Universitat Internacional de Catalunya

Presa de Decisions Apropiades en Medicina

Presa de Decisions Apropiades en Medicina
2
10347
4
Segon semestre
OB
Llengua d'impartició principal: català

Professorat


Aquesta és una assignatura obligatòria que la UIC va incorporar de forma pionera en els seus plans d'estudis del Grau de Medicina des de l'inici. Va ser pensada pel Dr. Albert Jovell (e.p.d.), i des de l'any 2013 continuem el seu llegat l'actual equip de professors. Presa de Decisions Apropiades en Medicina va ser guardonada l'any 2015 en la XIV edició dels premis Diario Médico com una de les millors idees del Sistema Nacional de Salud español.   

El seu objectiu principal és apropar als estudiants de medicina de 4art curs el coneixement de la realitat dels sistemes sanitaris on hauran de treballar un cop graduats, i oferir-los un espai per al debat estructurat i el pensament crític sobre la presa de decisions que hauran de fer en el seu exercici de la medicina. Desitgem que l'assignatura ajudi als futurs metges a afrontar els diferents condicionants tecnològics, econòmics i socials que determinaran els entorns que es trobaran al llarg de la seva vida professional, aprenent a obrint la ment, aprenent a tenir una visió crítica dels sistemes sanitaris, i aprenent a entendre el rol professional i humà dels metges i els seus pacients.

Per tots aquests motius, recomanem que s'assisteixi a classe amb interès i voluntat de participar, sabent d'antuvi que encara que l'assignatura és obligatòria, l'assistència a les classes magistrals i als mètodes del cas és voluntària, i que no es passarà llista d'assistents a classe.  

 

L’alumnat pot consultar dubtes al professorat al final de cada classe. Fora d’aquest horari, cal sol·licitar cita prèvia per correu electrònic:

Dr. Josep M Argimon

Dra Cristina Adroher

Dra Bety Bayés

Dra Candelaria Calle

Dra Ana Martí Delgado

Dr Rafael LLedó

Presentació

La presa de decisions apropiades en tot allò que fa referència a la salut de les persones és una competència essencial i necessària de qualsevol metge o metgessa, més enllà de fer un diagnòstic correcte davant la malaltia d’un pacient.

Molts són els aspectes a tenir en compte en el procés de presa de decisions en medicina (medical decision-making), des d’aquells que vénen marcats pel nostre entorn, ja sigui 1) a nivell de la “macrogestió” (polítiques de salut, model i sistema sanitari, planificació i finançament), 2) la “mesogestió” (tipus d’institució en la que prestem servei, lloc que ocupem a la organització, tipus d’activitat que fem), o 3) a nivell de la “microgestió” (rol del metge/metgessa, grau d’evidència científica, recursos disponibles, rol del pacient i les seves voluntats).

Conèixer el nostre entorn i els condicionants que determinen les nostres decisions en aquests 3 nivells (macro, meso i micro) ens ajudarà a prendre decisions més apropiades, doncs no podem oblidar que tot forma part de l’exercici de la medicina. La “macro” i la “mesogestió” condiciona el nostre raonament clínic i la nostra presa de decisions pel fet de que estiguem en un sistema sanitari públic o privat, en un entorn hospitalari o d’atenció primària, a quiròfan o a urgències, o amb disponibilitat d’uns recursos assignats o uns altres. A nivell de la microgestió”, el metge o la metgessa prendrà decisions sobre el pacient en funció del seu grau de coneixement de l’evidència científica, la seva experiència, les guies de pràctica clínica, el grau de reconeixement de les seves limitacions, o la relació que estableixi amb el pacient i la seva opinió.

La presa de decisions en medicina no sempre es realitza en les condicions ideals d'accés a una informació completa i de certesa, coneixent perfectament els efectes de la qual són previsibles i amb una disposició de suficient temps per a calibrar les conseqüències de la mateixa. De fet, la major part dels processos de presa de decisions en medicina solen realitzar-se en condicions d'incertesa, d’informació incompleta, davant situacions complexes, de conseqüències incertes i amb manca de temps i potser de recursos.

