Universitat Internacional de Catalunya

Construcció Instal.lació Efímera Llum BCN

Construcció Instal.lació Efímera Llum BCN
3
14066
5
Primer semestre
op
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català, anglès,

Professorat

Presentació

L’assignatura s’engloba en el marc del festival LLUMBCN que es celebra a Barcelona des del 2012 i en el que la UIC ha participat al llarg de 8 anys, sent guanyadora en tres ocasions.

El festival LlumBcn, es va desenvolupar inicialment a diferents patis de Ciutat Vella i des del 2017 a l’espai públic del Poblenou. El gaudeixen, a cada edició, més de 150.000 visitants.

Es precisament la intervenció a l’espai públic, mes encara, de manera efímera, que fa especialment interessant per l’alumne, el repte que suposa aquesta participació.

El festival engloba moltes diferents escales i disciplines, des de l’àmbit professional al de participació d’alumnes de diferents escoles i universitats. Es en aquest, on, 25 escoles i universitats d’arquitectura i disseny fan propostes en espais assignats per l’ICUB.

Requisits previs

Haver aprovat totes les matèries fins dels tres primers cursos de la carrera.

Objectius

Apropar a l’alumne a una situació real del procés projectual complert, des de les primeres idees fins a la construcció, en aquest cas, d’una instal·lació efímera relacionada amb la llum i l’espai públic a Barcelona.

Oportunitat per a l’alumne per reflexionar i intervenir en un espai públic amb uns objectius lligats al Festival organitzat per l’ICUB, Institut de Cultura de Barcelona, juntament amb la comissària Maria Güell, que permeten donar visibilitat als valors de la UIC Barcelona School of Architecture fora de les aules i arribar així a un gran públic.

Plantejar un treball desenvolupat en grup, format a l’alumne en el treball col·lectiu.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 34-T - Aptitud per a la concepció, la pràctica i desenvolupament de projectes bàsics i d'execució, croquis i avantprojectes.
  • 35-T - Aptitud per a la concepció, la pràctica i desenvolupament de projectes urbans.
  • 36-T - Aptitud per a la concepció, la pràctica i desenvolupament de direcció d'obres.
  • 37 - Aptitud per elaborar programes funcionals d'edificis i espais urbans.
  • 39-T - Aptitud per suprimir barreres arquitectòniques.
  • 40 - Aptitud per exercir la crítica arquitectònica.
  • 43-T - Capacitat per realitzar projectes de seguretat, evacuació i protecció en immobles.
  • 44-T - Capacitat per redactar projectes d'obra civil.
  • 46 - Capacitat per aplicar normes i ordenances urbanístiques.
  • 48 - Coneixement adequat de les teories generals de la forma, la composició i els tipus arquitectònics.
  • 50 - Coneixement adequat dels mètodes d'estudi dels processos de simbolització, les funcions pràctiques i l'ergonomia.
  • 52 - Coneixement adequat de l'ecologia, la sostenibilitat i els principis de conservació de recursos energètics i mediambientals.
  • 53 - Coneixement adequat de les tradicions arquitectòniques, urbanístiques i paisatgístiques de la cultura occidental, així com dels seus fonaments tècnics, climàtics, econòmics, socials i ideològics.
  • 54 - Coneixement adequat de l'estètica i la teoria i història de les belles arts i les arts aplicades.
  • 55 - Coneixement adequat de la relació entre els patrons culturals i les responsabilitats socials de l'arquitecte.
  • 56 - Coneixement adequat de les bases de l'arquitectura vernacla.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

L'alumne s’aproparà al desenvolupament, de forma conscient i autònoma, a la pràctica multiescalar i pluridisciplinari del projecte arquitectònic, en un recorregut complert. 

Això li permetrà entendre la seva proposta individual dins d'una visió col·lectiva de conjunt. D’aquesta manera lligarà la seva feina i la del grup a una actuació amb repercussió a l’espai públic i la transformació que això esdevé. L'alumne oferirà una explicació gràfica i escrita completa del muntatge, desenvolupat en tots els aspectes i escales des de les idees prèvies a l’execució. Comunicarà oralment, conjunta i individualment, les seves propostes, acompanyant-se dels recursos necessaris per aquest fi.

