Universitat Internacional de Catalunya

So i Música en l'audiovisual

So i Música en l'audiovisual
4
10061
4
Primer semestre
op
Creació cinematogràfica
So i música en l'audiovisual
Llengua d'impartició principal: castellà

Professorat


Els professors atendran els alumnes el mateix dia de classe, abans o després de la sessió en funció de la disponibilitat horària dels alumnes. Es recomana pactar una cita prèviament a través del correu electrònic de la universitat.

Presentació

So i Música en l'Audiovisual és una assignatura de 4 crèdits *ECTS que s'imparteix durant el primer semestre del quart curs del grau en Comunicació Audiovisual. La matèria és de caràcter optatiu i es troba dins de l'itinerari d'especialitat en Creació Cinematogràfica (tractament de la ficció) que s'imparteix durant l'últim cicle del Grau.

So i Música en l'Audiovisual és una assignatura de caràcter optatiu i matèria especialitzada. Constitueix la continuació de l'assignatura denominada Música Aplicada, que s'imparteix en el tercer curs del grau en Comunicació Audiovisual de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la *UIC.

El so i la música són elements que s'empren en tots els productes audiovisuals, no sols amb una fi estètica, sinó com a factors determinants del discurs i el llenguatge narratiu. Constitueixen eines presents en totes les estratègies comunicatives mediàtiques d'avui dia.

Al nostre país, el tractament del so en els estudis de Comunicació és mínim i, no obstant això, el seu ús com a llenguatge per a influir en els sentiments i el comportament de les societats constitueix una de les pràctiques més antigues de la Humanitat. El so i la música apel·len als codis naturals i culturals de l'ésser humà. Associats a productes, serveis i, sobretot, ideologies, poden aconseguir resultats sorprenents en les cultures.

En la mateixa mesura en què és necessari dominar les tècniques visuals en l'exercici cinematogràfic, un bon enteniment i una adequada expressió de la narració temporal sonora (guió, so, música i muntatge), capacita als alumnes per a multiplicar les possibilitats artístiques dels seus projectes i aportar un significat més complet a les seves històries.

L'objectiu principal de la matèria de segon curs, Música Aplicada, era despertar en els alumnes la sensibilitat auditiva necessària per a desenvolupar projectes creatius en el món de la Comunicació capaces d'aportar valor en la societat actual.

So i Música en l'Audiovisual planteja ara, de forma molt més específica i avançada, capacitar als alumnes en el domini tècnic del disseny de so i explorar les possibilitats més avantguardistes del so cinematogràfic amb finalitats narratius i expressius. Així mateix, l'assignatura pretén aprofundir en la pràctica de la composició musical i l'ambientació sonora dels projectes professionals. Amb aquesta fi es desenvolupa un projecte sonor que serveix de plataforma de presentació dels alumnes en el món professional. L'assignatura es divideix en quatre temàtiques especialitzades:1) la música en Publicitat, 2) el tractament de la música en la sèries de TV, 3) Videoclip i 4) Cinema Contemporani.

Requisits previs

Encara que no són necessaris requisits previs, és molt recomanable haver cursat prèviament les assignatures So en Produccions Audiovisuals i Música Aplicada que s'imparteixen durant el primer semestre del tercer curs del Grau en Comunicació Audiovisual.

Objectius

Els principals objectius que persegueix aquesta assignatura especialitzada són:

