Universitat Internacional de Catalunya
Instal·lacions 2
Altres llengües d'impartició: català, anglès
Professorat
La documentació de l'assignatura es lliurarà sempre a través de la xarxa.
El material utilitzat en les classes teòriques pels professors es penjarà en Intranet per a consulta, aprenentatge de la matèria, preparació del treball T01, els lliuraments parcials, i l'Examen Final.
L'atenció personal fora dels horaris de classe es realitza a base de cita prèvia per correu electrònic.
Víctor Echarri Iribarren: vecharri@uic.es
Cristian Fernández Sedas: cristian.f.sedas@uic.es
Pedro Casariego: pcasariego@uic.es
Jordi Roviras: jroviras@uic.es
Les tutories referents a dubtes sobre els continguts de caràcter teòric que s'han exposat en les classes teòriques, i que han de ser aplicats en els treballs pràctics, es faran de manera individual. L'horari serà a priori el mateix que es determini durant la fase de docència presencial. Si hi hagués algun canvi es comunicarà a través dels canals establerts per la UIC. Aquestes tutories se sol·licitaran per correu electrònic al professor. Una vegada fixada l'hora d'atenció de tutories, aquestes es realitzaran de manera presencial o en línia.
Presentació
PROFESSOR RESPONSABLE: Víctor Echarri Iribarren
PROFESSORS: Cristian Fern,ndez Sedas, Pedro Casariego, Jordi Roviras
L'assignatura que es desenvoluparà a l'assignatura d'Instal·lacions II (08098) s'ha d'entendre com una continuació de les assignatures anteriors: “Física” i “Instal·lacions I”. Els continguts d'aquesta assignatura estan vinculats als aspectes climàtics i energètics de l'arquitectura. La recerca del confort higrotèrmic dels espais arquitectònics, en funció de les activitats que les persones vagin a realitzar en ells, així com de la qualitat de l'aire interior, l'absència de condensació superficial i intersticial, etc., requereix coneixements tècnics específics, així com la normativa que regeix aquests aspectes. Els sistemes passius d'aire condicionat, així com el disseny bioclimàtic i l'ús d'energies alternatives són bàsics per a aquesta assignatura. Es requereixen coneixements i habilitats de disseny perquè el futur arquitecte pugui elaborar projectes arquitectònics en què els sistemes i instal·lacions passives s'integrin cap a una arquitectura sostenible.
Les instal·lacions 2 també inclouen instal·lacions de protecció contra incendis i d'il·luminació, totes elles decisives en el desenvolupament del projecte arquitectònic.
Requisits previs
Cal haver cursat i superat les assignatures Anglès I i Instal·lacions I.
També cal estar matriculat de l'assignatura Estructures III per poder participar en el concurs UIC-NATURGY.
No es requereix assistència a les classes teòriques, però sí assistència a les classes pràctiques. En aquestes últimes classes de Taller es farà una convocatòria nominal, i caldrà haver assistit a les 5 sessions durant el 100% del temps de classe.
Es recomana assistir a classe amb les notes prèvies llegides i estudiades, així com amb el material necessari per treballar.
Objectius
0. Ajudar a l'alumne a comprendre els conceptes físics fonamentals que determinen el confort ambiental, així com la interrelació de les diferents instal·lacions necessàries per aconseguir-ho dins de l'edifici.
1. Aptitud per al disseny d'esquemes de principi d'instal·lacions en construcció d'edificis.
2. Integració de les instal·lacions en el procés de l'Arquitectura. Redacció de projectes d'execució d'instal·lacions d'aire condicionat amb predimensionament.
3. Coneixement de la normativa vigent que regula el disseny i l'execució d'instal·lacions.
4. Capacitat de preveure espais arquitectònics que allotgin els equipaments, la maquinària i les canonades de les instal·lacions. Aptitud per a la innovació en la resolució constructiva de les instal·lacions i la seva integració en l'exterior i l'interior dels espais arquitectònics.
5. Projecte Passiu de Condicionament Ambiental. Projecte d'Instal·lacions de Condicionament Aeri. Projecte d'Instal·lacions Calefacció Subterrània i sistemes convectius. Coneixement de criteris per a un desenvolupament sostenible de l'edificació en harmonia amb l'entorn.