L’assignatura “Presa de Decisions Apropiades en Medicina” és la que en l’àmbit del Grau en Medicina té com a objectiu “aprendre a decidir” a través del coneixent del conjunt d’agents, variables i indicadors que actuen a l’hora de prendre les decisions més apropiades per a cada situació concreta. El coneixement de l’entorn sanitari, el valor de la denominada medicina basada en l'evidència o la opinió del pacient seran part del temari, fent que el nostre judici clínic segueixi un procés adequat en la presa de decisions. Més enllà de la incertesa, la variabilitat o la limitació de recursos, una adequada presa de decisions és la que ens permetrà aportar el major valor possible als nostres pacients, i a cada euro gastat en sanitat. 

Requisits previs

1.- Estar familiaritzat amb el nostre sistema de salut.                                                         

2.- Coneixement bàsic de pràctica clínica.

3.- Coneixement bàsic de català, castellà i anglès.

Objectius

1. - Conèixer els condicionants de la presa de decisions en medicina des de la perspectiva de la “macro-gestió” (la política i el sistema sanitari), la “meso-gestió” (els àmbits i les institucions sanitàries) i la “micro-gestió” (el metge, el pacient i la pràctica clínica).

2. - Entendre els conceptes bàsics de l’economia de la salut i com es gestionen les diferents organitzacions sanitàries per donar resposta a les necessitats de salut de la població.

3.- Saber com pensen i actuen els diferents agents sanitaris (polític, planificador, finançador, proveïdor, professional, pacient) i interpretar la seva presa de decisions.

4.- Estimular el pensament crític dels alumnes davant escenaris de presa de decisions incerts i complexos en l’organització de processos assistencials o compartint decisions amb els pacients a la pràctica clínica.

5.- Entendre els dilemes sobre l'eficàcia, l’efectivitat, l'eficiència, l’equitat i l'accés a les actuacions sanitàries.

6.- Entendre la presa de decisions en termes ètics, de justícia social i de benefici per al pacient, individual o col·lectiu.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 01 - Reconèixer els elements essencials de la professió mèdica, incloent-hi els principis ètics, les responsabilitats legals i l'exercici professional centrat en el pacient.
  • 02 - Comprendre la importància d'aquests principis, especialment del secret professional, per al benefici del pacient, de la societat i de la professió.
  • 03 - Saber aplicar el principi de justícia social a la pràctica professional i comprendre les implicacions ètiques de la salut en un context mundial en transformació.
  • 04 - Desenvolupar la pràctica professional amb relació a l'autonomia del pacient, i a les seves creences i cultura.
  • 05 - Reconèixer les pròpies limitacions i la necessitat de mantenir i actualitzar la competència professional, posant un especial interès en l'aprenentatge de manera autònoma de nous coneixements i tècniques i a la motivació per la qualitat.
  • 06 - Desenvolupar la pràctica professional amb relació a altres professionals de la salut i adquirir habilitats de treball en equip.
  • 25 - Reconèixer els factors determinants de la salut en la població, tant els genètics com els dependents del sexe i estil de vida, els demogràfics, ambientals, socials, econòmics, psicològics i culturals.
  • 27 - Reconèixer el seu paper en equips multiprofessionals, i assumpció del lideratge quan convingui, tant en el subministrament de cures de la salut com en les intervencions per a la promoció de la salut.
  • 28 - Obtenir i utilitzar dades epidemiològiques i valorar tendències i riscos per a la presa de decisions sobre salut.
  • 29 - Conèixer les organitzacions nacionals i internacionals de salut i l'entorn i condicionants dels diferents sistemes de salut.
  • 30 - Adquirir el coneixements bàsics del Sistema Nacional de Salut i de legislació sanitària.
  • 31 - Conèixer, valorar críticament i saber utilitzar les fonts d'informació clínica i biomèdica per obtenir, organitzar, interpretar i comunicar la informació científica i sanitària.
  • 34 - Tenir, en l'activitat professional, un punt de vista crític, creatiu, amb escepticisme constructiu i orientat a la investigació.
  • 35 - Comprendre la importància i les limitacions del pensament científic en l'estudi, la prevenció i la gestió de les malalties.
  • 36 - Ser capaç de formular hipòtesis, recollir i valorar de forma crítica la informació per a la resolució de problemes seguint el mètode científic.
  • CB-2 - Saber aplicar i integrar els seus coneixements, la comprensió d'aquests, la seva fonamentació científica i les seves capacitats de resolució de problemes en entorns nous i definits de forma imprecisa, incloent contextos de caràcter multidisciplinari tant investigadors com professionals altament especialitzats.
  • CB-3 - Saber avaluar i seleccionar la teoria científica adequada i la metodologia precisa dels seus camps d'estudi per formular judicis a partir d'informació incompleta o limitada incloent, quan sigui necessari i pertinent, una reflexió sobre la responsabilitat social o ètica lligada a la solució que es proposi en cada cas.
  • CB-4 - Ser capaços de predir i controlar l'evolució de situacions complexes mitjançant el desenvolupament de noves i innovadores metodologies de treball adaptades a l'àmbit científic / investigador, tecnològic o professional concret, en general multidisciplinari, en el qual es desenvolupi la seva activitat.
  • CTP-3 - Desenvolupar el pensament i raonament crític i autocrític (Autoavaluació).
  • CTS-1 - Conèixer els principis de lideratge i pressa de decisions en situacions ordinàries o en conflictes amb i entre elements de tipus ètic, legal i professional.
  • CTS-3 - Fomentar i garantir el respecte als Drets Humans i als principis d'accessibilitat universal, igualtat, no discriminació i els valors democràtics i de la cultura de la pau.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

