Universitat Internacional de Catalunya

Patologia Aplicada

Patologia Aplicada
6
12483
2
Primer semestre
OB
FORMACIÓ AVANÇADA
MEDICINA II
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català, anglès

Professorat

Presentació

Durant el desenvolupament d'aquesta assignatura, s'estudiaran els conceptes necessaris perquè l'alumne pugui abordar al pacient amb patologia de l'Aparell Locomotor coneixent les causes, símptomes i manifestacions, i mesures terapèutiques de les principals entitats nosològiques compreses en aquesta.

Amb el desenvolupament de l'assignatura, s'abordaran principis fonamentals de l'Ortopèdia, la semiologia que permetrà el diagnòstic de les entitats patològiques, síndromes bàsics, anomalies congènites i del desenvolupament, patologies del membre superior, inferior i columna vertebral, patologia esportiva i patologia tumoral .

S'estudiaran les opcions conservadores i les opcions i tècniques quirúrgiques de tractament d'aquestes patologies, en relació amb els procediments orto-protèsics a l'ús, determinant-se les indicacions dóna cada un d'ells.

Requisits previs

És necessari el coneixement previ de l'Anatomia i  Fisiologia del cos Humà .

Objectius

1. Adquirir coneixements bàsics sobre la patologia ortopèdica i cardiovascular. 

2. Conèixer les manifestacions mecàniques i funcionals del sistema múscul-esquelètic alterat detectant d'aquesta manera els signes i símptomes que constitueixen la base fonamental per definir una malaltia i per diagnosticar-la.

3. Adquirir coneixements bàsics en la valoració de la patologia osteoarticular.

4. Adquirir la capacitat d'establir amb un ordre jeràrquic adequat les exploracions complementàries que faciliten el diagnòstic en patologia musculoesquelètica i d'interpretar cada cas particular.

5. Identificar la indicació terapèutica oportuna, conèixer les diferents opcions tècniques, les seves possibilitats, riscos i complicacions, amb especial interès a diferenciar les indicacions de tractament quirúrgic i no quirúrgic.

6. Familiaritzar-se amb la terminologia mèdica.

7. Familiaritzar-se amb el pronòstic dels diferents processos.

8. Conèixer els protocols de seguiment.

9. Introduir l'alumne en els conceptes de Medicina Basada en l'Evidència (MBE) aplicats a la Patologia de l'Aparell Locomotor i Patologia Cardiovascular, inculcant a l'estudiant la manera de pensar i actuar d'acord amb el mètode científic.

