30/01/2023

Una mala salut gingival augmenta el risc de patir un infart, càncer o Alzheimer

Així ho explica el Dr. José Nart, responsable de l’àrea de Periodòncia de UIC Barcelona i president de la Societat Espanyola de Periodòncia i Osteointegració (SEPA), en l’article publicat recentment a The Conversation

Tenir cura de les genives no afecta només la salut bucal, sinó que té efectes sobre la salut en general. Concretament, entre 8 i 9 de cada 10 persones més grans de 35 anys presenten gingivitis o periodontitis, i és aquesta última la causa principal de pèrdua de dents en els adults, i prop del 51 % de la població espanyola desconeix aquestes malalties.  

La periodontitis és una forta inflamació de les genives produïda pel sistema immunològic com a resposta a la presència de bactèries en el solc gingival, l’espai que hi ha entre la geniva i la dent. Aquesta reacció natural té conseqüències tant a la boca com a la resta de l’organisme. L’efecte més visible és la pèrdua d’os al voltant de les dents, que porta a la pèrdua d’aquestes. No obstant això, la presència de les bactèries i les seves toxines als vasos sanguinis i la circulació dels mediadors de la inflamació a la sang poden afectar altres òrgans del cos.

L’evidència científica de les darreres dècades constata que els pacients amb periodontitis avançada tenen un risc més elevat de patir altres malalties sistèmiques molt importants, com l’infart agut de miocardi, la diabetis o la pneumònia aspirativa. També eleva les probabilitats que les dones embarassades tinguin un part prematur. Recentment, també s’han demostrat associacions amb la hipertensió, l’Alzheimer i fins i tot algun tipus de càncer.

Per aquest motiu, és fonamental la prevenció de la periodontitis, que es pot fer de manera senzilla. Ha d’incloure una bona higiene oral per eliminar la placa bacteriana oral dos cops al dia amb un bon raspallat de les dents, així com l’ús de seda dental i raspalls interdentals
 

©Freepik/nensuria

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)