1. – Haver desenvolupat un pensament crític al voltant dels agents que condicionen la presa de decisions mèdiques.

2. - Haver entès la utilitat de les diferents eines, metodologies i indicadors que ajuden a una adequada presa de decisions en els diferents nivells d’actuació.

3. - Haver après a aplicar un raonament lògic en la resolució de casos complexos.

Continguts

8 Classes Magistrals (16 hores) i 4 Mètodes del Cas (2 h x cas = 8 hores, per 2 grups)

Temes 1-2: Professionalitat Mèdica, Raonament i Evidència Científica

  • Concepte de professionalitat
  • Principis i responsabilitats de la professió mèdica
  • Concepte de Medicina Basada en l’Evidència (MBE) i Guies de Pràctica Clínica (GPC)
  • Limitacions de la MBE
  • Utilitat i característiques de les GPC
  • Big Data: aplicacions, limitacions, importància i repercussions
  • Temes 3-4: Economia de la Salut, Justícia Social, Bioètica i Assignació de Recursos
  • Tipus d’estudis d’avaluació econòmica
  • Conceptes de cost d’oportunitat i dilema d’adopció
  • Conceptes de taxa de descompte i anàlisi de sensibilitat
  • Conceptes d’equitat, accés i justícia social
  • Conceptes de micro- i macroeconomia
  • Conceptes de competència perfecta i asimetria de la informació

 

MC1: Economia de la Salut i Assignació de Recursos

 

Temes 5-6: Bases de la Presa de Decisions, Política Sanitaria, Model i Sistema Sanitari

  • Health at a Glance: situació d’Espanya a les estadístiques europees de salut
  • Manca de llits per hospitalització – competició disfuncional
  • Conceptes i matèries que inclouen la macro-, meso- i microgestió
  • Conceptes de model i sistema sanitari
  • Cobertura i accés universal a la salut
  • Principis i objectius dels sistemes sanitaris
  • Característiques del sistema de salut a Espanya

 

Temes 7-8: Planificació Estratègica i Finançament dels Serveis Sanitaris

  • Amenaces, debilitats i disfuncions dels sistemes sanitaris
  • Set passos per a una planificació apropiada
  • Anàlisi SWOT (DAFO – Debilitats, Amenaces, Fortaleses i Oportunitats)
  • Conceptes d’eficàcia, efectivitat i eficiència
  • Principals sistemes de pagament dels serveis sanitaris
  • Definició, avantatges i inconvenients de cadascun

 

Temes 9-10: Reptes dels Sistemes Sanitaris – Accés a la Innovació Farmacològica a Europa, Espanya i Catalunya

  • Canvi climàtic
  • Salut mental
  • Professionals sanitaris
  • Canvi demogràfic
  • Accés a la innovació

 

MC2: Drets i Deures del Pacient, Decisions Compartides

  • Els 10 drets i deures de la ciutadania en relació amb la salut
  • Concepte i beneficis de les decisions compartides

