Universitat Internacional de Catalunya
Laboratori d'Enginyeria de Teixits Avançat
Altres llengües d'impartició: català, castellà
Professorat
Presentació
Prof. Soledad Perez Amodio - sperezam@uic.es
Laboratori d'Enginyeria de Teixits és una assignatura de caràcter optatiu al pla d'estudis oficial del Grau de Bioenginyeria. En aquesta assignatura es realitzen tècniques de fabricació i caracterització de biomaterials. L'assignatura és totalment pràctica aplicant-se els coneixements teòrics adquirits a assignatures prèvies.
L´assignatura s´imparteix en anglès.
Requisits previs
L`assignatura s'imparteix en anglès, per la qual cal tenir prou coneixement d'aquest idioma per poder seguir les explicacions i assimilar part del material didàctic proporcionat. L'assignatura requereix alguns coneixements com ara: cultius cel·lulars, fabricació de materials, assaigs bioquímcs.
Objectius
Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació
- CB1 - Que els estudiants hagin demostrat posseir i comprendre coneixements en una àrea d'estudi que parteix de la base de l'educació secundària general, i se sol trobar a un nivell que, si bé es recolza en llibres de text avançats, inclou també alguns aspectes que impliquen coneixements procedents de l'avantguarda del seu camp d'estudi
- CB2 - Que els estudiants sàpiguen aplicar els seus coneixements al seu treball o vocació d'una forma professional i posseeixin les competències que solen demostrar-se per mitjà de l'elaboració i defensa d'arguments i la resolució de problemes dins la seva àrea d'estudi
- CB3 - Que els estudiants tinguin la capacitat de reunir i interpretar dades rellevants (normalment dins la seva àrea d'estudi) per emetre judicis que incloguin una reflexió sobre temes rellevants d'índole social, científica o ètica
- CB4 - Que els estudiants puguin transmetre informació, idees, problemes i solucions a un públic tant especialitzat com no especialitzat
- CB5 - Que els estudiants hagin desenvolupat aquelles habilitats d'aprenentatge necessàries per emprendre estudis posteriors amb un alt grau d'autonomia
- CE1 - Resoldre els problemes matemàtics que puguin plantejar-se en l'àmbit de la Bioenginyeria. Aptitud per aplicar els coneixements sobre geometria, càlcul integral, mètodes numèrics i optimització
- CE15 - Tenir la capacitat de realitzar un projecte mitjançant l'ús de fonts de dades, i l'aplicació de metodologies, tècniques de recerca i eines pròpies de la Bioenginyeria, i fer una exposició i defensa pública del projecte davant d'un públic especialitzat de manera que es demostri la adquisició de les competències i coneixements propis del Grau
- CE16 - Aplicar la terminologia pròpia de la Bioenginyeria tant oral com escrita en una tercera llengua.
- CE17 - Ser capaç d'identificar els conceptes de l'enginyeria que es poden aplicar en el camp de la biologia i de la salut.
- CE18 - Definir els principis fonamentals de les tecnologies que es fan servir en el disseny i la fabricació de micro i nanosensors en àrees biotecnològiques.
- CE21 - Tenir la capacitat per comprendre i aplicar les metodologies i eines biotecnològiques per a la investigació, desenvolupament i producció de productes i serveis.
- CE4 - Tenir visió espacial i saber aplicar les tècniques de representació gràfica, tant per mètodes tradicionals de geometria mètrica i geometria descriptiva, com mitjançant les aplicacions de disseny assistit per ordinador.
- CE7 - Saber reconèixer l'anatomia i la fisiologia aplicada a les estructures que intervenen en Bioenginyeria.
- CG10 - Saber treballar en un entorn multilingüe i multidisciplinari
- CG2 - Promoure els valors propis d'una cultura pacífica, contribuint a la convivència democràtica, el respecte dels drets humans i principis fonamentals com la igualtat i la no discriminació.
