Universitat Internacional de Catalunya

Legislació i Biobancs

Legislació i Biobancs
1
10577
1
Anual
OB
Llengua d'impartició principal: anglès

Altres llengües d'impartició: català, castellà

Professorat


Professors: Dra. Natalia Felipe - nfelipe@uic.es Horari d’atenció: L’estudiant s’ha de posar en contacte amb nosaltres per correu electrònic per a qualsevol consulta.

Presentació

Un biobanc és un establiment que recull, emmagatzema i distribueix material biològic i les dades associades a aquest material. L’any 2001 l’OCDE va definir els biobancs com a centres de recursos biològics. Consisteixen en proveïdors de serveis i dipòsits de cèl·lules vives, genomes de diferents organismes i informació referent a l’herència i la funcionalitat dels sistemes biològics.

Requisits previs

No n’hi ha.

Objectius

Aquesta assignatura presenta les bones pràctiques i pretén establir una guia consensuada de procediments basats en l’experiència, emmarcada per les normes ètiques i legals vigents, que marqui les pautes de funcionament dels biobancs de recerca biomèdica. Per tant, aquesta assignatura és aplicable a tot el personal de biobancs d’investigació biomèdica així com a personal d’institucions sanitàries o de centres de recerca que durant el desenvolupament de la seva activitat professional realitzin investigacions biomèdiques amb material biològic i/o dades d’origen humà. 

- Conèixer els conceptes bioètics fonamentals i la seva relació amb l’ús de mostres biològiques humanes en investigació biomèdica, particularment l’ús de les dades genètiques. 

- Conèixer els drets fonamentals del donant de les mostres com a individu i com a membre d’una societat i les garanties que han de tenir els biobancs per garantir-ne el compliment. 


- Conèixer la legislació i les recomanacions sobre seguretat biològica en laboratoris que treballen amb mostres humanes, ser capaç de manejar les mostres habituals del biobanc i treballar amb les mesures de protecció personal adequades sense risc per a la resta del personal en totes les unitats del biobanc. 

- Conèixer el programa de gestió informàtica del biobanc, treballar-hi de manera autònoma a nivell d’usuari i ser capaç de programar i implementar projectes concrets de recollida d’una col·lecció particular de mostres.  

- Conèixer i ser capaç de desenvolupar amb autonomia tots els processos de treball del biobanc, des de la recepció i el registre de les mostres fins al fraccionament, l’extracció dels àcids nucleics i l’emmagatzematge de les cèl·lules mononuclears. 

- Aprendre el maneig dels equips de separació inmunomagnètics i els citòmetres de flux separadors i les tècniques específiques per ser capaç de realitzar de manera autònoma separacions de poblacions cel·lulars de sang perifèrica, moll d’os o altres teixits. 

- Adquirir els coneixements necessaris sobre els processos d’emmagatzematge de mostres, els mecanismes de seguretat i protecció, i els sistemes d’emmagatzematge i condicions particulars per a cada tipus de mostra del biobanc.


Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

1. Conèixer la legislació vigent aplicable a l’àmbit de la investigació clínica i de laboratori. 

2. Conèixer els principis legislatius i de gestió de biobancs. 

3. Conèixer el flux de treball en un biobanc.


Continguts

Tema 1 Introducció i conceptes bioètics fonamentals

Tema 2 Legislació i seguretat biològica

Tema 3 Programa de gestió informàtica del biobanc

Tema 4 Tècniques de separació cel·lular de teixits per a biobancs

Tema 5 Processos d’emmagatzematge de mostres


Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment online



Material didàctic en format PDF, article de revisió, enllaços a Reial decret i webs de biobancs.


Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment online



EC (Avaluación continuada): 20% (participació i visites a l' assignatura)

PFE (Examen final tipu test): 80%

 

Bibliografia i recursos