23/09/2014

Valentí Fuster anima els primers graduats en Medicina de la UIC a ser «metges amb cap i cor»

El reconegut cardiòleg Valentí Fuster va apadrinar dissabte la primera promoció de graduats en Medicina de la UIC.

Fuster, director de l’Institut Cardiovascular del prestigiós Hospital Mount Sinai de Nova York, president del Centre Nacional d’Investigacions Cardiovasculars de Madrid i doctor honoris causa per la UIC (2010), va impartir una lliçó magistral titulada “The power of the resilience, o el poder d’adaptació als canvis i situacions”. Va centrar el seu discurs en tres aspectes als quals ja es va referir amb motiu del seu doctorat honoris causa a la UIC: “Conducta, cor i ment”, i va animar els alumnes a ser “metges amb cap i cor”.

Fuster, que en el pla divulgatiu manté un gran interès per contribuir a la difusió de la ciència a Espanya, ha viatjat expressament des de Nova York a Barcelona per felicitar els primers 65 graduats en Medicina de la UIC, titulació que va començar el seu camí el curs 2008-2009 i que va convertir la UIC en la primera universitat privada que impartia Medicina a Catalunya.

L’acte de graduació va ser presidit pel conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, l’Hble. Sr Boi Ruiz, que, en primer lloc, va felicitar els alumnes i els va recordar que sempre seran metges –facin el que facin–, i com n’és d’important “servir les persones amb valors com la solidaritat i l’empatia”.

També va adreçar unes paraules als graduats la vicedegana de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, la Dra. Marta Elorduy, la qual també va agrair a les famílies tot l’esforç i suport.

Després dels discursos, va tenir lloc el lliurament de diplomes, i, tot seguit, els graduats van llegir drets el jurament hipocràtic, acompanyats del professor Miguel Ángel Carrasco, padrí escollit pels alumnes entre tots els seus professors. Un vídeo fet pels alumnes va afegir la nota emotiva al solemne acte.

El tancament de l’acte va anar a càrrec del degà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, el Dr. Albert Balaguer, que va explicar com es va gestar el Grau en Medicina de la UIC, el qual “pretén contribuir a formar metges ben preparats des del punt de vista tècnic, però que sàpiguen que el centre del seu treball són els pacients, persones que els necessiten”. A més, el Dr. Balaguer va recordar als alumnes que sempre disposaran del que ell mateix va anomenar “privilegi del servei”.

A l’acte van assistir-hi representants dels hospitals i centres mèdics amb els quals la UIC té convenis: Fundació Althaia de Manresa (hospital universitari), Fundació Privada Hospital Asil de Granollers (hospital universitari), IDCSalud Hospital General de Catalunya (hospital associat ) i Hospital Quirón de Barcelona (hospital associat).

Medicina centrada en el pacient

El pla d’estudis de Medicina a la UIC es va dissenyar en el marc de l’Espai Europeu d’Educació Superior (EEES), i està especialment orientat a l’aprenentatge de l’alumne mitjançant metodologies educatives actives i amb un fort component de tecnologies de la informació i comunicació: estudi en grups reduïts, mètode del cas, aprenentatge basat en problemes (ABP) i ús intensiu de laboratoris de simulació.

El Grau en Medicina de la UIC permet a l’alumnat entrar en contacte amb el malalt al cap de poques setmanes d’haver començat els estudis. L’alumne té l’oportunitat de viure el sistema sanitari en primera persona i s’incorpora aviat als centres sanitaris acreditats amb els quals la UIC manté acords de col·laboració: Fundació Althaia de Manresa (hospital universitari), Fundació Privada Hospital Asil de Granollers (hospital universitari), IDCSalud Hospital General de Catalunya (hospital associat) i Hospital Quirón de Barcelona (hospital associat).

L’objectiu final del Grau en Medicina és assegurar que l’alumnat té una bona fonamentació en ciències bàsiques i adquireix de manera progressiva coneixements així com altres competències de tipus transversal. L’ètica en les decisions clíniques, la gestió clínica i l’acompanyament del pacient dins del sistema sanitari són alguns dels altres pilars importants d’aquest grau.