6. Integració de les tècniques d'eficiència bioclimàtica, sostenible i energètica en el projecte arquitectònic.
7. Capacitat de crear projectes arquitectònics segurs contra incendis que també compleixin la normativa vigent (CTE DB-SI).
8. Coneixements bàsics dels paràmetres necessaris per dur a terme un bon projecte d'il·luminació en arquitectura.
9. Formar els estudiants perquè treballin en equip.
Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació
- 09 - Coneixement adequat i aplicat a l'arquitectura ia l'urbanisme dels principis de mecànica de fluids, hidràulica, electricitat i electromagnetisme.
- 16-T - Aptitud per a concebre, calcular, dissenyar, integrar en edificis i conjunts urbans i executar instal · lacions de subministrament, tractament i evacuació d'aigües, de calefacció i de climatització.
- 17 - Aptitud per aplicar les normes tècniques i constructives.
- 20 - Aptitud per valorar les obres.
- 22 - Capacitat per projectar instal · lacions edificatòries i urbanes de transformació i subministrament elèctrics, de comunicació audiovisual, de condicionament acústic i d'il · luminació artificial.
- 23 - Capacitat per conservar instal · lacions.
- 34-T - Aptitud per a la concepció, la pràctica i desenvolupament de projectes bàsics i d'execució, croquis i avantprojectes.
- 36-T - Aptitud per a la concepció, la pràctica i desenvolupament de direcció d'obres.
- 41-T - Aptitud per resoldre el condicionament ambiental passiu, incloent l'aïllament tèrmic i acústic, el control climàtic, el rendiment energètic i la il · luminació natural.
- 47-T - Capacitat per elaborar estudis mediambientals, paisatgístics i de correcció d'impactes ambientals.
- 52 - Coneixement adequat de l'ecologia, la sostenibilitat i els principis de conservació de recursos energètics i mediambientals.
- 61 - Coneixement de l'anàlisi de viabilitat i la supervisió i coordinació de projectes integrats.
- 63 - Aptitud per a la concepció, la pràctica i desenvolupament de projectes arquitectònics i urbans adequats als nous temps.
- 73 - Coneixement adequat de la investigació, experimentació i innovació en l'arquitectura.
- 74 - Coneixement adequat de les noves concepcions i pràctiques arquitectòniques.
Resultats d’aprenentatge de l’assignatura
-Dissenyar el projecte arquitectònic tenint en compte la integració de les instal·lacions i la normativa que les regula.
-Guarant les condicions de confort higrotèrmic, seguretat contra incendis i il·luminació dels edificis.
-Predimensionar les instal·lacions corresponents segons l'ús de l'edifici.
-Integrar i gestionar els diferents projectes tècnics del projecte arquitectònic.
Capacitat d'anàlisi del consum energètic anual a causa de l'aire condicionat dels edificis.
-Sensibilitzar sobre la importància del reciclatge i la reutilització de productes CDW i així preservar el medi ambient.
Continguts
BLOCS TEMÀTICS
Tècniques de Condicionament Bioclimàtic. Sistemes de Condicionament Passiu. Instal·lacions de condicionament d'aire. Instal·lacions de climatització per superfícies radiants. Eficiència energètica i construcció sostenible.
CONTINGUTS
TEMA 1
CONCEPTES BÀSICS
Temperatura i termòmetre sec - 1.2. Temperatura humida o bombeta humida - 1.3. Diferència psicomètrica - 1.4. Zona de confort - 1,5. Temperatura baixa - 1.6. Pressió de vapor - 1.7. Pressió de saturació - 1.8. Condensació - 1.9. Humitat absoluta - 1.10. Humitat relativa - 1.11. Humitat específica - 1.11. 1.12. Conducció - 1,13. Convecció - 1.14. Radiació - 1,15. Calor sensible - 1,16. Calor latent - 1,17. Calor total o entalpia - 1,18. Volum específic - 1,19. Àbac psicomètric - 1,20. Sistemes només d'hivern, només d'estiu i durant tot l'any - 1.21. Graus/dia. 1.21. Graus/dia i zones climàtiques - 1.22. Factor de forma d'un edifici 1.23. Càlcul del coeficient global de transmitància tèrmica U i el seu full de justificació - 1.24. Inèrcia tèrmica.
