Universitat Internacional de Catalunya

Pràctiques Atenció Primària

Pràctiques Atenció Primària
2
12098
5
Anual
OB
Llengua d'impartició principal: català

Altres llengües d'impartició: castellà

Professorat


Atenció a l’alumne prèvia sol·licitud de visita concertada per mail: emgene@uic.es

Presentació

La Conferencia Internacional d’Alma-Ata realitzada a Kazajistán el 1978 va definir l’Atenció Primària de Salut com “l’assistència essencial, basada en mètodes i tecnologies pràctics, científicament fundats i socialment acceptables, posada a l’abast de tots els individus i famílies de la comunitat, mitjançant la seva plena participació i a un cost que la comunitat i el país puguin suportar, en totes i cada una de las etapes del seu desenvolupament, amb un esperit d’autoresponsabilitat i autodeterminació. Representa el primer nivell de contacte dels individus, la família i la comunitat amb el Sistema Nacional de Salud, portant el més a prop possible l’atenció de salut al lloc a on resideixen i treballen les persones i constitueix el primer element d’un procés permanent d’assistència sanitària”.

 

Així, la medicina de família es va iniciar a Espanya com especialitat en 1978 amb l’objectiu d’abordar de manera eficaç e integral els problemes de salut individuals i comunitaris des de la perspectiva biopsicosocial.

 

Les àrees competencials del metge de família son cinc:

1. Competències essencials: comunicació, raonament clínic, gestió de l’atenció i bioètica.

2. Competències en l’atenció a l’individu

3. Competències en l’atenció a la família

4. Competències en l’atenció a la comunitat

5. Formació continuada e investigació.

 

La medicina de família és en definitiva, una especialitat horitzontal a diferència de les especialitats hospitalàries que són verticals. Aquest fet, significa un canvi en el concepte de la cura mèdica passant d'una atenció distant, puntual i concreta cap a una altra més propera, continuada i integral.

 

El perfil del metge de família,  és el d’un professional pel que la persona es valora de forma integral, amb els seus aspectes físics, psíquics i socials vinculats a un context familiar i social concret. Aquest abordatge biopsicosocial li permet dur a terme una atenció continuada a les persones que atén i així  millorar el nivell de salut de les que estan sanes, curar a les que estan malaltes i cuidar, aconsellar i pal·liar els efectes de la malaltia, quan no és possible la recuperació de la salut.

El Perfil del metge de família , ES EL d'psíquics profesionales pel que la persona es valora de forma integral, amb els seus Aspectes físics, la ONU i socials vinculats un contexto ONU familiarizado i concret social. Aquest abordatge li biopsicosocial Permet dur un terme Una Atenció Continuada a les persones Que ATEN i així Millorar el nivell de Salut de les que estan Sanes, curar a les que estan malaltes i Cuidar, aconsellar i els pal·liar Efectes de la Malaltia, quan no Es posible la recuperación de contenidos la salut.

Requisits previs

Per assolir les competències d’aquesta assignatura, l’alumne ha d’haver cursat l’assignatura de Medicina Familiar i Comunitària de quart curs i ha de tenir aprovades les assignatures de tercer curs Bioètica 1 i Pràctica Mèdica 1.  

Objectius

Les dues setmanes de pràctiques clíniques a l’Atenció Primària, han de permetre aplicar els coneixements teòrics adquirits  fins al moment i aprofundir la relació entre l’atenció primària i l’atenció especialitzada.

 

Els objectius són: 

1. ATENCIÓ PRIMÀRIA: Identificar els diferents components de l’Equip d’Atenció Primària, les seves funcions i la importància del treball en equip.

 

2. MODEL BIOPSICOSOCIAL: Aplicar el model biopsicosocial centrat en el pacient i la família.

 

3. PATOLOGIA PREVALENT: Conèixer les estratègies del Metge de Família davant els problemes de salut més prevalents (aguts i crònics) en Atenció Primària.

