Universitat Internacional de Catalunya

Laboratori d'Enginyeria de Teixits Avançat

Laboratori d'Enginyeria de Teixits Avançat
3
14860
4
Primer semestre
op
OPTATIVITAT
OPTATIVITAT
Llengua d'impartició principal: anglès

Altres llengües d'impartició: català, castellà

Professorat

Presentació

 

Prof. Soledad Perez Amodio - sperezam@uic.es


Laboratori d'Enginyeria de Teixits és una assignatura de caràcter optatiu al pla d'estudis oficial del Grau de Bioenginyeria. En aquesta assignatura es realitzen tècniques de fabricació i caracterització de biomaterials. L'assignatura és totalment pràctica aplicant-se els coneixements teòrics adquirits a assignatures prèvies. 

L´assignatura s´imparteix en anglès.

Requisits previs


L`assignatura s'imparteix en anglès, per la qual  cal tenir prou coneixement d'aquest idioma per poder seguir les explicacions i assimilar part del material didàctic proporcionat. L'assignatura requereix alguns coneixements  com ara: cultius cel·lulars, fabricació de materials, assaigs bioquímcs.

Objectius

1. Adquirir coneixements de tècniques avançades de caracterització de materials. 2. Organitzar i planificar el treball al laboratori. 3. Posar en pràctiques coneixements adquirits a altres assignatures.


Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CB1 - Que els estudiants hagin demostrat posseir i comprendre coneixements en una àrea d'estudi que parteix de la base de l'educació secundària general, i se sol trobar a un nivell que, si bé es recolza en llibres de text avançats, inclou també alguns aspectes que impliquen coneixements procedents de l'avantguarda del seu camp d'estudi
  • CB2 - Que els estudiants sàpiguen aplicar els seus coneixements al seu treball o vocació d'una forma professional i posseeixin les competències que solen demostrar-se per mitjà de l'elaboració i defensa d'arguments i la resolució de problemes dins la seva àrea d'estudi
  • CB3 - Que els estudiants tinguin la capacitat de reunir i interpretar dades rellevants (normalment dins la seva àrea d'estudi) per emetre judicis que incloguin una reflexió sobre temes rellevants d'índole social, científica o ètica
  • CB4 - Que els estudiants puguin transmetre informació, idees, problemes i solucions a un públic tant especialitzat com no especialitzat
  • CB5 - Que els estudiants hagin desenvolupat aquelles habilitats d'aprenentatge necessàries per emprendre estudis posteriors amb un alt grau d'autonomia
  • CE1 - Resoldre els problemes matemàtics que puguin plantejar-se en l'àmbit de la Bioenginyeria. Aptitud per aplicar els coneixements sobre geometria, càlcul integral, mètodes numèrics i optimització
  • CE15 - Tenir la capacitat de realitzar un projecte mitjançant l'ús de fonts de dades, i l'aplicació de metodologies, tècniques de recerca i eines pròpies de la Bioenginyeria, i fer una exposició i defensa pública del projecte davant d'un públic especialitzat de manera que es demostri la adquisició de les competències i coneixements propis del Grau
  • CE16 - Aplicar la terminologia pròpia de la Bioenginyeria tant oral com escrita en una tercera llengua.
  • CE17 - Ser capaç d'identificar els conceptes de l'enginyeria que es poden aplicar en el camp de la biologia i de la salut.
  • CE18 - Definir els principis fonamentals de les tecnologies que es fan servir en el disseny i la fabricació de micro i nanosensors en àrees biotecnològiques.
  • CE21 - Tenir la capacitat per comprendre i aplicar les metodologies i eines biotecnològiques per a la investigació, desenvolupament i producció de productes i serveis.
  • CE4 - Tenir visió espacial i saber aplicar les tècniques de representació gràfica, tant per mètodes tradicionals de geometria mètrica i geometria descriptiva, com mitjançant les aplicacions de disseny assistit per ordinador.
  • CE7 - Saber reconèixer l'anatomia i la fisiologia aplicada a les estructures que intervenen en Bioenginyeria.
  • CG10 - Saber treballar en un entorn multilingüe i multidisciplinari
  • CG2 - Promoure els valors propis d'una cultura pacífica, contribuint a la convivència democràtica, el respecte dels drets humans i principis fonamentals com la igualtat i la no discriminació.
  • CG3 - Tenir capacitat per a l'aprenentatge de nous mètodes i teories i ser versàtil per a l'adaptació a noves situacions.
  • CG4 - Resoldre problemes amb iniciativa, presa de decisions, creativitat, raonament crític i de comunicació i transmissió de coneixements, habilitats i destreses en el camp de la Bioenginyeria.
  • CG5 - Realitzar càlculs, valoracions, taxacions, peritatges, estudis, informes, plans de labors i altres treballs anàlegs.
  • CG8 - Aplicar els principis i mètodes de la qualitat.
  • CT3 - Saber comunicar-se de forma oral i escrita amb altres persones sobre els resultats de l'aprenentatge, de l'elaboració del pensament i de la presa de decisions; participar en debats sobre temes de la pròpia especialitat
  • CT4 - Ser capaç de treballar com a membre d'un equip interdisciplinari, ja sigui com un membre més o realitzant tasques de direcció, amb la finalitat de contribuir a desenvolupar projectes amb pragmatisme i sentit de la responsabilitat, assumint compromisos tenint en compte els recursos disponibles
  • CT5 - Realitzar un ús solvent dels recursos d'informació. Gestionar l'adquisició, l'estructuració, l'anàlisi i la visualització de dades i informació en l'àmbit d'especialitat i valorar de forma crítica els resultats d'aquesta gestió.
  • CT6 - Detectar deficiències en el propi coneixement i superar-les mitjançant la reflexió crítica i l'elecció de la millor actuació per ampliar aquest coneixement.
  • CT7 - Dominar una tercera llengua, habitualment l'anglès, amb un nivell adequat oral i escrit i d'acord amb les necessitats que tindran els titulats i titulades