TEMA 2
REQUISITS DE CONFORT INTERIOR. REGULACIÓ D'INSTAL·LACIONS TÈRMIQUES EN EDIFICIS
2.1. Temperatura màxima i mínima a l'interior - 2.2. Requisits de ventilació - 2.3. Permeabilitat de la fusteria - 2.4. Condensació -2.5. Estalvi energètic i eficiència - 2.6. Seguretat de la instal·lació - 2.7. Requisits del Reglament d'Instal·lacions Tèrmiques en Edificis (RITE).
TEMA 3
TÈCNIQUES DE CONDICIONAMENT BIOCLIMÀTIC
3.1. Efecte hivernacle. 3.2. Mur de Trombe. Aplicacions. Solucions amb diferents materials i àrees geogràfiques. 3.3. Sistemes de refrigeració Evaporativa. Aplicacions. 3.4. Sistemes de protecció solar en vidre. 3.5. Aplicació de l'efecte pila per a l'aire condicionat. 3.6. Sistemes de pou canadenc. 3.7. Solucions amb materials ceràmics.
TEMA 4
SISTEMES DE CONDICIONAMENT PASSIU
4.1. Radiació solar. 4.2. Col·lectors solars. 4.3. Sistemes d'emmagatzematge d'energia. 4.4. Control de la ventilació creuada natural. Velocitat aèria. 4.5. Orientació del vidre. 4.6. Ús de masses vegetals. Refrigeració Evaporativa. 4.7. Inèrcia tèrmica: projecte d'emmagatzematge d'energia i condicionament nocturn a l'hivern. 4.8. Protecció contra la radiació solar. 4.8. Control de la il·luminació natural.
TEMA 5
FONAMENTS DE LA REFRIGERACIÓ
5.1. Equacions energètiques - 5.2. Fluids refrigerants - 5.3. Compressors - 5.4. Condensadors - 5.5. Evaporadors - 5,6. Vàlvula d'expansió - 5.7. Commutador de pressió - 5.8. Reversió de procés i bomba de calor - 5.9. 5.9. Commutador de pressió - 5.8. Reversió de procés i bomba de calor - 5.9. 5.11. Conductes de fibra de vidre i xapa galvanitzada - 5.12. Seccions transversals rectangulars i circulars - 5.13. Grilles - 5.14. Difusors - 5.15. Dampers - 5,16. Integració amb equips d'il·luminació. 5.17. Calderes - 5,18. Piping - 5.19. Obusos aïllants - 5,20. Vàlvules de porta - 5.21. Vàlvules reguladores - 5,22. Vàlvules de tres vies - 5,23. Trampes de vapor automàtiques - 5,24. Bombes d'arrossegament - 5,25. Ventiladors d'exposició i armaris d'escapament - 5,26. Sistemes axials i centrífugs 5.27. Scrubbing - 5,28. Filtres de partícules i bactericides - 5.29. Humidificadors o humidificadors - 5.30. Deshumidificadors - 5,31. Calefacció elèctrica - 5.32. Probes - 5,33. Termòstats programables - 5.34. Unitats de control
TEMA 6
LA BOMBA DE CALOR
6.1. Descripció del seu funcionament - 6.2. Compressor - 6.3. Bobines interiors i exteriors - 6.4. Vàlvula d'expansió - 6.5. Vàlvula de quatre vies - 6,6. Rendiment del paquet i el concepte C.O.P. - 6.7. Sistemes aire-aire i aire-aigua - 6.8. El problema de la desforestació i les resistències de suport - 6.9. Sistemes tipus aigua-aire i aigua-aigua - 6.10. Sistemes de tipus terra-aigua - 6.11. Sistema únic reversible 6.11. Sistema reversible individual amb equips compactes de manipulació d'aire - 6.12. Sistema individual per a la producció de DHW o recuperació de calor - 6.13. Sistema centralitzat d'aire condicionat o calefacció amb suport d'altres energies - 6,14. Sistema centralitzat per a la producció de DHW amb suport d'altres energies.