 

Temes 11-12: Gestió d’Organitzacions Sanitaries – Lideratge

  • Competències dels professionals d’alt valor
  • Aptituds bàsiques dels líders
  • Tipus de lideratge aplicables segons la situació
  • Intel·ligència emocional i dimensions del lideratge
  • Dimensions i tipus de lideratge: lideratge transformacional
  • Teoria dels substituts del lideratge
  • Diferències entre lideratge i gestió/gerència

 

Temes 13-14: Pla de Qualitat i Gestió Clínica

  • Metodologia i avaluació de la qualitat
  • Indicadors de qualitat i gestió clínica
  • Factors que allarguen l’estada mitjana
  • Claus per a una gestió clínica efectiva
  • Nivells de prevenció. MC3: Transicions Assistencials (TCUR) i Determinants Socials
  • Definició de les transicions assistencials (TCUR)
  • Diagrama d’Ishikawa
  • Causes socioeconòmiques que condicionen transicions assistencials deficients

 

MC3: Adherència al tractament

 

Temes 15-16: Envelliment i Cronicitat, Seguretat del Pacient

  • Nivells i barreres de l’atenció integrada
  • Punts febles de l’atenció primària en l’era post-COVID-19
  • Cultura de seguretat del pacient
  • Concepte d’error mèdic
  • Tipus d’incidents en la seguretat del pacient i del professional

 

MC4: Presa de Decisions Complexes

 

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



Les metodologies docents són bàsicament classes magistrals participatives i mètodes del cas on es tracten temes en base a exemples de la vida real, i treball per grups a clase.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



1ª convocatòria: Examen tipus test escrit en español amb 50 preguntes de resposta múltiple (4 respostes per pregunta), on es resta un punt per cada 3 preguntes incorrectes contestades. L'aprovat està en 25 punts. La durada de l'examen és de 60 minuts. Com en l'exàmen del MIR, el dia de la prova es cridarà a cada alumne per ordre alfabètic, i serà IMPRESCINDIBLE identificar-se portant el DNI, carnet de conduir o passaport. Tots aquells/es alumnes que arribin més de 15 minuts tard no podran fer l'examen.

La realització de l'activitat proposada en cada Mètode del Cas serveix per pujar la nota obtinguda a l'examen tipus test, seguint el següent criteri: activitat qualificada com a bona 0.05 activitat qualificada com a molt bona 0.10 punts. Si en total l'alumne/a fa per exemple 4 de les activitats proposades en els 5 Mètodes del Cas, i obté 0.10 punts en cada activitat, al final sumarà 0.40 punts sobre la nota de l'examen tipus test, sigui quina sigui la nota obtinguda.   

Les Matrícules d'Honor són segons normativa de la UIC, i habitualment són fins a 4 possibles, sempre a criteri dels professors, i que s'otorguen de forma estricte a les millors puntuacions obtingudes en el sumatori entre l'examen tipus test de 1ª convocatòria i els mètodes del cas. 

2ª convocatòria: Examen tipus test escrit en español amb 50 preguntes de resposta múltiple (4 respostes per pregunta), on es resta un punt per cada 3 preguntes incorrectes contestades. L'aprovat està en 25 punts. La durada de l'examen és de 60 minuts. Com en l'exàmen del MIR, el dia de la prova es cridarà a cada alumne per ordre alfabètic, i serà IMPRESCINDIBLE identificar-se portant el DNI, carnet de conduir o passaport. Tots aquells/es alumnes que arribin més de 15 minuts tard no podran fer l'examen. 

La nota final màxima que es pot obtnir en l'examen de 2ª convocatòria és d'un 6.9 (APROVAT), sumant la nota de l'examen tipus test i la de les activitats realitzades dels Mètodes del Cas. Encara que la suma de les dues superi la nota de 6.9, la qualificació màxima que pot obtenir un/a alumne/a en segona convocatòria és d'APROVAT.

Bibliografia i recursos

https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/state/docs/2018_healthatglance_rep_en.pdf

https://salutweb.gencat.cat/web/.content/_departament/pla-de-salut/Pla-de-salut-2016-2020/documents/Pla_salut_Catalunya_2016_2020.pdf