  1. Il·lustrar i recollir algunes de les principals metodologies i activitats d'aprenentatge que, gràcies a la música, poden implementar-se en la professió del creador i comunicador. Aquesta pràctica recull al seu torn tots els ensenyaments vists en altres matèries prèvies, i que constitueixen l'àrea de coneixement transversal del so i la música com a competència específica en la Comunicació Audiovisual: So en Produccions Audiovisuals, Tècniques de So en Audiovisuals o Música Aplicada.
  2. Desenvolupar en l'alumnat un criteri musical sòlid i durador, basat en el rigor científic i en la pràctica professional.
  3. Potenciar l'estudi del so i de la música científics, basats no tant en la teoria sinó en la pràctica professional des de la creació audiovisual.
  4. Integrar les diverses competències de la música en el pla de competències i capacitació dels estudiants de Comunicació Audiovisual.
  5. Conèixer les principals característiques i convencions dels diversos sectors professionals en els quals intervé la música aplicada per especialitats, com ara la publicitat, el videoclip, el curtmetratge o els nous formats.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 01 - Capacitat d'adaptació a circumstàncies variables
  • 02 - Capacitat de comprensió, acceptació de critiques i correcció d'errors
  • 03 - Capacitat per administrar i gestionar recursos humans i tècnics
  • 04 - Capacitat per treballar en equip i autònomament
  • 05 - Capacitat per organitzar temps i espai
  • 06 - Capacitat de desenvolupar rigor acadèmic, responsabilitat, ètica i professionalitat
  • 07 - Capacitat per aplicar la deontologia i el respecte pel gremi audiovisual
  • 08 - Capacitat d'anàlisi crítica, síntesi, concreció i abstracció
  • 10 - Capacitat per afrontar dificultats i resoldre problemes
  • 21 - Coneixement i domini de la cultura digital
  • 25 - Capacitat de potenciar al màxim el desenvolupament creatiu
  • 26 - Capacitat de desenvolupar sentit del gust i la perfecció en l'acabat final i estètica dels projectes
  • 32 - Capacitat d'afrontar projectes audiovisuals i cinematogràfics en totes les seves fases (preproducció, rodatge, postproducció, distribució)
  • 34 - Capacitat per conèixer i respectar els diferents rols de l'equip artístic i tècnic
  • 39 - Capacitat per entendre i aplicar la dimensió legal d'un producte audiovisual
  • 40 - Capacitat per defensar i respectar l'autoria i propietat intel•lectual
  • 44 - Capacitat per adaptar-se als nous formats audiovisuals
  • 46 - Capacitat per dominar els recursos de la imatge (fotografia, il·luminació…) i el so
  • 50 - Capacitat per adaptar-se, entendre i aplicar les possibilitats expressives de les noves tecnologies i els seus canvis futurs
  • 51 - Coneixement i domini del funcionament de la Comunicació Corporativa i Institucional
  • 52 - Capacitat d'aplicar els coneixements i tècniques audiovisuals amb finalitats comercials en qualsevol de les seves formes
  • 53 - Capacitat lingüística en català, castellà i anglès
  • 54 - Capacitat de fer us amb habilitat la bibliografia, terminologia i estructures lingüístiques de la llengua anglesa relacionades amb l'àmbit de la Comunicació.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

Alguns dels resultats que s'han pogut anar comprovant en els alumnes, guarden relació tant amb competències bàsiques, com amb habilitats molt avançades en el domini del llenguatge i l'expressió sonora. Gràcies no sols a la matèria de So i Música en l'Audiovisual, sinó a totes aquestes matèries sonores que han cursat de manera transversal durant els quatre anys de Grau, s'ha comprovat que la major part dels alumnes acaben demostrant, en major o menor mesura, les següents capacitats:

