Universitat Internacional de Catalunya

La Literatura en l'Ensenyament i l'Aprenentatge de la Llengua Anglesa

La Literatura en l'Ensenyament i l'Aprenentatge de la Llengua Anglesa
4
13765
1
Primer semestre
OB
Llengua d'impartició principal: anglès

Altres llengües d'impartició: català, castellà,

Professorat

Presentació

Aquesta assignatura se centra en les habilitats i estratègies per ensenyar anglès com a llengua estrangera a través de la literatura en entorns d'educació infantil, primària, secundària, universitària i per a adults. L'objectiu és proporcionar nous enfocaments, funcions, metodologies, recursos i activitats per treballar la literatura com una estratègia per a l'aula de llengua estrangera.

Requisits previs

És altament recomanable que els alumnes tinguin un nivell d’anglès B2 (segons el Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües) abans de l’inici del curs.

Objectius

L'assignatura La Literatura en l'Aprenentatge i l'Ensenyament de la Llengua Anglesa és un mòdul del Màster en Adquisició i Ensenyament de l'Anglès com a Llengua Estrangera amb un valor creditici de 4 ECTS. Els objectius que es plantegen són (1) adquirir la base teòrica fonamental i les tècniques didàctiques necessàries per ensenyar anglès a través de la literatura com un idioma estranger de manera efectiva, (2) explorar el potencial de la literatura i analitzar treballs de recerca i teòrics per enriquir les pràctiques docents i (3) adquirir els criteris i recursos necessaris per utilitzar materials literaris adequats per a diferents nivells d'aprenentatge en un context formal i bilingüe / multilingüe.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CN01 - El titulat ha de ser capaç d’identificar els processos d’adquisició i aprenentatge de l’anglès com a llengua estrangera sobre la seva literatura i cultura .
  • CP03 - El titulat ha de ser capaç de desenvolupar el treball en equip de forma efectiva en entorns multilingües, multiculturals i interdisciplinaris, professionals i/o acadèmics.
  • CP04 - El titulat ha de ser capaç d’utilitzar els recursos i estratègies adequats per a la millora professional.
  • CP06 - El titulat ha de ser capaç de generar propostes innovadores i competitives en l’activitat professional i investigadora.
  • CP07 - El titulat ha de ser capaç de planificar el procés d’ensenyament i aprenentatge de l’anglès com a llengua estrangera, de la literatura i cultura en anglès en les diverses etapes educatives, atenent el nivell i la formació prèvia dels alumnes.
  • CP11 - L’alumnat ha de respectar els drets fonamentals d’igualtat entre homes i dones, i la promoció dels drets humans i els valors propis d’una cultura de pau i de valors democràtics; utilitzant un llenguatge que eviti l’androcentrisme i els estereotips.
  • HB03 - El titulat ha de ser capaç d’informar de les seves conclusions i raons últimes que les sustenten a públics especialitzats i no especialitzats d’una manera clara i sense ambigüitats
  • HB05 - El titulat ha de ser capaç d’aplicar informació (oral, impresa, audiovisual, digital o multimèdia) a l’ensenyament de l’anglès com a llengua estrangera
  • HB07 - El titulat ha de ser capaç d’organitzar el temps de treball en funció de les prioritats i objectius d’aprenentatge fomentant l’autoaprenentatge.
  • HB08 - El titulat ha de ser capaç d’informar de manera argumentada sobre la presa de decisions en el camp de l’ensenyament de l’anglès com a llengua estrangera.
  • HB14 - El titulat ha de ser capaç d’aplicar amb eficàcia recursos digitals per a l’ensenyament i l’aprenentatge de la llengua anglesa.
  • HB17 - El titulat ha de ser capaç d’expressar-se en anglès, tant oralment com per escrit dins i fora de l’aula per emprendre totes aquelles funcions comunicatives que són pròpies del docent en aquesta llengua.

Continguts

Aquesta assignatura abordarà aspectes rellevants sobre la literatura en l'aprenentatge i l'ensenyament de la llengua anglesa en contextos de llengua estrangera. Es treballaran diferents metodologies per a l'ús de la literatura en llengua anglesa, la creació de propostes didàctiques i materials d'aula, i un conjunt d'eines per aplicar la teoria a l'aula.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment online



Metodologia docent en línia 

CP- Classes practiques en línia

Activitats Formatives

CPL - Classes pràctiques en línia

FDV - Fòrums i debats virtuals

TI - Estudi i treball autònom individual

TG - Estudi i treball autònom en grup

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment online



▪          Recursos en línia (20%)

▪          Presentació oral (35%)

▪          Tertúlia literària (35%)

▪          Participació a classe i en els fòrums (10%)

 

Els criteris d'avaluació per a l’assignatura són els següents:

 

▪          Reflexionar sobre la literatura de l'anglès com a llengua estrangera.

▪          Analitzar la diversitat d'enfocaments metodològics i pràctiques pedagògiques actuals de la literatura aplicats a les diferents etapes educatives i en contextos bilingües i multilingües.

▪          Planificar el procés d'ensenyament i aprenentatge de l'anglès com a llengua estrangera i de la seva literatura, atenent al nivell i formació prèvia dels alumnes.