 

4. PREVENCIÓ I PROMOCIÓ DE LA SALUT: conèixer les activitats de prevenció i promoció de la salut.  

 

5. GESTIÓ: Conèixer la funció del Metge de Família com a gestor dels recursos sanitaris.

 

6. COMUNICACIÓ: Adquirir experiència en aspectes de comunicació,  en la relació metge-pacient, en les relacions interprofessionals i en la continuïtat assistencial.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 01 - Reconèixer els elements essencials de la professió mèdica, incloent-hi els principis ètics, les responsabilitats legals i l'exercici professional centrat en el pacient.
  • 06 - Desenvolupar la pràctica professional amb relació a altres professionals de la salut i adquirir habilitats de treball en equip.
  • 12 - Comprendre els fonaments d'acció, indicacions i eficàcia de les intervencions terapèutiques, d'acord amb l'evidència científica disponible.
  • 13 - Obtenir i elaborar una història clínica que contingui tota la informació que sigui rellevant.
  • 15 - Tenir capacitat per elaborar un judici diagnòstic inicial i establir una estratègia diagnòstica raonada.
  • 19 - Plantejar i proposar les mesures preventives adequades a cada situació clínica.
  • 21 - Escoltar amb atenció, obtenir i sintetitzar informació pertinent sobre els problemes que afligeixen el malalt, i comprendre el contingut d'aquesta informació.
  • 22 - Redactar i mantenir històries clíniques i altres registres mèdics que siguin comprensibles per a terceres persones adaptats als protocols i a les necessitats d'informació.
  • 23 - Comunicar-se de manera efectiva i clara, tant de forma oral com escrita, amb els pacients, els familiars, els mitjans de comunicació i altres professionals.
  • 24 - Establir una bona comunicació interpersonal que doni capacitat de dirigir-se amb eficiència i empatia als pacients, familiars, mitjans de comunicació i altres professionals.
  • 25 - Reconèixer els factors determinants de la salut en la població, tant els genètics com els dependents del sexe i estil de vida, els demogràfics, ambientals, socials, econòmics, psicològics i culturals.
  • 26 - Assumir el seu paper en les accions de prevenció i protecció davant de malalties, lesions o accidents, i en el manteniment i promoció de la salut, tant individual com col·lectiva.
  • 32 - Saber utilitzar les tecnologies de la informació i la comunicació en les activitats clíniques, terapèutiques, preventives i de recerca.
  • 33 - Mantenir i utilitzar els registres amb informació del pacient per a una anàlisi posterior i preservar la confidencialitat de les dades.
  • CTP-2 - Desenvolupar la percepció i comprensió de les emocions pròpies i alienes, així com la intel·ligència en l'ajust a les respostes.
  • CTP-3 - Desenvolupar el pensament i raonament crític i autocrític (Autoavaluació).

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

  1. Reconeix els diferents professionals (metge, infermera, treballador social) que integren el nucli bàsic de l’Equip d’Atenció Primària i quines són les seves funcions. (Competència 6)
  2. Identifica el model d’atenció centrat en la persona, integrant els aspectes psicosocials amb els biològics (model biopsicosocial) i basat en una atenció pròxima, continuada i integral. (Competència 1; Competència 20; Competència 25; Competència 26)
  3. Coneix el maneig de la patologia aguda prevalent des de la vesant d’Atenció primària (Cefalea, Còlic nefrític, Infecció de tracte urinari, infecció respiratòria, dolor abdominal, dolor toràcic o dolor osteoarticular mecànic). (Competència 12; Competència 15; Competència 20)
  4. Coneix el maneig i el seguiment de la patologia crònica prevalent des de la vesant d’Atenció primària (MPOC, HTA, DM, dislipèmia, pacient crònic complex). (Competència 12; Competència 20; Competència 25)
  5. Coneix i sap aplicar les principals estratègies en prevenció i promoció de la salut d’acord amb el Programa d’Activitats Preventives i Promoció de la Salut –PAPPS- (factors de risc cardiovascular, prevenció de càncer, addiccions, vacunacions, estil de vida). (Competència 12; Competència 19; Competència 20; Competència 25; Competència 26)
  6. Coneix les diferents modalitats de visita existents al Centre d’Atenció Primària a on faci les pràctiques clíniques (cita prèvia, cita concertada, cita espontània, visita urgent, visita a domicili, visita virtual) i sap assignar cada una d’elles a les necessitats concretes de cada pacient. (Competència 20)
  7. Coneix el tipus d’organització i les seves característiques del centre d’Atenció Primària a on fa les pràctiques clíniques (públic, concertat, entitats de base associativa). (Competència 20)
  8. Coneix els sistemes d’informació clínica del Centre d’Atenció Primària a on realitzi les pràctiques clíniques i la Història Clínica compartida de Catalunya (HC3). (Competència 20; Competència 32)
  9. És capaç d’identificar la informació principal que contenen els sistemes d’informació clínica, HC3 (Resum, documents, diagnòstics, farmàcia, immunitzacions, identificació de cronicitat) i utilitzar-la amb confidencialitat. (Competència 20; Competència 32; Competència 33)
  10. Coneix el funcionament de la recepta electrònica i el Sistema Integral de Recepta Electrònica (SIRE) com a eina que integra els processos de prescripció i dispensació de la prestació farmacèutica. (Competència 20; Competència 32)
  11. Es capaç de comunicar-se amb el pacient i la seva família amb respecte, de manera empàtica i assertiva. (Competència 21; Competència 23; Competència 24)
  12. Es capaç de comunicar-se de manera efectiva amb tots els professionals de l’Equip d’Atenció Primària. (Competència 23; Competència 24)
  13. Es capaç de sintetitzar la informació de l’entrevista clínica (fase exploratòria i fase resolutiva) i reflectir-la amb claredat al curs clínic d’Atenció Primària (eCAP). (Competència 13; Competència 22)
  14. Es capaç de comunicar-se amb l’altre nivell assistencial mitjançant l’elaboració d’un informe de derivació a l’Atenció especialitzada, a Urgències o per la sol·licitud d’una exploració complementària. (Competència 6; Competència 20; Competència 22; Competència 23; Competència 24)
  15. És capaç de sintetitzar i presentar un problema clínic de salut (agut, crònic o de prevenció) a la sessió del Centre d’Atenció Primària revisant l’evidència científica disponible per poder justificar les decisions preses. (Competència 12; Competència 32; Competència 33)