10. Facilitar l'autoaprenentatge, aprenent a manejar la bibliografia adequada, així com les tècniques d'estudi i de selecció de la informació.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CB1 - Que els estudiants hagin demostrat posseir i comprendre coneixements en una àrea d'estudi que parteix de la base de l'educació secundària general, i se sol trobar a un nivell que, si bé es recolza en llibres de text avançats, inclou també alguns aspectes que impliquen coneixements procedents de l'avantguarda del seu camp d'estudi
  • CB2 - Que els estudiants sàpiguen aplicar els seus coneixements al seu treball o vocació d'una forma professional i posseeixin les competències que solen demostrar-se per mitjà de l'elaboració i defensa d'arguments i la resolució de problemes dins la seva àrea d'estudi
  • CB3 - Que els estudiants tinguin la capacitat de reunir i interpretar dades rellevants (normalment dins la seva àrea d'estudi) per emetre judicis que incloguin una reflexió sobre temes rellevants d'índole social, científica o ètica
  • CB4 - Que els estudiants puguin transmetre informació, idees, problemes i solucions a un públic tant especialitzat com no especialitzat
  • CB5 - Que els estudiants hagin desenvolupat aquelles habilitats d'aprenentatge necessàries per emprendre estudis posteriors amb un alt grau d'autonomia
  • CE15 - Tenir la capacitat de realitzar un projecte mitjançant l'ús de fonts de dades, i l'aplicació de metodologies, tècniques de recerca i eines pròpies de la Bioenginyeria, i fer una exposició i defensa pública del projecte davant d'un públic especialitzat de manera que es demostri la adquisició de les competències i coneixements propis del Grau
  • CE16 - Aplicar la terminologia pròpia de la Bioenginyeria tant oral com escrita en una tercera llengua.
  • CE17 - Ser capaç d'identificar els conceptes de l'enginyeria que es poden aplicar en el camp de la biologia i de la salut.
  • CE7 - Saber reconèixer l'anatomia i la fisiologia aplicada a les estructures que intervenen en Bioenginyeria.
  • CE8 - Dialogar amb esperit crític sobre idees relacionades amb l'ésser humà i les seves principals dimensions.
  • CG1 - Desenvolupar projectes en els àmbits de la Bioenginyeria que tinguin per objecte la concepció, el disseny i la fabricació de pròtesis i ortopròtesis específiques a una patologia o necessitat determinada.
  • CG10 - Saber treballar en un entorn multilingüe i multidisciplinari
  • CG2 - Promoure els valors propis d'una cultura pacífica, contribuint a la convivència democràtica, el respecte dels drets humans i principis fonamentals com la igualtat i la no discriminació.
  • CG3 - Tenir capacitat per a l'aprenentatge de nous mètodes i teories i ser versàtil per a l'adaptació a noves situacions.
  • CG4 - Resoldre problemes amb iniciativa, presa de decisions, creativitat, raonament crític i de comunicació i transmissió de coneixements, habilitats i destreses en el camp de la Bioenginyeria.
  • CG7 - Analitzar i valorar l'impacte social i mediambiental de les solucions tècniques.
  • CG8 - Aplicar els principis i mètodes de la qualitat.
  • CT2 - Tenir capacitat per relacionar el benestar amb la globalització i la sostenibilitat; aconseguir habilitats per utilitzar de forma equilibrada i compatible la tècnica, la tecnologia, l'economia i la sostenibilitat
  • CT3 - Saber comunicar-se de forma oral i escrita amb altres persones sobre els resultats de l'aprenentatge, de l'elaboració del pensament i de la presa de decisions; participar en debats sobre temes de la pròpia especialitat
  • CT4 - Ser capaç de treballar com a membre d'un equip interdisciplinari, ja sigui com un membre més o realitzant tasques de direcció, amb la finalitat de contribuir a desenvolupar projectes amb pragmatisme i sentit de la responsabilitat, assumint compromisos tenint en compte els recursos disponibles
  • CT5 - Realitzar un ús solvent dels recursos d'informació. Gestionar l'adquisició, l'estructuració, l'anàlisi i la visualització de dades i informació en l'àmbit d'especialitat i valorar de forma crítica els resultats d'aquesta gestió.
  • CT6 - Detectar deficiències en el propi coneixement i superar-les mitjançant la reflexió crítica i l'elecció de la millor actuació per ampliar aquest coneixement.
  • CT7 - Dominar una tercera llengua, habitualment l'anglès, amb un nivell adequat oral i escrit i d'acord amb les necessitats que tindran els titulats i titulades

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

- Saber quines son les principals característiques de les afeccións del sistema musculoesquelètic i com la bioengenyeria pot ajudar a paliar els seus diagnòstic o tractament. 

 

- Saber quines son les principals afectacions neurològiques i com la bioengenyeria pot ajudar en el seu diagnòstic o tractament. 

 

- Conèixer quines son les principals afectacions cardiovacular i com la biengenyeria pot ajudar en el seu tractament o diagnòstic. 


 

 

Continguts

PATOLOGIA APLICADA DAVANT MALALTIES DEL SISTEMA MUSCULOESQUELÈTIC

1. Principis generals de patologia i generalitats del cos humà.

2. Diagnòstic per la imatge.

3. Fractures.

4. Amputacions.

5. Lesions de parts toves i patologia esportiva.

6. Patologia lligamentosa i ostearticular.

7. Malalties del sistema musculoesqulètic.

8. Patologies més freqüents i procediments ortopèdics a l'extremitat superior.

9. Patologia més freqüent i procediments ortopèdics a l'extremitat inferior.

10. Patologia més freqüent i procediments ortopèdics en tronc i columna.

11. Valoració de la marxa i el salt.

12. Alteració de la marxa i el salt.

 

 

PATOLOGIA APLICADA DAVANT MALALTIES DEL SISTEMA NERVIÓS

1. Generalitats del desenvolupament del sistema nerviós i les patologies relacionades amb la formació del cervell.

2. Processos de plasticitat adulta i patologies neurodegeneratives.

3. Circuits de recompensa i patologies d'addicció.

4. Generalitats dels circuits motors. Sinapsi neuromuscular i patologies relacionades.

5. Lesions medul·lars

6. Irrigació del sistema nerviós i patologies cerebrovasculars.

7. Generalitats dels circuits sensorials, processos d'envelliment. Patologies dels òrgans dels sentits.

8. Mecanismes del dolor.

9. Generalitats del sistema endocrí i patologies relacionades.

 

