Universitat Internacional de Catalunya

Protocol de Recerca (TRANSV REC)

Protocol de Recerca (TRANSV REC)
1
11439
1
Anual
OB
Llengua d'impartició principal: anglès

Altres llengües d'impartició: castellà

Presentació

L’odontologia restauradora és aquella branca de l’odontologia que s’encarrega de tornar la funció oclusal i masticatòria, l’anatomia, l’articulació del llenguatge i l’estètica alternada de l’aparell estomatognàtic , tot això originat per caries, malaltia periodontal, traumatismes... mitjançant una pròtesi dental o mitjançant procediments relacionats amb l’odontologia adhesiva, tenint en compte que la incorporació de l’adhesió als teixits durs dentals ha suposat un canvi substancial en l’odontologia.

Requisits previs

Anatomía buco-dental. Coneixement de la fosiopatologia de les malalties orals. Tècnica quirúrgica en relació a la terapèutica dental i a la pròtesi odontologica, Coneixement de programes informàtica relkacionats amb el processament de textos, presentacions i fulls de càlcul.

Objectius

En el TREBALL DE FINAL DE MÀSTER A els alumnes posaran en pràctica els coneixements adquirits en el transcurs del programa de formació, respecte a la investigació clínica i de materials. El professor-tutor serà un responsable de l’àrea en qüestió, que farà el seguiment del treball. Aquest treball podrà tenir un perfil clínic o investigador, i haurà de seguir detalladament, durant la seva execució, el protocol que es dissenyi i autoritzi durant el primer semestre de l’activitat del màster, on s’haurà marcat una hipòtesi de treball i uns objectius concrets. Un avegada aconseguits els resultats de l’estudi, l’alumne haurà de confeccionar una memòria escrita del seu treball clínic o d’investigació seguint els critestis de rigurositat científica apresos durant el programa de formació del màster. 

El TFM de perfil clínic tindrà com a objectiu la revisió d’una patologia o tècnica terapèutica concreta sobre pacient, on l’alumne hagi participat de forma directe en la presa de decisions o hagi realitzat ell mateix els tractaments. La revisió bibliogràfica, el coneixement dels principis teòrics de les patologies i el nivell d’habilitat quirúrgica hauran de ser tinguts en compte per poder optar a aquest tipus de TFM.

El TFM de perfil investigador tindrà caràcter d’investigació de laboratori sobre temes o materials relacionats amb l’àmbit de l’estètica dental i de la prostodòncia. Basant-se en estudias anteriors (interns a la UIC o externa a la mateixa) i seguint els critèris del mètode científic es podràn disenyar treballs d’investigació que permetin aportar més informació al acotar les múltiples variables pue apareixen a la clínica sobre els pacients.