Continguts

Els objectius abans especificats, amb la finalitat de desenvolupar les competències, esmentades, defineixen els continguts d'aquesta matèria que a continuació s’enumeren:

- Projectes arquitectònics bàsics i d'execució, croquis i avantprojectes.
- Projectes urbans.
- Aspectes d'afectació de la direcció d’obres en projectes arquitectònics.
- Elaboració de programes funcionals d´espais urbans.
- Barreres arquitectòniques.
- La crítica arquitectònica en el projecte.
- La incidència de la història general de l'arquitectura en el projecte.
- Simbolització, funcions pràctiques i ergonomia en el projecte arquitectònic.
- Les tradicions arquitectòniques, urbanístiques i paisatgístiques de la cultura occidental: els seus fonaments tècnics, climàtics, econòmics, socials i ideològics aplicats al projecte arquitectònic.
- Afectació en el projecte arquitectònic de l'estètica, de la teoria i de la història de les belles arts i arts aplicades.
- Relació entre patrons culturals i responsabilitats socials de l'arquitecte en el projecte arquitectònic.

Arrel d’aquests 11 apartats esdevenen els resultats d'aprenentatge a exigir a l'alumnat per a l'avaluació de les competències.

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



Modalitat totalment presencial a l'aula, al taller de producció i al muntatge insitu.

Es tracta de desenvolupar un projecte arquitectònic fins a la seva realització, inclús l’execució del propi projecte per tots els alumnes que cursen l’assignatura. Cada any varia l’emplaçament i és per aquest motiu que el projecte, cada any té diferents connotacions i valors a transmetre, així com tècniques constructives a experimentar.

Començarem pensant la proposta conceptual, sense escala, fins arribar al detall 1:1 amb l’exigència de no sobrepassar en la construcció el pressupost que dóna l’ICUB.

Es proposa un concurs intern, on cada alumne o grup d’alumnes entregaran una proposta. Ells mateixos, juntament amb els tutors, escullen la que millor respon al emplaçament, als valors que es volen transmetre i a l’espectacularitat de la pròpia intervenció.

Es fa un seguiment exhaustiu des de Setembre fins a Febrer. Es plantegen dos lliuraments, coincidint amb les que demana el calendari proposat per l’ICUB. Les classes s’adaptaran a aquest calendari, per tal d’arribar amb la màxima qualitat possible.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



Tal com s'explica a la metodologia, l'assignatura és totalment presencial. L'assistència a les sessions és obligatòria i és requisit indispensable per aprovar l'assignatura. La manca d'assistència injustificada a més del 20% de les sessions donarà lloc al trasllat a segona convocatòria.

L’avaluació de Construcció Instal·lació Efímera LLUMBCN s'efectua en base a dos lliuraments i a la participació en la producció i el muntatge:

 

Lliurament 1. Setmana 3: S'avaluen els projectes col·lectius de propostes, incidint en: les referències observades, el seu plantejament conceptual y la documentació que transmet aquests conceptes:

- Memòria conceptual
- Referencies de projectes de característiques similars dins o fora del marc d’edicions anteriors del festival LLUM BCN.
- Documentació per a la explicació dels projectes per grups (de escala 1/500 a escala 1/20)



Lliurament 2. Setmana 8: S'avaluarà la documentació gràfica i escrita pròpia del Projecte executiu del muntatge incloent els criteris generals d'estructura, construcció, sostenibilitat, accessibilitat i relació amb l’espai públic.

- Memòria conceptual
- Documentació per a la explicació del projecte col·lectiu (de escala 1/500 a escala 1/1)
- Pressupost detallat del muntatge

- Calendari d’execució 

 

Execució de la instal·lació

- Implicació en el muntatge

- Seguiment del festival

- Desmuntatge i reciclatge de la instal·lació