TEMA 7
SISTEMES CENTRALITZATS
7.1. Refrigeració d'expansió directa - 7.2. condensadors refrigerats per aigua - 7.3. Condensadors refrigerats per aire - 7.4. Convectors de ventiladors o bobines de ventilador - 7,5. Aire condicionat - 7.6. 7.6. Escalfadors d'aigua refrigerats per aire o refrigerats per aigua - 7.7. Torre de refrigeració - 7,8. Unitats tèrmiques. Calderes - 7.9. 7.10. Sistemes d'inducció - 7.11. Sistemes de volum variable - 7.12. Conducte de dos i quatre canonades 7.13. 7.14. Disposició de l'obra - 7.14. Sala de màquines - 7.15. Xemeneies i louvres exteriors - 7.16. Unitats externes - 7.17. Càlcul de potència d'instal·lació - 7.18. - 7.18. Càlcul de trams de conductes de fibra de vidre o de xapa d'acer galvanitzat - 7.19. - 7.19. Disseny i càlcul de potència de la instal·lació de bobina de ventilador. - 7,20. Càlcul de seccions de tubs generals de distribució d'acer negre i PPR. - 7,21. Disseny de la instal·lació VRV. Aplicacions. - 7,22. Disseny d'instal·lacions VRV amb recuperació. Aplicacions contra inversió tèrmica simultània d'edificis.
TEMA 8
SISTEMES INDIVIDUALS
8.1. Unitats de condensació independents d'aire o refrigerats per aigua - 8.2. Unitats de condensació refrigerats per aire o aigua de la consola - 8.3. Compactes condensadors horitzontals i verticals refrigerats per aire o aigua - 8.4. 8.4. Coberta condensadora refrigerat per aire compacta al terrat - 8.5. Sistema de desdoblament remot i unitats de condensació refrigerat per aire - 8.6. Sistema de desdoblament amb unitat de condensació refrigerat per aigua - 8,7. - 8,7. Càlcul de la potència de la instal·lació - 8.8. - 8,8. Càlcul de trams de conductes de fibra de vidre o de conductes de xapa galvanitzada. - 8,9. Disseny d'instal·lació en habitatge, a base de condensador individual a la coberta de l'edifici d'habitatges, evaporador en fals sostre en bany, i distribució per conductes. - 8.10. Dimensionament.
TEMA 9
INSTAL·LACIONS DE CALEFACCIÓ
9.1. Tancs de combustible per a gasoil i gasos liquats de petroli - 9.2. Grups de pressió o bombament - 9.3. Calderes per a sistemes individuals: gas natural, ciutat, L.P.G., dièsel i elèctric per acumulació - 9.4. Cremadors de gas i líquid - 9,5. Requisits del Reglament d'Instal·lacions Tèrmiques en Edificis (RITE) - 9.6. Vasos d'expansió - 9,7. Bombes acceleradores o circuladores -9.8. Pipa d'acer negre, extradolç, coure i polibutilè - 9.9. Orelles aïllants - 9.10. 9.11. Vàlvules d'alleujament de seguretat - 9,12. Sensors, termòstats i unitats de control electrònic - 9.13. Metres de calorie - 9,14. Calorie metres 9,14. Radiadors de fosa de ferro, xapa i alumini - 9.15. Trampes de vapor manuals i automàtiques - 9.16. Cotxes i vàlvules amb escut - 9.17. Vàlvules termostàtiques - 9.18. 9.18. Vàlvules de quatre vies d'un sol tub. 9.19. Gravetat individual i sistemes de bombament - 9.2. Dues vies o una sola pista - 9.3. Sistema col·lectiu amb un o més muntants - 9.20. Sala de calderes - 9.21. Sala d'emmagatzematge de combustible - 9.22. Condicions imposades pel nou Reglament d'Instal·lacions Tèrmiques en Edificis (RITE) - 9.23. Símbologies, plànols i esquemes - 9.24. 9.24. Càlcul de la potència de la instal·lació - 9.25. - 9.25. Càlcul de seccions de canonades de distribució de coure o acer negre.