Aquesta assignatura es desarrollarà els quarte semestres del programa de formació del màster.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CB10 - Que els estudiants tinguin les habilitats d’aprenentatge que els permetin continuar estudiant.
  • CB6 - Posseir i comprendre coneixements que aportin una base o oportunitat de ser originals en el desenvolupament i l’aplicació d’idees, sovint en un context de recerca.
  • CB7 - Que els estudiants sàpiguen aplicar els coneixements adquirits i la seva capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seva àrea d’estudi.
  • CB8 - Que els estudiants siguin capaços d’integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, sent incompleta o limitada, inclogui reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis.
  • CB9 - Que els estudiants sàpiguen comunicar les seves conclusions, i els coneixements i raons últimes que les sustenten, a públics especialitzats i no especialitzats d’una manera clara i sense ambigüitats.
  • CE10 - Obtenir l’habilitat d’aplicar el mètode científic, i aplicar els coneixements adquirits en la resolució de problemes en un àmbit científic. Aprendre a desenvolupar projectes de recerca tant in vitro com in vivo, dins del camp de la mecànica, de la biologia i de la microbiologia aplicada a l’odontologia protètica, restauradora i la implantopròtesi.
  • CE11 - Tenir autonomia en el desenvolupament i l’aplicació de les noves tecnologies en odontologia restauradora estètica i en la recerca de nova informació científica, i adquirir l’habilitat d’avaluar i fer els projectes de recerca i desenvolupament que ofereix la indústria de manera ètica, i gestionar els recursos econòmics i humans, així com conèixer les bases estratègiques per a la transferència de nous coneixements a la indústria.
  • CE12 - Actualitzar els coneixements de biologia molecular, bioquímica i microbiologia per poder aplicar-los.
  • CE7 - Ser capaç de buscar, organitzar i analitzar, amb esperit crític, utilitzant fonts d’informació biomèdica, la literatura científica sobre temes relacionats amb la disfunció temporomandibular i l’odontologia restauradora estètica, per poder seguir el seu procés de formació continuada de forma autodirigida i autònoma.
  • CE8 - Saber aplicar els fonaments epistemològics, eticodeontològics, legislatius i humanitaris en l’exercici de la recerca i la divulgació de les dades científiques en l’àmbit de l’odontologia restauradora estètica.
  • CG1 - Tenir la capacitat per comunicar-se amb els pacients a fi d’explicar, amb criteris científics, però llenguatge assequible, el diagnòstic, el pla de tractament i pronòstic, en patologies que acostumaran a tenir un perfil avançat o multidisciplinari.
  • CG2 - Tenir autonomia per fer les anamnesis i les exploracions orals als pacients amb patologies que poden tenir caràcter avançat o multidisciplinari; i emplenar la història clínica i el curs clínic amb llenguatge i terminologia científica adequada a un professional de l’odontologia restauradora estètica.
  • CG3 - Saber aplicar els protocols establerts en la Clínica Universitària d’Odontologia amb relació al diagnòstic, les exploracions complementàries i el tractament dels pacients, així com la planificació d’aquest, tenint en compte que els pacients als quals es dirigeixen presenten patologies amb perfils avançats o multidisciplinaris.
  • CG4 - Saber aplicar els protocols d’ús dels aparells del laboratori-taller dental fins a arribar a fer els procediments necessaris que ajudin en la confecció de la rehabilitació oral o dels tractaments propis d’un odontòleg restaurador.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

-          - Dissenya un protocol d’investigació basat en el mètode científic.

-          - Aprèn a iniciar-se en la investigació clínica o de laboratori, a desenvolupar un projecte d’investigació aplicant noves tècniques apreses i gestionant el temps i els recursos.

-         -  Redacta adequadament la introducció, justificació, objectius, hipòtesis, estat de la qüestió, materials i mètode, resultats, discussió i conclusions del seu treball de fi de màster.

-        -  Defensar davant d’un tribunal competent en odontologia el “Treball de fi de màster” realitzat.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



Activitats formatives: LAB i TUT. Metodologies: Aprenentatge tutoritzat en petits grups, resolució de problemes al taller dental, estudi de cassos clínics, resolució de cassos clínics, aprenentatge orientat a patologies, aprenentatge dirigit en laboratori investigació, metodologia comunicativa de la investigació.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



Seguint el criteri de que el TREBALL DEFI DE MASTER està comprés de tota la formació rebuda durant els dos anys del programa de màster, la Comissió Científica de la facultat d’Odontologia de la UIC, composta per representants de cada àrea de les especialitats odontològiques i dels responsables de la Junta de Centre de la Facultat, per contribuir a que aquest Treball posseeixi una qualitat científica d’acord amb les competències que aquest mòdul docent exigeix, valorarà i haurà d’autoritzar el protocol d’aquest treball d’investigació o clínic abans de dur-lo a terme. Una vegada acabat l’estudi i confeccionada la memòria del treball, aquesta serà revisada per la mateixa Comissió Científica, El sistema de revisió per el Treball de fi de màster es centrarà en avaluar el rigor científic i metodològic del treball realitzat, tenint-se en compte la capacitat de comunicació que l’aluma demostri.

Una vegada avaluat per la Comissió Científica, s’autoritza a l’alumna a defensar el Treball de Fi de Màser davant d’un Tribunal escollit per la Junta de Centre a proposta de la Direcció del màster, composat per tres doctors, un dels quals ha de ser especialista en l’àrea d’estudi pertinent.

o   Metodologia de la revisió de la literatura científica     10%

o   Resolució de problemes i iniciativa                               10%

o   Progressió de la formació de l’alumne                          10%   

o   Defensa Treball de Fi de Màster davant el Tribunal   70%

Bibliografia i recursos

Revistes científiques:

-          Jornal of Dental Research

-          Clinical Oral Implants Research

-          Dental Materials

-          Clinical Oral Investigations

-          International Journal of oral Andl maxillofacial Implants

-          Journal of prosthetic dentistry

-          Journal of oral rehabilitation