- CG3 - Tenir capacitat per a l'aprenentatge de nous mètodes i teories i ser versàtil per a l'adaptació a noves situacions.
- CG4 - Resoldre problemes amb iniciativa, presa de decisions, creativitat, raonament crític i de comunicació i transmissió de coneixements, habilitats i destreses en el camp de la Bioenginyeria.
- CG5 - Realitzar càlculs, valoracions, taxacions, peritatges, estudis, informes, plans de labors i altres treballs anàlegs.
- CG8 - Aplicar els principis i mètodes de la qualitat.
- CT3 - Saber comunicar-se de forma oral i escrita amb altres persones sobre els resultats de l'aprenentatge, de l'elaboració del pensament i de la presa de decisions; participar en debats sobre temes de la pròpia especialitat
- CT4 - Ser capaç de treballar com a membre d'un equip interdisciplinari, ja sigui com un membre més o realitzant tasques de direcció, amb la finalitat de contribuir a desenvolupar projectes amb pragmatisme i sentit de la responsabilitat, assumint compromisos tenint en compte els recursos disponibles
- CT5 - Realitzar un ús solvent dels recursos d'informació. Gestionar l'adquisició, l'estructuració, l'anàlisi i la visualització de dades i informació en l'àmbit d'especialitat i valorar de forma crítica els resultats d'aquesta gestió.
- CT6 - Detectar deficiències en el propi coneixement i superar-les mitjançant la reflexió crítica i l'elecció de la millor actuació per ampliar aquest coneixement.
- CT7 - Dominar una tercera llengua, habitualment l'anglès, amb un nivell adequat oral i escrit i d'acord amb les necessitats que tindran els titulats i titulades
Resultats d’aprenentatge de l’assignatura
L'estudiant, després de cursar aquesta assignatura, ha de:
- Tenir ampli coneixement de les tècniques de caracterització de biomaterials a nivell pràctic
- Conèixer els seus àmbits daplicació i usos més comuns
- Conèixer els fonaments de cada tècnica utilitzada en les pràctiques
- Ser capaç d'identificar i seleccionar la tècnica més adequada per fer-ne una caracterització
Continguts
1. Farbricació de scaffolds
2. Caracterització biològica dels biomaterials: adhesió cel·lular, proliferació, migració, diferenciació, angiogènesi.
3. Caracterització ex vivo dels materials.
Sistemes i criteris d'avaluació
Modalitat totalment presencial a l'aula
L'avaluació es mostrarà a continuació:
A) Avaluació continuada (portfoli d'activitats) (70%)
Assistència a classe i actitud a classe (10%)
Pràctiques de laboratori (30%)
Lliurables (30%)
B) Examen final (30%)
A tenir em compte:
1. La nota de l'assignatura es compon de la nota de l'portfoli (70%) més l'Examen Final (30%).
2. Per poder calcular la nota de l'assignatura, es requereix una qualificació mínima de 5 en l'Examen Final.
3. El portfolio es qualifica en 1ª convocatòria, de manera que totes les activitats de la cartera han de ser lliurades a 1ª convocatòria.
4. Si algun estudiant no va poder presentar l'Examen Final o suspendre en 1ª convocatòria, pot presentar-se de nou en 2ª convocatòria.
Consideracions importants:
- Plagi, copiar o qualsevol altra acció que es pugui considerar trampa suposarà un zero en aquest apartat d'avaluació. Realitzar-en els exàmens suposarà el suspens immediat de l'assignatura.
- En segona convocatòria no es podrà obtenir la qualificació de "Matrícula d'Honor", de manera que la qualificació màxima serà de "Excel·lent".
- No s'acceptaran canvis en el calendari, dates d'exàmens o en el sistema d'avaluació.
- Els estudiants d'intercanvi (Erasmus i d'altres) o repetidors estaran sotmesos a les mateixes condicions que la resta de l'alumnat.
Període d'avaluació
- E1 20/11/2024 A04 09:00h