Universitat Internacional de Catalunya

Introducció a l'economia

Introducció a l'economia
6
8855
2
Segon semestre
FB
Humanitats
Coordenades de desenvolupament humà i cultural
Llengua d'impartició principal: castellà

Altres llengües d'impartició: català

Professorat


A convenir amb l'estudiantat.

Presentació

Tenir uns conceptes bàsics d'Economia resulta imprescindible per tenir una visió completa de la societat i per poder comprendre alguns dels principals problemes als que s'enfronta. L'Economia, com a ciència social i activitat humana que és, té una justificació pròpia en un programa d'estudis humanístics.

Requisits previs

No fa falta cap requisit previ per poder cursar l'assignatura.

 

Objectius

El propòsit d'aquest curs és familiaritzar l'estudiant en el coneixement bàsic de l'Economia. L'enfocament de l'assignatura concebut de manera que l'estudiant sense cap noció prèvia arribi a comprendre l'objecte d'estudi de l'Economia, el funcionament bàsic dels mercats, els principals problemes, eines i polítiques econòmiques del funcionament de l'Economia d'una societat. Alhora s'introdueix a l'estudiant en les pricipals problemàtiques de la globalització i en el món de la gestió empresarial.

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CN02 - L’alumnat serà capaç d’identificar models i polítiques propis de diferents cultures i grups migratoris, així com dels seus contextos històrics.
  • CN03 - L’estudiantat serà capaç d’establir relacions entre els conceptes de patrimoni, territori i identitat cultural.
  • CP01 - L’estudiantat serà capaç d’aplicar els coneixements adquirits en el camp professional a través de l’elaboració i la defensa d’arguments, així com la resolució de problemes dins de les diferents àrees d’estudi humanístic.
  • CP04 - L’estudiantat serà capaç d’incentivar la visibilitat de la cultura com a recurs en institucions, mercats, indústries i empreses.
  • CP05 - L’estudiantat serà capaç d’analitzar les estructures socioculturals, històriques i artístiques, des del respecte pels drets fonamentals d’igualtat entre homes i dones, utilitzant un llenguatge que eviti l’androcentrisme i els estereotips.
  • HB05 - L’estudiantat serà capaç de proposar la resolució de problemes a partir de l’elaboració de judicis argumentats.
  • HB10 - L’estudiantat serà capaç d’operar amb recursos econòmics i tècniques digitals en organitzacions i projectes culturals.
  • HB12 - L’estudiantat serà capaç d’aplicar de forma adequada i efectiva els mètodes i tècniques específics de diferents disciplines de les ciències humanes en la resolució de problemes i l’elaboració d’arguments crítics i fonamentats.
  • HB16 - L’estudiantat serà capaç d’interpretar espais, territoris i paisatges, reals o representats.
  • HB20 - L’estudiantat serà capaç d’utilitzar les fonts d’informació en el context internacional.

Continguts

L'assignatura, després d'un tema introductori, s'estructura en tres parts o blocs temàtics:

-Microeconomia.

-Macroeconomia.

-Gestió Empresarial.











Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



ACTIVITAT FORMATIVA COMPETÈNCIES
Classe pràctica (anàlisi de casos, visites, ús de les TIC, etc.) Classe teoricoexpositiva Seminari o taller (anàlisi de textos, debat, sessió amb especialistes, presentació oral de treballs, etc.) E24 G02 G03 G04 G07 G10

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



L'assignatura s'avaluarà a partir de dos elements bàsics: avaluació continuada (AC), que val el 15% de la nota final; i exàmens parcials (EP), que valen el 85% restant.

Haurà entre 3 i 5 exàmens parcials, que són alliberatoris. En cas de no superar algún parcial, l'estudiant anirà a l'examen final (EF) de la part o parts que tingui suspeses o no presentades.

L'Avaluacó Continuada (AC) comprén totes les petites entregues que s'encarreguin durant el curs, assitència, així com el "control de lectura" del llibre de lectura obligatòria.

Una assistència a les classes inferior al 70% de les previstes pot implicar la qualificació de "no presentat", esgotant convocatòria.

Per indicació del deganat, cada falta ortogràfica en un examen escrit, entrega o treball descompta 0,1 punts en la nota del examen, entrega o treball.

Nota-1: Per poder superar l'assignatura cal superar la prova de "control de lectura" del llibre de lectura obligatòria, de manera que qui la suspengui l'haurà de repetir en format oral. En cas de no superar-la se donarà material adicional avaluable en l'examen final (EF).

Configuració de la nota final de l'assignatura:

1. Pels qui alliberin/aprovin tots els exàmens parcials:

15%: la nota mitja de l'AC (sempre i quan s'hagi superat el "control de lectura". En cas contrari, veure Nota-1).

85%: la nota mitja dels parcials fets i aprovats .

2. Qui suspengui algún parcial:

15%: la nota mitja de l'AC (sempre i quan s'hagi superat el "control de lectura". En cas contrari, veure Nota-1).

85%: la nota mitja entre: "les notes dels parcials aprovats i la nota dels parcials repetits en l'EF".

Segona convocatòria:

En cas de suspendre l'assignatura, la segona convocatòria inclou sempre tota la matèria del curs, amb independència d'haver alliberat algún/s parcial/s.

Caldrà entregar els treballs que s'hagin proposat durant el curs per poder accedir a la segona convocatòria. No es pot aprovar la mateixa sense fer les entregues del curs, en cas de que hagin hagut.

En cas de no haver superat durant el curs el "control de lectura" obligatori: se li donarà material adicional avaluable en l'examen final de la segona convocatòria.

Bibliografia i recursos

Es facilitarà a l'estudiantat material bibliogràfic durant les classes.

Amb tot, destaquem aquestes referències:

-Mankiw, N.G. 2006. Principios de Economía. Cenage Learning Editores, México.

-Pastor, A. 2009. La ciencia humilde: Economía para ciudadanos. Editorial Crítica, Barcelona.

 

El llibre de lectura obligatòria sobre el qual s'efectuarà el "control de lectura" és:

-Ariño, M.A. y Maella, P. 2009. Iceberg a la vista: principios para tomar decisiones sin hundirse. Empresa Activa, Barcelona.