05/05/2017

Una de cada quatre dones a Espanya renuncia a tenir fills per la seva carrera professional

Un estudi realitzat per l’IESE, en col·laboració amb Laboratoris Ordesa, del qual Esther Jiménez, degana de la Facultat d’Educació de UIC Barcelona, és la investigadora principal assegura que el 28 % de les dones a Espanya ha renunciat a tenir fills per avançar en la seva carrera professional. L’estudi, titulat “Maternitat i trajectòria professional”, va ser presentat ahir a Madrid i està basat en una enquesta a 8.500 persones, la majoria dones d’entre 25 i 45 anys, amb fills menors de 12.

L’estudi d’Esther Jiménez, degana de la Facultat d’Educació de UIC Barcelona, ​​i Núria Chinchilla, directora del Centre Internacional I-WiL (IESE Leadership), analitza els factors que limiten el ple desenvolupament laboral de les treballadores mares o potencials mares. Segons el que exposa, el micromasclisme, la manca d’un repartiment equànime de les responsabilitats a la llar, la manca de suport institucional a la família i a la maternitat i les estructures jeràrquiques rígides a les empreses són alguns dels principals obstacles amb què es troben les dones.

Segons el que han investigat aquestes dues professores, més de la meitat de les dones i homes enquestats reconeix haver tingut menys fills dels que desitjava. En concret, assenyala que mentre que a Espanya el nombre de fills desitjats és de 2,52, només es tenen de mitjana 1,32 fills. A més a més, hi ha gairebé un fill de diferència entre els que s’espera tenir i els que finalment es tenen.

En paraules de la professora Chinchilla, “aquest estudi reflecteix el gran drama que viuen moltes mares o potencials mares que volen tenir fills i no poden o, quan els tenen, no reben cap suport a l’empresa”. Chinchilla, d’altra banda, va advertir que aquestes conclusions són “molt representatives del que està passant a Espanya, on no hi ha polítiques progressistes de suport a la maternitat i la família”.

En aquest sentit, tant la degana d’Educació de UIC Barcelona ​​com la professora de l’IESE assenyalen en l’estudi la necessitat d’eliminar les barreres que impedeixen tenir el nombre de fills que es vol per garantir la “riquesa i sostenibilitat del país en el mitjà i llarg termini”. “Així no podrem sortir d’aquest hivern demogràfic”, afirmen, i posen com a exemple França i els països nòrdics per les dècades que fa que tenen institucionalitzades les polítiques familiars.