Continguts

A) Seminaris:

Es realitzaran 4 seminaris d’una hora de durada al Campus de Sant Cugat. L’assistència a aquests seminaris serà obligatòria.

Seminari 1. Patologia aguda i crònica prevalent a l’Atenció Primària: maneig en l’àmbit rural.

Dra. Llum Olmedo.

Seminari 2. Gestió clínica: El metge de família com a gestor dels recursos sanitaris disponibles.

Dra. Marta Pascual

Seminari 3. Atenció a la cronicitat avançada: PCC, MACA, PIIC, quan identificar ens ajuda a prendre decisions.

Dr. Emili Gené

Seminari 4. Rutes assistencials.

Dr. Albert Casasa

 

B) Estada clínica:

Es realitzarà l’estada clínica durant dues setmanes amb horari de 9-14 h. L’horari pot variar en funció de les particularitats de cada Centre d’Atenció Primària.

 

C) Presentació d’una sessió clínica o bibliogràfica:

Cada alumne al final de l’estada presentarà una sessió clínica o bibliogràfica a l’Equip d’Atenció Primària del Centre a on hagi fet l’estada.

 

D) Tutoria Acadèmica. Tallers d’estructuració i creixement personal:

L’alumne assistirà a quatre tallers orientats al desenvolupament i creixement personal per a fomentar l’excel·lència professional. En ells es treballaran principalment competències transversals centrades en els valors personals i de la professió, les fortaleses per afrontar les decisions, la gestió de les pròpies emocions i la comunicació personal i interpersonal. 

La nota té en consideració: l’assistència als tallers, la participació en els mateixos i l’elaboració d’un informe reflexiu de cada taller, que s’incorporarà al Moodle de l’assignatura.


Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



Equip docent:

Cap d’Àrea Clínic: Dr. Emili Gené Tous

Atenció a l’alumne prèvia sol·licitud de visita concertada per mail: emgene@uic.es

Coordinadors de pràctiques AP i Centre d’Atenció Primària:

- Dr. Xavier Segura. EAP Vallplasa (Vallvidrera, les Planes, Sarrià)

- Dr. Òscar Garcia. Castelldefels Atenció Primària CASAP.

- Dr. Albert Casasa. ACEBA

- Dra. Llum Olmedo. Althaia Xarxa Assistencial Universitària. Manresa.

- Dr. Antoni Arévalo. Consorci Sanitari de Terrassa

Equip Docent:

Dr. Albert Casasa

Dr. Òscar Garcia

Dr. Emili Gené  

Dra. Llum Olmedo

Dra. Marta Pascual

Dr.  Alan Perna

Dr. Xavier Segura

Dr. Antoni Arévalo


Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



Àrea de coneixement avaluada

Rúbrica -->50%

Informe reflexiu de l'alumne --> 10%

Presentació sessió a l'EAP --> 30%

Valoració del tutor acadèmic --> 10%

Valoració dels seminarius --> Assitència obligatòria

 

Criteris per aprovar l’assignatura:

* Assistència als quatre seminaris.

* Assistència a l’estada clínica. L’assistència serà obligatòria

* Per aprovar l’assignatura la puntuació final haurà de ser igual o superior a cinc.

