Universitat Internacional de Catalunya
Tècniques d'imatge
Altres llengües d'impartició: anglès
Professorat
L’alumnat pot consultar dubtes al professorat al final de cada classe. Fora d’aquest horari, cal sol·licitar cita prèvia per correu electrònic:
Responsable de assignatura y secció radiologia: Paloma Puyalto (ppuyalto@uic.es)
Secció radiologia: Juan José Sánchez Fernández
Secció Medicina Nuclear: Cristina Gamez
Secció Radiofìsica: Julio González González
Per al correcte funcionament i seguiment de l'assignatura, l'assistència a les sesions práctiques és obligatòria. Només seran acceptades aquelles no assistències puntuals i degudament justificades. Les classes magistrals es realitzaran online en direce.
La bibliografia específica per a cada CM, LH, MC o ABP serà penjada en la Intranet amb temps suficient perquè l'alumne pugui consultar-la. L'alumne ha d'estar al dia en el material aportat pel professorat i es recomana que l'alumne revisi la bibliografia abans de cada sessió.
Presentació
Les tècniques d'imatge mèdica comprenen aquelles disciplines que usen les imatges radiològiques com a mig diagnòstic i terapèutic: *Radiodiagnóstic i Medicina Nuclear, així com altres disciplines de les ciències bàsiques relacionades com són la *Radiofísica, la *Radiobiología i la *Radioprotecció.
El coneixement de les diferents tècniques d'imatge i la seva utilització en la pràctica clínica, constitueixen aspectes fonamentals per al diagnòstic de les malalties que afecten al cos humà.
L'alumne del grau de Medicina ha de comprendre les bases físiques i coneixer la utilitat de les diferents tècniques diagnòstiques de manera que en la seva pràctica futura com a mèdic sigui capaç d'indicar-les i emprar-les de forma més eficaç i útil per al pacient minimitzant els riscos derivats de les radiacions ionizants.
Requisits previs
No procedeix
Objectius
Els objectius principals de l'assignatura han de permetre a l'alumne:
1. Adquirir els coneixements de les bases físiques de les diferents tècniques d'imatge (Radiofísica).
2. Conèixer els efectes terapèutics (Radioteràpia) i adversos de les radiacions ionitzants sobre el cos humà i com prevenir-los (Protecció Radiològica).
3. Identificar la tècnica radiològica realitzada, la seva manera de realització, ús de contrastos, àrea anatòmica estudiada, preparació del pacient per a les mateixes així com principals indicacions i contraindicacions (Radiodiagnóstic/Medicina Nuclear).
4. Reconèixer les estructures anatòmiques i realitzar una lectura sistemàtica de les diferents proves realitzades (Radiodiagnóstic/Medicina Nuclear).
5. Aplicar els coneixements radiològics bàsics apresos, quant a la selecció de proves radiològiques, enfront de situacions clíniques tipus.
Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació
- 05 - Reconèixer les pròpies limitacions i la necessitat de mantenir i actualitzar la competència professional, posant un especial interès en l'aprenentatge de manera autònoma de nous coneixements i tècniques i a la motivació per la qualitat.
- 06 - Desenvolupar la pràctica professional amb relació a altres professionals de la salut i adquirir habilitats de treball en equip.
- 07 - Comprendre i reconèixer l'estructura i funció normal del cos humà, des del punt de vista molecular, cel·lular, tissular, orgànic i de sistemes, en les diferents etapes de la vida i en els dos sexes.
- 09 - Comprendre i reconèixer els efectes, mecanismes i manifestacions de la malaltia sobre l'estructura i funció del cos humà.
- 11 - Comprendre i reconèixer els efectes del creixement, el desenvolupament i l'envelliment sobre l'individu i el seu entorn social.
- 15 - Tenir capacitat per elaborar un judici diagnòstic inicial i establir una estratègia diagnòstica raonada.
- 16 - Reconèixer i tractar les situacions que posen la vida en perill immediat i aquelles que exigeixen una atenció immediata.
- 17 - Establir el diagnòstic, pronòstic i tractament, amb l'aplicació dels principis basats en la millor informació possible i en condicions de seguretat clínica.
- 23 - Comunicar-se de manera efectiva i clara, tant de forma oral com escrita, amb els pacients, els familiars, els mitjans de comunicació i altres professionals.
- 26 - Assumir el seu paper en les accions de prevenció i protecció davant de malalties, lesions o accidents, i en el manteniment i promoció de la salut, tant individual com col·lectiva.
- 31 - Conèixer, valorar críticament i saber utilitzar les fonts d'informació clínica i biomèdica per obtenir, organitzar, interpretar i comunicar la informació científica i sanitària.
- 32 - Saber utilitzar les tecnologies de la informació i la comunicació en les activitats clíniques, terapèutiques, preventives i de recerca.
- 34 - Tenir, en l'activitat professional, un punt de vista crític, creatiu, amb escepticisme constructiu i orientat a la investigació.
- 36 - Ser capaç de formular hipòtesis, recollir i valorar de forma crítica la informació per a la resolució de problemes seguint el mètode científic.
- CTI-1 - Saber comunicar de forma efectiva, mitjançant la comunicació oral i escrita en una tercera llengua que permeti treballar en un context internacional.
- CTP-3 - Desenvolupar el pensament i raonament crític i autocrític (Autoavaluació).
- CTS-2 - Mostrar i actuar amb sensibilitat vers temes mediambientals.
- CTS-3 - Fomentar i garantir el respecte als Drets Humans i als principis d'accessibilitat universal, igualtat, no discriminació i els valors democràtics i de la cultura de la pau.