TEMA 10
SISTEMES RADIANTS D'AIRE CONDICIONAT EN SUPERFÍCIE
10.1. Calefacció per terra radiant mitjançant aigua calenta a través d'un tub gruixut. 10.2. Sistemes de control de temperatura superficial. 10.3. Ús d'energies alternatives per a la producció d'aigua calenta per a la distribució secundària 10.4. 10.4. Refrigeració radiant per sota del sòl, pipa gran. 10.5. Deshumidificació del sistema i control de la condensació superficial. 10,6. Sistemes radiants d'aire condicionat superficial mitjançant tub capil·lar de polipropilè. 10.7. Diagrames de principis de dos canonades, tres canonades i quatre canonades. 10.8. Utilització d'energies alternatives a la primària: geotèrmica, refrigeració solar mitjançant clorur de liti i bromur de liti, sistemes d'absorció, etc. - 10.9. Sistemes de sostre capil·lar PPR. - 10.10. Disseny de panells tèrmics ceràmics en sostre, paret i terra, a base de trames capil·lars PPR. Aplicació i estalvi energètic.
CLASSES PRÀCTIQUES
GÈNESI I DESENVOLUPAMENT D'UN PROJECTE D'ARQUITECTURA RESPECTUÓS AMB EL MEDI AMBIENT O PROJECTE DE REHABILITACIÓ ENERGÈTICA
Durant el període de classes pràctiques, els estudiants treballaran en equip per desenvolupar un projecte d'Arquitectura Saludable en harmonia amb l'entorn, o Rehabilitació Energètica, aplicant tècniques de condicionament passiu com parets de trombes, pous canadencs, efectes de xemeneia, efectes d'hivernacle, etc. Serà un projecte que garanteix el confort higrotèrmic en totes les fases de l'any, demostrant un important estalvi energètic, principalment reduint la demanda energètica anual. Les instal·lacions d'aire condicionat han d'estar integrades, ja siguin sistemes tot l'aire, ventiladors, VRV o superfícies radiants amb tub gruixut o tub capil·lar.
PREVENCIÓ I PROTECCIÓ CONTRA INCENDIS
CONTINGUTS
Instal·lacions de lluita contra incendis de Bloc temàtic 2
TEMA 11 - CONCEPTES BÀSICS I NORMATIVA
1.1. El triangle de foc - 1.2. Tipus d'incendis - 1.3. Combustibilitat de materials - 1.4. Tractaments ignífugs - 1.5. Resistència al foc d'elements constructius - 1.6. - 1.6. Sectors d'incendis - 1.7. vestíbuls independents - 1.8. rutes d'escapament - 1.9. Elements de protecció contra incendis - 1.10. CTE-SI-06 - 1.11. Normativa Tècnica CEPREVEN - NTE IPF - 1.12. Normativa urbanística local.
IL·LUMINACIÓ
Instal·lacions d'il·luminació Tematitzades Bloc 3
TEMA 14 - FONTS DE LLUM NATURALS I ARTIFICIALS
13.1. Font de llum natural: Radiació solar - 13.2. Radiació infraroja (IR) i ultraviolada (UV) - 13.3. Fonts de llum artificials: Incandescència i luminescència - 13.4. combustió gasosa - 13,6. Làmpades elèctriques - 13,7. 13.7. Làmpades incandescents - 13,8. Làmpades fluorescents - 13,9. Bombetes de vapor de mercuri d'alta pressió - 13.10. Llum de llum mixta - 13.11. Làmpades d'halogenur metàl·lic - 13.12. Làmpada de vapor de sodi d'alta pressió - 13.13. Làmpada de vapor de sodi de baixa pressió - 13,14. Llum de sodi blanc - 13.14. Llum de sodi blanc - 13.15. Làmpades especials de descàrrega 13.16. Làmpades LED 13.17. Radiació lumínica d'inducció. Components físics i classificacions - 13.17. Rendiment d'una lluminària - 13.18. Qualificacions de protecció - 13.19. Sistemes d'il·luminació integrats - 13.20. Automatització del control d'il·luminació - 13.19. Sistemes d'il·luminació integrats - 13.20. Automatització del control d'il·luminació.