    

a)     Seminaris

Es realitzaran quatre seminaris al Campus de Sant Cugat a l’inici del curs.

Es valorarà l’assistència als mateixos mitjançant control de signatura.

 

b)    Estada clínica (50%)

El tutor de l’alumne juntament amb el coordinador docent del CAP faran l’avaluació de l’estada clínica (rúbrica). Aquesta valoració suposarà un 50% de la nota final de l’assignatura.

Dos dies antes de finalitzar l’estada clínica, l’alumne/a presentarà al tutor l’informe reflexiu i l’autovaloració per ajudar al tutor a fer la valoració.

El tutor donarà feed-back a l’alumne/a sobre l’aprofitament i assoliment dels objectius durant l’estada clínica, fent especial èmfasi en els punts forts i els punts de millora.

 

c)     Valoració del tutor acadèmic (10%)

El tutor acadèmic farà una avaluació de cada alumne/a.

A més de l’assistència als centres de pràctiques, l’alumne assistirà de forma programada dins la seva rotació, a 4 tallers de dues hores, d’assistència obligatòria i, a 1 tutoria personal, d’aproximadament mitja hora, aquesta tutoria és molt convenient, però voluntària. Tant els tallers com la tutoria seran liderats per un dels tutors acadèmics. Aquesta tutorització acadèmica incideix en la nota de les pràctiques.

 

d)    Informe reflexiu i autovaloració (10%)

L’alumne/a haurà de fer un informe reflexiu sobre el seu aprenentatge segons model que estarà disponible al moodle. Amb un màxim de dues pàgines, l’alumne/a exposarà el que ha aprés i com ho ha aprés.

Igualment, l’alumne/a també trobarà al moodle el qüestionari d’autovaloració (valoració quantitativa) que haurà d’omplir. Aquest qüestionari serà el mateix amb el que el tutor avaluarà a l’alumne/a.

Dos dies antes de finalitzar l’estada clínica, l’alumne/a presentarà al tutor l’informe reflexiu i l’autovaloració per ajudar al tutor a fer la valoració.

 

e)     Sessió clínica (30%)

La sessió clínica serà avaluada pel tutor i el coordinador docent del CAP.

S’avaluarà el contingut de la mateixa (60%) i la presentació (40%).

De la presentació que farà l’alumne/a s’avaluarà la qualitat de les diapositives, la qualitat de la presentació, l’ajust al temps assignat i la capacitat per respondre a les preguntes que se li facin.

 

f)      Material a aportar al coordinador de l’assignatura

El material que l’alumne haurà de penjar al moodle per que el coordinador de l’assignatura el pugui valorar serà:

     - Autovaloració

     - Informe reflexiu

     - ppt de la sessió

El plaç màxim per penjar aquest material serà una setmana (7 dies) després de finalitzar l’estada clínica. L’entrega fora d’aquest plaç, pot tenir repercussió sobre la nota final a criteri del cordinador de l’assignatura. 

Finalment, per valorar la seva estada, l’alumne/a farà també una avaluació de les pràctiques a través d’un link a Google Forms que l’alumne trobarà al moodle,. Aquesta resposta serà anonimitzada per als centres i tutors.

 

g) Matrícula d’Honor

L’assignació a una qualificació de Matrícula d’Honor queda a criteri dels professors de l’assignatura. En qualsevol cas podran optar a la màxima qualificació aquells alumnes amb qualificació final d’Excel·lent.

Per poder assignar les Matrícules d’Honor es farà mitjançant claustre amb els coordinadors docents de cada Centre d’Atenció Primària.

 

Revisió d’avaluació

L’alumne podrà concertar una revisió de les seves valoracions amb el professor responsable de l’assignatura i amb el seu Tutor Clínic abans del tancament d’actes. La revisió serà individual i pot permetre a l’alumne pujar la seva nota però també baixar-la. 

 

h)     SEGONA CONVOCATÒRIA

En cas que l’alumne no superi l’assignatura en la primera convocatòria, segons els motiu de la no superació de les pràctiques, es prendrà la decisió de repetir una part o tota la pràctica i la sessió clínica.

Si el motiu del suspens és per no assistir als seminaris, el responsable de l’assignatura valorarà demanar a l’alumne la realització d’una tasca relacionada amb el contingut dels seminaris. Aquesta tasca haurà de presentar-se al responsable de l’assignatura.

La qualificació màxima en segona convocatòria serà de Notable 7,5 (excepte en casos de malaltia justificada en que es podrà arribar a l’Excel·lent 9).

Material didàctic