Resultats d’aprenentatge de l’assignatura
Al final del curs l'alumne haurà adquirit coneixements sobre les bases físiques i particularitats tècniques de les diferents proves diagnòstiques així com de les indicacions, contraindicacions, riscos biològics de les diferents exploracions radiològiques i de medicina nuclear i dels usos terapèutics – radioterápeútics de les tècniques d'imatge i sabrà reconèixer les principals estructures anatòmiques en les diferents tècniques d'imatge radiològiques i de medicina nuclear estudiades durant el curs.
Continguts
SECCIÓ FÍSICA
-Bases físiques del diagnòstic per la imatge. Els rajos X.
-Bases físiques dels equips i tècniques d'imatge especials. Ultrasonografía. Tomografia Computaritzada. Ressonància Magnètica.
-Equips en Medicina Nuclear: SPET, PET, Gammacámara.
-Sistemes de protecció radiològica
-Bases de la Radioteràpia. Utilitats.
SECCIÓ RADIOLOGIA
-Estudio radiològic del tórax.
-Estudi radiològic de l'abdomen.
-Estudi radiològic del sistema nerviós central
-Estudi radiològic de l'aparell locomotor.
-Estudis radiològics empleats en situacions d'urgència.
-Estudi radiològic de la mama.
Metodologia i activitats formatives
Modalitat totalment presencial a l'aula
-
L'assignatura es divideix en:
CM: CLASSES MAGISTRALS
-CM1. Bases físiques de les tècniques d'imatge bàsiques.
-CM2. Estudi radiològic del tórax.
-CM3. Estudi radiològic de l'abdomen.
-CM4. Estudi radiològic del sistema musculoesquelétic.
-CM5. Estudi radiològic del sistema nerviós central i de la mama.
-CM6. Equips en medicina nuclear: SPECT, PET i gammacámara.
ABP: APRENENTATGE BASAT EN PROBLEMES
Mitjançant divisió en grups reduïts, es procedirà a la discussió i presentació de casos clínics dels principals àmbits de la radiologia. Algorismes d'ús de les diferents proves radiològiques i les seves projeccions, seqüències… en diverses situacions clíniques, la seva utilitat i contraindicacions.
-ABP1: Casos clínics-radiològics: politraumatismes.
-ABP2: Casos clínics-radiològics: total cos.
MC: MÈTODES DEL CAS
-MC1. Lectura pràctica d'exploracions radiològiques del tòrax.
-MC2. Lectura pràctica d'exploracions radiològiques d'abdomen.
-MC3. Lectura pràctica d'exploracions radiològiques musculoesquelètiques.
-MC4. Lectura pràctica d'exploracions radiològiques que estudien el sistema nerviós central i medul·la espinal.
P:PRÀCTIQUES
-P1. Pràctica d'interpretació d'exploracions de medicina nuclear
-P2. Bases físiques dels equips i tècniques especials en radiologia
-P3-Sistemes de protecció radiològica
-P4. Visita al departament de radioteràpia, TC i equips de teràpia
AV: APRENENTATGE VIRTUAL
Durant tot el semestre es penjaran articles, enllaços, casos clínics.. en la Intranet de l'assignatura, que l'alumne ha de consultar assíduament com a part imprescindible de la seva formació.
Sistemes i criteris d'avaluació
Modalitat totalment presencial a l'aula
PRIMERA CONVOCATÒRIA:
-Avaluació teòrica (60%):en la mesura de les condicions es realizará amb els ordenadors ubicats al aula de la UIC
Examen final presencial amb un contingut teòric i la solució de casos clínics pràctics mitjançant 50 preguntes tipus test .Es descomptarà 1/4 del valor de la pregunta per cada resposta incorrecta. Per superar la prova és necessària una puntuació igual o superior a 5. Inclou el contingut de les CM, MC, ABP, P i AV i tota la bibliografía aportada.
-Avaluació Contínua (40%)
- Assistència i resolució de mètodes del cas,pràctiques , exercicis d'aprenentatge virtual i solució de casos clínics, que es durà a terme durant tot el curs. (30%). La no assistència a qualsevol de les sessions pràctiques suposarà l'O en la puntuació d'aquella sessió.
- Implicació i participació en els foros de l'asignatura (10%) a criteri del professorat
SEGONA I SUCCESSIVES CONVOCATÒRIES
-Es guardarà la nota de l'avaluació continuada (40%) exclusivament per a la segona convocatòria del curs vigent. No es guardarà la nota per a següent convocatories.
-Examen final (60%) de les mateixes característiques que en primera convocatòria.
QUALIFICACIONS
Les notes posseeixen una distribució 0-10
Només es tindrà en compte el primer decimal, sense arrodoniments.
Només podran optar a matrícula d'honor aquells alumnes que en primera convocatòria, tinguin una calificació major o igual a 9 mitjançant un treball o exercici complementari a acordar amb el professorat.
Bibliografia i recursos
-Squire. Fundamentos de radiología. Robert A. Novelline. Ed Masson. 2003.
-Diagnóstico Por Imagen. Compendio.César Sánchez Alvarez-Pedrosa McGRAW-HILL/INTERAMERICANA
-Manual de Radiología Clínica. Gil Gayarre. Ed Harcourt.
-Manual de Radiologia para técnicos, física , biología y protección.Stewart C.Bushong. Ed Elsevier
Període d'avaluació
- E1 14/01/2025 I2 08:00h
- E1 14/01/2025 I1 08:00h
- E1 14/01/2025 I3 08:00h
- R1 29/01/2025 A21 09:00h