TEMA 15 - CRITERIS D'IL·LUMINACIÓ
14.1. Criteris bàsics per al disseny d'il·luminació - 14.2. Limitar l'enlluernament directe - 14.3. Limitació de l'enlluernament reflectit - 14.5. Especialitat d'il·luminació - 14,6. Qualitat de la llum - 14,7. Rendiment de la instal·lació - 14.8. 14,8. Procés seqüencial de disseny - 14.9.
TEMA 16 - MÈTODES DE CÀLCUL
15.1. Càlculs d'il·luminació interior - 15.2. DIN/LITG o Grau del mètode d'eficiència - 15.3. Mètode U.T.E. de L'Union Technique de L'Electricité - 15.4. Altres mètodes generals - 15.5. 15.6. Programari disponible al mercat - 15.7. Procés de càlcul d'il·luminàncies estàndard - 15,8. Altres aplicacions del software en casos singulars - 15.10.
Metodologia i activitats formatives
Modalitat totalment presencial a l'aula
L'assignatura és teoricopràctica. Els blocs temàtics de les classes teòriques es desenvolupen, durant les setmanes 1 a 5, amb sessions acompanyades d'exercicis i pràctiques guiades durant l'exposició.
Les sessions pràctiques s'organitzen en sessions de taller en què l'alumne desenvolupa un treball 01 i un projecte individual dins del conveni UIC-NATURGY. El projecte d'Arquitectura en Harmonia amb el Medi Ambient, o Rehabilitació Energètica d'Edificis, se centra en el disseny i integració d'instal·lacions de climatització. Aquest treball es realitza en grups de dos o tres alumnes. Dins del taller es presenten els coneixements teòrics sobre climatització, climatització i sistemes radiants de calefacció i refrigeració.
El treball del conveni UIC-NATURGY es realitza individualment o en grups de 2 alumnes. Tindrà una durada total de 2 semestres. Durant el primer semestre es realitza dins del taller pràctic d'aquesta assignatura (Instal·lacions II), i en el segon semestre durant l'assignatura Estructures III.
La docència principal de l'assignatura és de tipus taller. En cas d'impossibilitat d'assistència, i per tant, un canvi en la docència dual o mixta, ‘No Presencial', actuarà tal com estableixen les autoritats de la Universitat. Es basa en correccions i tutories, que es poden realitzar de manera no presencial a través de tutories virtuals i correu electrònic amb els dos professors de l'assignatura. S'informarà permanentment l'alumnat a través de la Intranet UIC sobre com ha de fer front a la docència de l'assignatura i a les tutories del treball pràctic. També se'ls informarà de com s'adaptarà el sistema d'avaluació a les circumstàncies en les quals ens trobem.
La taula d'activitats de l'aula es concreta a continuació:
ACTIVITAT FORMATIVA | COMPETÈNCIES | CRÈDITS ECTS |
---|---|---|
Classe expositiva | 16-T 17 22 23 | 1,15 |
Classe participativa | 15-T 16-T 22 23 | 0,1 |
Classe pràctica | 16-T 17 22 23 | 0,5 |
Tutories | 16-T 17 22 23 | 0,75 |
Estudi individuals o en grup | 16-T 17 22 23 | 2,5 |
Sistemes i criteris d'avaluació
Modalitat totalment presencial a l'aula
L'avaluació es basa en tres conceptes:
1. Avaluació individual continuada basada en el treball pràctic realitzat al taller.
2. Pràctica individual o en grups de 2 avaluats, del conveni UIC-NATURGY.
3. Examen teòric final.
Al final del curs l'alumne té una mitjana de tots els exercicis pràctics, lliuraments parcials, i una nota per a l'examen teòric.
La nota final s'obté prenent la mitjana ponderada entre el 60% de la mitjana de la part pràctica i el 40% de la nota de l'examen de teoria.