PATOLOGIA APLICADA DAVANT MALALTIES DEL CARDIOVASCULAR

1. Generalitats del desenvolupament del sistema cardiovascular. 

2. Patologia mecànica del cor. 

3. Patologia valvular. 

4. Patología en la  funció elèctirca del cor. 

5. Patología vascular. 

 

NOVES PRESPECTIVES DE LA NEURO REHABILITACIÓ

 

 

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



ACTIVITAT FORMATIVAMETODOLOGIACOMPETÈNCIES
La classe magistral, serà l'escenari per: Aprendre i utilitzar la terminologia i estructures lingüístiques relacionades amb l'àmbit científic. Practicar i desenvolupar destreses de comunicació oral i escrita. I per aprendre com analitzar bibliografia i literatura sobre temes de Bioenginyeria. Practicar pautes per identificar i entendre les idees principals a durant la classe magistral. Aquesta activitat formativa és una eina essencial en la formació des del seu origen i ha de tenir una presència molt important en aquesta estructura de grau.
L'estudi de cas és una tècnica d'aprenentatge en la qual el subjecte s'enfronta a la descripció d'una situació específica que planteja un problema, que ha de ser comprès, valorat i resolt per un grup de persones a través d'un procés de discussió. L'estudi de casos, es realitza generalment a través de treball en grup, que fomenta la participació de l'alumne, desenvolupant el seu esperit crític. Addicionalment prepara l'alumne per a la presa de decisions, ensenyant-li defensar els seus arguments i a contrastar-los amb les opinions de la resta del grup.
Activitats de l'alumne dirigides pel professor es realitzen en forma presencial i es monitoritza constantment l'evolució de l'alumne.
A les classes teòriques s'ha d'establir el saber fonamental i científic que s'assenten les bases del coneixement i rigor que exigeix ​​l'estudi de l'enginyeria
El treball individual, a través de l'estudi, la recerca d'informació, el processament de dades i la interiorització dels coneixements permeten a l'alumne consolidar el seu aprenentatge.
Es tractarà de propiciar les tutories reactives, on el professor respon a una demanda d'informació de l'alumne. En cas necessari es procedirà a una activació de la discussió per part del professor.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



Primera convocatoria 

Nota final: 55% examen Final + 25% examen parcial + 20% evaluación continua

 

EXAMEN PARCIAL 

15 – 25 preguntas test. 

Pueden haber imágenes trabajadas en clase o contenido trabajado en casa. 

Entra toda la materia hasta la sesión anterior. 

 

EXAMEN FINAL 

30-40 preguntas test. 

Pueden haber imágenes trabajadas en clase, trabajos, evaluación continua, contenido trabajado en casa, etc. 

 

EVALUACIÓN CONTINUADA: 

Evaluación continua: preguntas, trabajos y pruebas realizadas durante las clases (ya sean realizados de forma oral, por escrito o de forma virtual). Por la naturaleza de esta prueba no podrá haber revisión de este apartado. 

 

OBSERVACIONES: Para superar la asignatura es necesario superar el examen final con una nota igual o superior a 5. Para superar la asignatura es necesario que la media de la asignatura sea igual o superior a 5. Independientemente del motivo por el que haya suspendido (examen final o media), las personas que hayan suspendido la asignatura, tendrán que presentarse al examen de recuperación y tendrán que aprobarlo con una nota igual o superior a 5

 

Otras convocatoria 

Nota final (2º, 3º, 4º, 5 y 6º): 100% Examen final o de recuperación. Se supera con una nota de mínimo 5. 

 

EXAMEN DE RECUPERACIÓN: - 30-40 preguntas test. - pueden haber imágenes trabajadas en clase, trabajos, evaluación continua, contenido trabajado en casa, etc. 

 

Bibliografia i recursos

Traumatología y Ortopedia para el grado de Medicina. Fernando Marco Martinez. Ed. Elsevier, 2015.

Manual de Cirugía Ortopédica y Traumatología. Sociedad Española de Traumatología y Cirugía Ortopédica (SECOT). Ed. Panamericana, 2010.

Orthopedic Physical Assessment Atlas and Video: Selected Special Tests and Movements. Magee & Sueki. Elsevier, 2011.

Es proporcionaran webs relacionades amb el temari durant el curs per garantir la seva actualització.

Període d'avaluació

E: data d'examen | R: data de revisió | 1: primera convocatòria | 2: segona convocatòria:
  • E1 14/01/2025 P2A02 10:00h