  • Domini de les tècniques del llenguatge i la narrativa audiovisual: saben així, dialogar i coordinar tots els departaments implicats en la producció i/o rodatge d'una obra audiovisual amb l'objectiu d'integrar les seves diverses perspectives.
  • També es mostren capaços de garantir la qualitat final d'una banda sonora en qualsevol mitjà i format (textura i composició) i també de preveure i organitzar la logística necessària que es dona en tots els elements que han de ser tractats, com ara els Efectes de So, els Diàlegs i Veus, la Música o el So Ambient. Amb aquesta capacitat saben fer-se càrrec de tots els elements que serveixen per a transmetre a l'espectador un ambient, un clima o una atmosfera.
  • Gràcies al domini tècnic i gramatical del so, els alumnes també s'han mostrat capaços de desenvolupar treballs d'edició i muntatge amb sentit del ritme i coherència narrativa. Primer des d'un punt de vista tècnic, es familiaritzen amb la sintaxi bàsica del so tant en el seu disseny com en la seva postproducció. Gràcies a això, experimenten les possibilitats narratives i creatives del so com a garant de les històries en la ficció audiovisual.
  • La creativitat sonora els obliga, al mateix temps, a conèixer les tendències musicals que es donen en un context cultural local i internacional. Amb aquesta visió actualitzada, són capaces de, en les seves pròpies apostes personals, saber respondre a les demandes de l'audiència, adaptant-se al panorama cultural que demanden i nodreixen al mateix temps els mitjans de comunicació ja en curs, amb els seus corresponents condicionants econòmic-empresarials.
  • En el terreny més concret de la creació audiovisual de projectes de ficció, el desenvolupament d'un vast coneixement musical els permetrà contar històries coherents i consistents des del punt de vista artístic, sent prou flexibles com per a anar adaptant la seva marca personal com a creadors a la cultura i l'imaginari col·lectiu d'una societat.
  • El domini tècnic del so els possibilita elaborar amb professionalitat diferents tipus de propostes creatives en funció, no sols del mitjà en el qual treballin, sinó també del contingut especialitzat, com el documental, el reportatge d'actualitat, el curtmetratge, o la sèrie de ficció, entre altres.
  • Gràcies als treballs pràctics i en equip, els alumnes també adquireixen les rutines professionals pròpies dels diferents sectors especialitzats així com els seus llenguatges i modes propis.
  • Els alumnes acaben dominant les diferents tècniques de gravació i registre sonor en estudi i en exteriors. De la mateixa manera, es mostren capaços de manejar amb soltesa el programari d'edició de vídeo, àudio, pàgines web i edició gràfica.
  • Una de les habilitats que demostren amb major soltesa, en acabar els estudis de Grau, és el domini de la creació de sentit a partir del fet musical en els projectes audiovisuals. Són capaços d'aplicar, amb bon criteri, les tècniques de *Filmscoring i de l'ambientació musical en qualsevol exercici audiovisual, atenent les seves necessitats conceptuals, estilístiques i formals, més enllà que decisions purament estètiques. Demostren així, una major professionalitat a l'hora d'introduir i utilitzar els diferents recursos de l'expressió musical.

Continguts

Com s'ha avançat, l'assignatura es divideix en quatre temàtiques especialitzades:1) la música en Publicitat, 2) el tractament de la música en la sèries de TV, 3) Videoclip i 4) Cinema Contemporani. 

Planificació de classes i temari

Setmana

Bloc temàtic

Contingut orientatiu

Setmana 1

Publicitat

Música especialitzada: l'espot publicitari 

(Encàrrec de la pràctica 1) 

Setmana 2

Publicitat

Música especialitzada: l'espot publicitari i el *jingle marca

Setmana 3

 Publicitat

Música especialitzada: espot (Correcció de la pràctica 1)

Setmana 4

Series

Música i TV: Sessió teòrica de videoclip 

(Encàrrec de la pràctica de videoclip)

Setmana 5

Series

Música i TV: música en sèries de ficció

Setmana 6

Series

Música i TV: música en sèries de ficció 

(s'encarrega pràctica de sèries)

Coaching PFG

Setmana 7

Videoclip

Música i TV: Videoclip 2

Coaching PFG

Setmana 8

Videoclip

Música i TV: Videoclip 3

 

Setmana 9

Videoclip

Música i TV: Videoclip correcció amb tribunal

Setmana 10

Sound design cine

Sound design cinema

Setmana 11

Sound design cine

Nou disseny de so al cinema (tendències contemporànies)

Coaching PFG

Setmana 12

Sound design cine

Nou disseny de so al cinema

Setmana 13

 

Correció pràctica final de sèries + preparació examen

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



Els continguts es treballaran mitjançant diverses activitats que requereixen avaluació continuada. Les activitats combinen reflexió i anàlisi de la matèria amb entrenament tècnic i desenvolupament creatiu en la pràctica. Les activitats tindran la següent distribució:

*Totes les activitats es complementaran amb lectures obligatòries i recomanades, així com l'anàlisi de productes audiovisuals que els alumnes hauran de treballar autònomament per a superar la matèria.