▪          Aplicar amb eficàcia recursos digitals per a l'ensenyament i l'aprenentatge de la llengua anglesa a través de la literatura.

▪          Utilitzar la competència comunicativa i els seus diferents aspectes, així com les habilitats acadèmiques en anglès, tant oralment com per escrit dins i fora de l'aula, i treballar totes aquelles funcions comunicatives que són pròpies del docent en aquesta llengua.

Bibliografia i recursos

Brunsmeier, S., & Kolb, A. (2017). Picturebooks Go Digital – The Potential of Story Apps for the Primary EFL Classroom. Children’s Literature in English Language Education (CLELE Journal), 5(1), 1-20. 

Campagnaro, M., & Goga, N. (2022). Material Green Entanglements: Research on Student Teachers’ Aesthetic and Ecocritical Engagement with Picturebooks of Their Own Choice. International Research in Children’s Literature, 15(3), 308–322.

Cheetham, D. (2015). Extensive Reading of Children’s Literature in First, Second, and Foreign Language Vocabulary Acquisition. Children’s Literature in English Language Education (CLELE Journal), 3(2), 1-23. 

Damber, U. (2015). Read-alouds in preschool - A matter of discipline? Journal of Early Childhood Literacy15(2), 256-280.

Ellis, G., & Brewster, J. (2014). Tell it Again! The Storytelling Handbook for Primary English Language Teachers. British Council, 6-7.

Ellis, G., & Mourão, S. (2021). Demystifying the read-aloud. English Teaching Professional, (136), 22-25. 

Fleta, T. (2017). The Sounds of Picturebooks for English Language Learning. Children’s Literature in English Language Education (CLELE Journal), 5(1), 21-43. 

Goga, N., & Pujol-Valls, M. (2020). Ecocritical Engagement with Picturebook through Literature Conversations about Beatrice Alemagne’s On a Magical Do-Nothing DaySustainability12(7653).

Graves, M. F., & Fitzgerald, J. (2003). Scaffolding reading experiences for multilingual classrooms. In G. Garcia (Ed.), English learners: Reaching the highest level of English literacy (pp. 96-124). International Reading Association.

Habegger-Conti, J. (2021). ‘Where am I in the text?’ Standing with Refugees in Graphic Narratives. Children’s Literature in English Language Education (CLELE Journal), 9(2), 52-66.

Hempel, M. (2015). A Picture (Book) is Worth a Thousand Words: Picture Books in the EFL Primary Classroom

Hanssen, J. A. (2022). ‘Pathetic Geek Stories’: A Practical Approach to Introducing a Challenging Graphic Narrative. Children’s Literature in English Language Education (CLELE Journal), 10(1), 54-73.

Hempel, M. (2015). A Picture (Book) is Worth a Thousand Words: Picture Books in the EFL Primary Classroom. In W. Delanoy, M. Eisenmann, & F. Matz (Eds.), Learning with Literature in the EFL Classroom (pp. 69-84). Peter Lang Edition.

Ibrahim, N. (2020). The Multilingual Picturebook in English Language Teaching: Linguistic and Cultural Identity. Children’s Literature in English Language Education (CLELE Journal), 8(2), 12-38.

Kaminski, A. (2020). Creating a Multimodal and Holistic Learning Experience with Catherine Rayner’s Augustus and His Smile. Children’s Literature in English Language Education (CLELE Journal), 8(2), 39-64.

Kreft, A. & Viebrock, B. (2014). To Read or not to Read: Does a Suitcase Full of Books do the Trick in the English Language Classroom? Children’s Literature in English Language Education (CLELE Journal), 2(1), 72-91.

Maley, A. (2009). Extensive reading: why it is good for our students... and for us. Teaching English. British Council, https://www.teachingenglish.org.uk/professional-development/teachers/knowing-subject/articles/extensive-reading-why-it-good-our

Moses, L. (2014). What Do You Do With Hands Like These? Close Reading Facilitates Exploration and Text Creation. Children’s Literature in English Language Education (CLELE Journal), 2(1), 44-56.

Mourão, S. (2016). Picturebooks in the Primary EFL Classroom: Authentic Literature for an Authentic Response. Children’s Literature in English Language Education (CLELE Journal), 4(1), 25-43.

Mourão, S., & Ellis, G. (2021). Demystifying the read-aloud. English Teaching Professional, (136), 22-25. 

Ortells Montón, E. (2017) Using American Coming-of-Age Stories in the ELT Classroom. Children’s Literature in English Language Education (CLELE Journal), 5(1), 44-63.

Stanley, G. (n.d.). Extensive reading. British Council. Teaching English. British Council, https://www.teachingenglish.org.uk/professional-development/teachers/knowing-subject/articles/extensive-reading

Vicary, T. (2013). Greaded readers and the joys of extensive reading. In A. Birketveit, & G. Williams (Eds.), Literature for the English classroom. Theory into Practice (pp. 78-91). Fagbokforlaget.

Williams, G. (2013). Novels for teenage readers. In A. Birketveit, & G. Williams (Eds.), Literature for the English classroom. Theory into Practice (pp. 164-189). Fagbokforlaget.