premis, compost per onze representants de les diverses facultats de la Universitat, van decidir atorgar el primer premi al projecte d’Amorós per la seva “creativitat, innovació, sostenibilitat i impacte en la societat”.
 
Així mateix, també es van concedir dos reconeixements: a la trajectòria professional d’un alumni i a la trajectòria d’una institució promotora de projectes transformadors. El primer, va recaure en el president de Grup Julià, José Francisco Adell, exalumne d’INEDE (1993), l’antic Institut Europeu de Dret i Economia que va ser la gènesi de la Universitat. El segon reconeixement va ser atorgat a la Fundació Paliaclínic, un premi que va ser recollit pel president de la Fundació, Joan Carles Trallero.
 
En l’acte de lliurament de premis, hi van participar la psiquiatra Marian Rojas-Estapé, que va impartir la conferència central de l’acte: “Com pots fer que et passin coses bones en allò professional i personal”. La doctora va reflexionar sobre el concepte de felicitat i va posar èmfasi en la interpretació de la realitat segons les nostres creences i estat d’ànim. Per a la doctora Rojas-Estapé, “la felicitat consisteix a superar les ferides del passat, viure el present de forma sana i mirar el futur amb il·lusió”. Va relatar que la felicitat “s’experimenta segons les nostres emocions diàries”. Paral·lelament, la il·lustradora experta en Visual Thinking, Elena Urízar, va realitzar una narrativa visual en viu de la conferència.
 
L’acte va estar conduït per l’alumni de la Facultat de Ciències de la Comunicació de UIC Barcelona Javier Quintano. La benvinguda va anar a càrrec de la directora d’Alumni & Careers, Inmaculada Ortega, que va destacar que els premis són “un lloc de retrobament i una font d’inspiració”, a més de ser un espai “ple de talent i compromís”. L’acte es va tancar amb un discurs a càrrec de la vicerectora de Comunitat Universitària, Belén Zárate, que va felicitar els guanyadors i va instar els assistents, entre ells molts antics alumnes de la Universitat, a brindar amb una copa de cava.