Per aprovar l'assignatura cal haver realitzat el treball individual o en grup de 2 UIC-NATURGY, el treball pràctic del curs T01, el treball pràctic a classe en les setmanes 10 a 15 del curs (treball pràctic), i l'examen final, que versarà sobre els continguts teòrics exposats a les classes teòriques i el treball pràctic. La nota global de totes aquestes proves ha de ser com a mínim de 5 punts sobre 10, o del 50% del total, tenint en compte els següents percentatges màxims d'avaluació:
Treball pràctic corbable del conveni UIC-NATURGY 10%.
Treball pràctic T01 sobre Climatització + 3 lliuraments parcials 50%.
Examen final 40 %.
Cada lliurament o prova sol·licitada als estudiants serà objecte d'avaluació (segons la normativa UIC), de manera que aquesta serà la taula resum de qualificacions:
Prova subjecta a avaluació |
% Nota o qualificació |
|
Pràctica Corporativa del conveni UIC-NATURGY |
10 % |
|
Entrega parcial 01 o correcció 01 |
5 % |
|
Entrega parcial 02 o correcció 02 |
5 % |
|
Entrega parcial 03 o correcció 03 |
5 % |
|
Treball pràctic T01 sobre Condicionament d'Aire |
35 % |
|
Mitjana del treball pràctic |
50 % |
|
Examen final |
40 % |
|
100 % |
De cara a la convocatòria de Juliol o segona convocatòria, es mantindran les qualificacions obtingudes en el treball pràctic T01 i en la pràctica puntuable del conveni UIC-NATURGY. El treball T01 es podrà tornar a presentar en la segona convocatòria, sense possibilitat de noves correccions, i sempre que hi hagi hagut avaluació contínua del mateix i correccions en les classes pràctiques de les setmanes 10 a 15. S'haurà de realitzar de nou l'examen final en la data prevista per la UIC, i s'haurà d'obtenir en conjunt almenys de 5 punts sobre 10, o d'un 50% del total, com en la primera convocatòria.
Els alumnes que no cursin l'assignatura per avaluació contínua hauran de comunicar-ho el primer dia de classe al professor, i hauran de justificar-lo. Realitzaran un Examen Final dels continguts teòrics de l'assignatura en la data prevista per la UIC. Hauran d'obtenir almenys 5 punts sobre 10. Aquest sistema s'aplicarà tant en la convocatòria de gener com en la de Juny.
TREBALL PRÀCTIC T01
Es realitzarà 1 treball pràctic T01 al llarg del curs. Aquest treball es realitzarà en grup, de dos o tres alumnes, en funció de les circumstàncies i característiques dels grups d'alumnes de pràctiques. Tots els components del grup hauran de pertànyer al mateix grup de pràctiques de l'assignatura. No es podrà canviar de grup una vegada conformats inicialment els grups. L'objecte, els continguts i l'índex del treball s'exposaran per part dels professors a través de l'Intranet, en Materials. S'indicaran les condicions i dates de lliurament.
Els treballs estaran subjectes a Avaluació Contínua, amb correccions setmanals per part dels professors en les classes pràctiques. Cada treball tindrà una crítica prèvia en classe de pràctiques a càrrec dels professors responsables de l'assignatura. És imprescindible acudir a aquestes sessions prèvia per a poder presentar els treballs pràctics. És així mateix necessari lliurar el treball pràctic en les dates que s'indiquen a continuació, i de mode complet en tots els seus apartats, per a poder aprovar l'assignatura. També es requereix haver fet els 3 lliuraments prèvies subjectes a avaluació. El conjunt, com a mostra el quadre d'avaluació anterior, tindrà una valoració d'un 50% del total o 100% de l'assignatura.
Els professors responsables decidiran si algun treball pot completar-se de cara a la primera convocatòria o, per contra, ha estat avaluat com no presentat a causa de les seves mancances. En aquest últim cas l'alumne no podrà aprovar l'assignatura en aquesta convocatòria, i lliurar el treball de cara a la segona convocatòria.
Data de lliurament del treball T01:
S'indicarà en l'enunciat del treball T01, i serà en la data de l'examen de GENER.
