Universitat Internacional de Catalunya

Direcció d'obra

Direcció d'obra
3
8148
4
Segon semestre
op
Mòdul Propi ESARQ
Optativitat ESARQ
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català, anglès,

Professorat


La comunicació es realitzarà a través de l'espai dedicat a la intranet. La documentació de l'assignatura es lliurarà sempre a través de la xarxa.

L'atenció personal fora dels horaris de classe es realitzarà mitjançant cita prèvia per correu electrònic. Les tutories relatives a dubtes sobre els continguts de caràcter teòric exposats a les classes teòriques, i que han de ser aplicats als treballs pràctics, es faran de manera individual. L'horari serà, a priori, el mateix que es determini durant la fase de docència presencial. Si hi hagués algun canvi, es comunicarà a través dels canals establerts per la UIC. Aquestes tutories s'hauran de sol·licitar per correu electrònic al professor. Un cop fixada l'hora de les tutories, aquestes es realitzaran de manera presencial.

Presentació

És una assignatura optativa destinada a establir un contacte directe amb el procés constructiu a través de visites a diverses obres en construcció. Per això, es realitzaran diverses visites a obres en construcció acompanyats dels diferents agents implicats que ens presentaran els treballs que s'hi duen a terme. A més de les visites d'obra, aquesta assignatura tindrà una part teòrica que es desenvoluparà al llarg del curs.

Assignatura OPTATIVA
4t Curs Grau en Fonaments de l'ARQUITECTURA
2n Semestre
3 Crèdits ECTS

Professor Responsable: Dr. Ricardo Gómez Val
Professors: 

Dr. Ricardo Gómez Val rjgomez@uic.es

Nuria Navarro Calafell nnavarro@uic.es

Requisits previs

Per tenir accés a cursar aquesta assignatura optativa caldrà haver aprovat les assignatures de Construcció 1, Construcció 2, Construcció 3 i Construcció 4.

A més, els alumnes matriculats hauran de disposar d'un aparell fotogràfic i d'equip de mesura (flexòmetre o mesurador làser) i de l'equipament homologat per complir amb la normativa vigent de Seguretat i Salut en les obres. Aquest equipament inclou un casc d'obra de color blanc, un chaleco reflectant de color groc i calçat d'obra.

Objectius

ls objectius de l'assignatura són, d'una banda, el procés de la direcció d'obra i, de l'altra, aprendre construcció veient com es construeix. Aquests objectius es poden resumir de la següent manera:

  1. Aprenentatge de les diferents fases d'obra.
  2. Coneixement dels agents implicats en les obres.
  3. El pas del projecte a l'obra.
  4. Reconèixer l'arquitectura com un procés constructiu.
  5. Treure conclusions de tot el procés.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • 17 - Aptitud per aplicar les normes tècniques i constructives.
  • 36-T - Aptitud per a la concepció, la pràctica i desenvolupament de direcció d'obres.
  • 40 - Aptitud per exercir la crítica arquitectònica.
  • 46 - Capacitat per aplicar normes i ordenances urbanístiques.
  • 60 - Coneixement de la reglamentació civil, administrativa, urbanística, de l'edificació i de la indústria relativa a l'acompliment professional.
  • 61 - Coneixement de l'anàlisi de viabilitat i la supervisió i coordinació de projectes integrats.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

A la finalització de l'assignatura, l'alumne haurà de saber:

  1. La estructuració i el procés que es produeix durant l'execució d'un projecte.
  2. Quina és la funció del Director d'obra.
  3. Altres tècnics implicats i quines són les funcions i responsabilitats que tenen.

Continguts

El curs s'estructura en classes teòriques i classes pràctiques. Dins de les classes pràctiques hi haurà sessions de correcció del treball de curs així com visites a les obres seleccionades.

Les classes es estructuren de la següent manera:

  • Presentació del curs
  • Conferència d'expert
  • Classe "Els agents implicats en les obres"
  • Classe "La seguretat i salut en les obres"
  • Classes pràctiques

Les visites a les obres seran les següents:

  • Visita d'obra 1
  • Visita d'obra 2
  • Visita d'obra 3
  • Visita d'obra 4
  • Visita d'obra 5

Presentació pública del treball pràctic

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



La metodologia de l’assignatura és teòrica i pràctica. La part de teoria conté els temes que donen els coneixements per entendre el procés de la Direcció d’obra i els que condicionen la visita d’obra.

L’activitat principal és la visita guiada a diferents obres en construcció on juntament amb l’arquitecte que fa la Direcció de l’obra i el Cap d’obra podran veure els diferents processos constructius en execució.

La part pràctica de l’assignatura consisteix en realitzar els detalls constructius a partir del reportatge que hagin realitzat.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



Serà imprescindible l'assistència al 80% de les classes de l'assignatura per poder ser avaluat. Dins d'aquest 80%, caldrà haver assistit obligatòriament a totes les visites programades dins de l'horari docent. A més de l'assistència a les classes, es valorarà la qualitat del treball realitzat.

Donades les característiques de l'assignatura, la no assistència a les visites d'obra programades donarà lloc al suspens directe de l'assignatura. Per tant, el criteri d'avaluació, a més de la presència en les visites d'obra, serà la qualificació obtinguda en els treballs pràctics.

TREBALL PRÀCTIC

Es realitzarà un treball pràctic individual al llarg del curs. Aquest treball serà tutelat pels professors del curs. El treball consistirà en l'estudi i anàlisi de les obres que es visitaran al llarg del curs. Aquesta anàlisi es realitzarà a partir de detalls constructius que seran presentats i lliurats al final del curs. El format de lliurament serà digital, encara que l'elaboració dels detalls serà de forma manual.

La rúbrica d'avaluació del treball pràctic individual constarà dels següents conceptes:

  • Anàlisi efectuat de les obres
  • Precisió de la informació presentada
  • Qualitat gràfica de la informació
  • Conclusions extretes del treball

Bibliografia i recursos

Tectònica

Revista especialitzada

Detail

Revista especialitzada

 

CTE

 

LOE

 

Catálogos de fabricantes