ACTIVITAT FORMATIVA CRÈDITS ECTS
Coaching: Seguiment, individual o en grups molt reduïts, de com els alumnes assimilen els continguts de l'assignatura. En les sessions de coaching, es corregiran defectes, s'aclariran dubtes, es proposaran exercicis i activitats necessàries per aconseguir els objectius fixats. 0.8
Taller: espai de treball eminentment pràctic, en el qual s'adquireixen competències (comportaments observables i habituals que condueixen a l'èxit en l'acompliment d'una funció o tasca) pertanyents a matèries pràctiques o també teòriques (capacitats intel·lectuals, lògiques, crítiques, d'aprenentatge intel·lectual, estudi, citació, etc.). 0.4
Labs: grups de treball en els quals es combina la teoria i la pràctica. En ells l'objectiu no consisteix tant a exercitar tècniques ja conegudes, sinó a fer avançar tant la teoria com la tècnica. Els labs culminaran també en un producte professional o semiprofessional, si bé aquesta vegada de caràcter necessàriament innovador (resultat de la combinació de reflexions o lectures innovadores dels mitjans i la realitat social). 0.8
Classes magistrals: a les classes magistrals, el professor, no només transmet continguts o coneixements, sinó també, i sobretot, actituds, motivació, aptituds, valors, etc. També facilita que els assistents puguin manifestar les seves opinions i els seus arguments enfront de la resta d'estudiants. 2.0

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



L'avaluació serà continuada. Els alumnes hauran de lliurar diversos projectes de contingut audiovisual i/o sonor de manera quinzenal. Aquests treballs tindran un desenvolupament individual o en grup en funció dels continguts tractats.

Es farà ús parcial de la multiavaluació, una metodologia que permetrà realitzar un seguiment dels alumnes segons el llistat dels següents criteris: actitud, treball en equip, compliment de terminis, lliuraments, creativitat, disseny, contingut, col·locació en el mercat o rigor acadèmic.

L'avaluació constarà de 4 proves que compten el 25% cadascuna d'un total de 100 punts.

  • Un examen escrit final (25% de la nota)
  • La presentació d'una anàlisi de careta de sèrie (25%)
  • 1 pràctica de creació d'Espot Publicitari per parelles que valdran el 25% de la nota final
  • La presentació d'un Videoclip final davant un jurat especialista realitzat per grups (25% de la nota).

Si alguna o diverses de les proves no se superen l'alumne haurà de recuperar aquestes parts en segona convocatòria de manera independent, baix criteris similars que els aplicats en primera convocatòria.

Bibliografia i recursos

Bernal, M. Á., & de Gestión EÜEDA, E. (2009). Industria audiovisual y mercados digitales. Icade, Nº 78, pp. 39-56.

Cottle, S. (2006). Mediatized rituals: beyond manufacturing consent. Media, Culture & Society, 28(3), pp. 411-432.

Crofts, C. (2011). Cinema distribution in the age of digital projection. Post Script: Essays in Film and the Humanities, 30(2), pp. 82-98.

García, R. S., & Rodrigo, E. M. (2010). Música y sentimiento en los medios audiovisuales. Razón y Palabra15(73).

Grau Rebollo, J. (2002) Antropología Audiovisual. Barcelona: Bellaterra.

Gustems, J. (2012). Música y sonido en los audiovisuales (Vol. 10). Barcelona; Edicions Universitat Barcelona.

I Pascual, J. A., & Telo, A. R. (2005). Comunicación audiovisual digital: nuevos medios, nuevos usos, nuevas formas. Barcelona: Editorial UOC.

Martínez Rodrigo, S. (2005). Lenguaje audiovisual y manipulación”. Comunicar, 25, pp.  211-220.

Montoya Rubio, J. C. (2010). Música y medios audiovisuales: planteamientos didácticos en el marco de la educación musical. Tesis Doctoral. Salamanca: Universidad de Salamanca.

Nieto, J. (2003). Música para la imagen: la influencia secreta. Madrid: Sociedad General de Autores y Editores.

Román, A. (2008). El lenguaje musivisual: semiótica y estética de la música cinematográfica. Madrid: Editorial visión libros.

STORR, Anthony: La música y la mente (Paidos, Barcelona, 2008)

VEGA TOSCANO, A. (2001): Música y creación audiovisual. En LOLO, B. (Ed.) Campos interdisciplinares de la Musicología. Sociedad Española de Musicología, 1, pp. 699–709.

Material didàctic