El Taller de Projectes sobre “FROM WASTE WIND TURBINES TOWARDS NEW CONSTRUCTIVE MATERIALS” estarà relacionat amb la docència en dues assignatures del Grau en Arquitectura, de 4t curs, que s'imparteixen en els seus dos semestres: INSTAL·LACIONS II + ESTRUCTURES 3. El fet que la seva avaluació per part dels professors de les assignatures tindrà validesa per a superar o no aquestes assignatures garantirà el rigor, les hores de dedicació i els bons resultats d'aquest Taller.
Temàtica del Taller
Generació d'idees d'aplicació de materials RCD provinents de parcs eòlics en nous materials de construcció i sistemes constructius, d'aplicació tant en edificació de nova planta com en reformes i rehabilitacions. Una cerca intel·ligent de noves solucions arquitectòniques amb materials reciclats o reutilitzats. Alguns dels treballs podran ser objecte d'un major desenvolupament per part del Grup de Recerca LITEIS de la UIC, amb la construcció de prototips i assajos posteriors de laboratori.
Equips de treball
Seran a priori d'un o dos components, en funció del nombre total d'alumnes matriculats en les assignatures Instal·lacions II i Estructures III.
Format de lliurament
Lliure: paper, digital, animació, 3D, etc. Hauran de realitzar-se també maquetes. Serà obligatori lliurament en format digital de tot el material elaborat per al lliurament del treball. S'establirà a més el lliurament d'alguns documents obligatoris per a la publicació digital, i s'inclourà el logo de Naturgy en cas que la companyia tingui interès en la seva difusió. Metodologia
Serà obligatòria l'assistència a les 10 sessions de correcció de treballs del Taller. Aquells alumnes que tinguin impossibilitat hauran d'acreditar-ho.
Sessions Teòriques
Es duran a terme diverses sessions teòriques a càrrec de professors de la UIC, de 9.00 h. a 10.00 h. alguns dilluns, dimecres i divendres entre setembre i desembre de 2024, i febrer de 2025. La resta del temps d'assignació dins de les assignatures de grau en Arquitectura serà de treball i debat en Taller. És imprescindible treballar a l'aula assignada en cadascuna de les assignatures.
Presentació
El divendres 30 de maig de 2025 es farà una presentació pública dels treballs, a càrrec dels alumnes, davant un jurat extern. mateix dia es farà el lliurament dels treballs en les condicions establertes. S'atorgaran 3 premis dotats amb 1.000 €, 600 € i 300 €.
Bibliografia i recursos
Normativa correspondiente como CTE, RITE, CTE DB-SI y otros
Catálogos de fabricantes
Programas informáticos específicos
1 LIBRO
Abecé de las instalaciones de aire
González Lezcano, Roberto Alonso, autor
Madrid: Munilla-Lería, 2021
2 LIBRO
Principios de climatización
Fernández García, Francisco Javier
Oviedo: Ediciones de la Universidad de Oviedo, 2020
3 LIBRO
Prevención y seguridad en el montaje mecánico e hidráulico de instalaciones solares térmicas
Antúnez Soria, Francisco Martín, autor
Innovación y Cualificación, S.L., autor
Antequera (Málaga): IC Editorial, D.L. 2023
4 LIBRO
Montaje eléctrico de instalaciones solares térmicas
Linares González, Virginia, autor
Innovación y Cualificación, S.L., autor
Antequera (Málaga): IC Editorial, D.L. 2023
5 LIBRO
Reglamento de instalaciones térmicas en los edificios (RITE)
Madrid: Paraninfo, 2021
6 LIBRO
Climatización de edificios
Fumadó Alsina, Juan Luis
Barcelona: Ediciones del Serbal, 1996
7 LIBRO
Instalaciones de climatización en la arquitectura: estado actual y últimas investigaciones
Feijó Muñoz, Jesús
Universidad de Valladolid. Secretariado de Publicaciones e Intercambio Editorial
Colegio Oficial de Arquitectos de Castilla y León Este. Demarcación de Valladolid
[Valladolid]: Secretariado de Publicaciones e Intercambio Editorial, Universidad de Valladolid Colegio Oficial de Arquitectos en Valladolid, D.L. 2000