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

L'estudiant, després de cursar aquesta assignatura, ha de:

 - Tenir ampli coneixement de les tècniques de caracterització de biomaterials a nivell pràctic

 - Conèixer els seus àmbits daplicació i usos més comuns

 - Conèixer els fonaments de cada tècnica utilitzada en les pràctiques

 - Ser capaç d'identificar i seleccionar la tècnica més adequada per fer-ne una caracterització

Continguts

1. Farbricació de scaffolds 

2. Caracterització biològica dels biomaterials: adhesió cel·lular, proliferació, migració, diferenciació, angiogènesi. 

3. Caracterització ex vivo dels materials.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



L'avaluació es mostrarà a continuació:

 

A) Avaluació continuada (portfoli d'activitats) (70%) 

Assistència a classe i actitud a classe (10%) 

Pràctiques de laboratori (30%)

Lliurables (30%)


 B) Examen final (30%)

 

A tenir em compte:

1. La nota de l'assignatura es compon de la nota de l'portfoli (70%) més l'Examen Final (30%).

2. Per poder calcular la nota de l'assignatura, es requereix una qualificació mínima de 5 en l'Examen Final.

3. El portfolio es qualifica en 1ª convocatòria, de manera que totes les activitats de la cartera han de ser lliurades a 1ª convocatòria.

4. Si algun estudiant no va poder presentar l'Examen Final o suspendre en 1ª convocatòria, pot presentar-se de nou en 2ª convocatòria.

Consideracions importants:

  1. Plagi, copiar o qualsevol altra acció que es pugui considerar trampa suposarà un zero en aquest apartat d'avaluació. Realitzar-en els exàmens suposarà el suspens immediat de l'assignatura.
  2. En segona convocatòria no es podrà obtenir la qualificació de "Matrícula d'Honor", de manera que la qualificació màxima serà de "Excel·lent".
  3. No s'acceptaran canvis en el calendari, dates d'exàmens o en el sistema d'avaluació.
  4. Els estudiants d'intercanvi (Erasmus i d'altres) o repetidors estaran sotmesos a les mateixes condicions que la resta de l'alumnat.

 

Període d'avaluació

E: data d'examen | R: data de revisió | 1: primera convocatòria | 2: segona convocatòria:
  • E1 20/11/2024 A04 09:00h